De la 1 ianuarie 2014, sistemul de TVA la incasare a devenit optional. Se permite astfel firmelor sa continue aplicarea sistemului de TVA la incasare sau sa iasa din acest sistem prin depunerea unei notificari.
Iata, in concret, care sunt masurile tranzitorii prevazute actualmente pentru persoanele care au aplicat sistemul de TVA la incasare in anul precedent si in anul 2014 doresc fie sa aplice sistemul, fie sa iasa din sistemul de TVA la incasare:
- continua aplicarea sistemului de TVA la incasare, daca doresc si daca nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei. Acestia nu depun notificarea formular 097 la ANAF. In lipsa notificarii iesirii din sistem, se prezuma ca aplica acelasi sistem.
- pot opta oricand in cursul anului 2014 sa renunte la sistemul de TVA la incasare prin depunerea notificarii la organul fiscal.
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat, pentru Hotnews.ro, ce imbunatatiri au fost aduse prevederilor care au fost in vigoare in 2014:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
"Ca si anul trecut, sistemul poate fi aplicat de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, ce realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei. La depasirea acestui plafon, se trece in mod obligatoriu la sistemul de TVA cu exigibilitate normala.
In cazul in care o persoana impozabila aplica sistemul de TVA la incasare si a depasit cifra de afaceri mai sus amintita, va depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare notificare pentru iesirea din sistem prin formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare".
Acest formular se utilizeaza si de catre persoanele ce aplica sistemul de TVA cu exigibilitate normala si vor sa aplice sistemul de TVA la incasare, cand nu au depasit plafonul cifrei de afaceri de 2.250.000 lei.
Ca noutate absoluta, formularul 097 poate fi utilizat de orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei ce poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea acestei notificari la organul fiscal intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului."
De retinut: In atentia persoanelor care se inregistreaza in scopuri de TVA in 2014 - acestea au dreptul sa aplice sistemul de TVA la incasare, inca de la inregistrarea in scopuri de TVA, prin depunerea notificarii formular 097.
De asemenea, reaminteste consultantul fiscal, prin OUG nr. 102/2013, similar prevederilor din legea contabilitatii, s-a prevazut posibilitatea schimbarii anului fiscal diferit de anul calendaristic pentru contribuabilii afiliati unor societati din alte state, ce utilizeaza exercitiul annual diferit de anul calendaristic.
Astfel, primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat.
Pentru efectuarea acestei modificari, a fost introdus formularul 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal".
Astfel, contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv.
Nota: aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic.