email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect propune anularea impozitului pe venitul din activitati agricole

Proiectanularea impozituluidecizie de anulareimpozitul pe venitactivitati agricole


Regasiti mai jos proiecul de Ordin privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia - publicat in data de 20.02.2015.

ORDIN privind Procedura de anulare a  impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013,  precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia

In temeiul prevederilor art. IV alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscale, precum si a prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

    Art. 1 - Se aproba Procedura de anulare a  impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,  pentru anul fiscal 2013,  precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 


MINISTRUL FINANTELOR PUBLICE

DARIUS-BOGDAN VALCOV


Bucuresti, ..............................
Nr......................
    
        
        
        
        
                                                                   ANEXA PROCEDURA de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013,  precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia

Art. 1 - (1) Contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere, beneficiaza de anularea impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia,  proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;
b) pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare;
c) productia a fost calamitata in proportie de peste 30% din totalul productiei aferenta fiecarei grupe de produse vegetale sau animale.

(2) Gradul de calamitate se dovedeste cu procesele-verbale de constatare a pagubelor produse, intocmite dupa caz, de catre comitetele judetene pentru situatii de urgenta si/sau de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta si/sau de catre comisiile locale alcatuite din specialisti pentru evaluarea pagubelor produse in urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, constituite potrivit legii.

(3) In scopul determinarii impozitului pe venitul din activitati agricole ce urmeaza sa fie anulat, organul fiscal competent determina gradul de calamitate precum si impozitul pe venitul aferent unei grupe de produse vegetale/animale, potrivit prevederilor alin. (4) si (5).

(4) in situatia in care contribuabilul a realizat productia aferenta unei grupe de produse vegetale sau animale astfel cum sunt enumerate in tabelul prevazut la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in mai multe locuri situate pe raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale ori pe raza mai multor unitati administrativ-teritoriale, gradul de calamitate prevazut la alin. (1) lit. c) se stabileste de organul fiscal competent, astfel:
a) in cazul produselor vegetale, ca raport intre suma suprafetelor calamitate aferente unei grupe de produse vegetale, cu exceptia celor pentru care exista incheiata polita de asigurare, si totalul suprafetelor cultivate aferente respectivei grupe de produse vegetale. Produsele vegetale includ si plantatiile viticole, pomicole, arbustii fructiferi si altele asemenea;
b) in cazul grupelor de animale, ca raport intre numarul de animale afectate de calamitate aferente unei grupe de animale, cu exceptia celor pentru care exista incheiata polita de asigurare, si numarul total de animale aferente respectivei grupe de animale.

(5) Impozitul pe venitul din activitati agricole aferent fiecarei grupe de produse vegetale/animale se determina potrivit regulilor de determinare a impozitului pe venitul din activitati agricole prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, utilizand informatiile din declaratia depusa de contribuabil.

(6) Impozitul pe venitul din activitati agricole ce urmeaza sa fie anulat se stabileste prin aplicarea gradului de calamitate determinat potrivit alin. (2) sau (4), dupa caz, la impozitul pe venitul anual stabilit potrivit alin. (5).  

Art. 2 - (1) Facilitatea prevazuta la art. 1 se aproba de organul fiscal competent din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,  potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.

(2) Prin organ fiscal competent se intelege:

a) organul fiscal in a carui raza teritoriala  isi are domiciliul contribuabilul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania.

Art. 3 - (1) Pentru a beneficia de facilitatea prevazuta la art. 1, contribuabilul depune o cerere la organul fiscal competent, prin care solicita anularea impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia.

(2) Cererea de anulare  trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

a) datele de identificare a contribuabilului;
b) numarul si data emiterii deciziei de impunere prin care a fost stabilit impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul 2013;
c) numarul si data deciziei prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul 2013
(3) La cererea de anulare se anexeaza urmatoarele documente:
a) copii de pe procesele-verbale de constatare a pagubelor din care rezulta gradul de calamitate sau alte documente justificative, daca este cazul;
b) declaratie pe proprie raspundere a contribuabilului din care sa reiasa faptul ca pentru productia agricola calamitata nu au fost incheiate polite de asigurare.
(4) Cererea poate fi depusa la organul fiscal competent prin orice modalitate prevazuta de Codul de procedura fiscala.

Art. 4 - (1) in situatia in care activitatea agricola se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, cererea de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia se depune la organul fiscal la care asocierea este luata in evidenta fiscala.

(2) in termen de 5 zile de la primire, organul fiscal transmite cererea precum si informatiile necesare solutionarii acesteia, organului fiscal competent potrivit art. 2 alin. (2).

Art. 5 - (1) Dupa primirea cererii de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole si a  obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia organul fiscal competent procedeaza la verificarea acesteia.

(2) In cazul in care organul fiscal competent constata ca procesul-verbal de constatare a pagubelor produse nu contine toate elementele necesare determinarii gradului de calamitate potrivit art. 1, acesta solicita informatii suplimentare de la organul emitent al procesului-verbal si/sau de la contribuabil.

(3) Ori de cate ori este necesar, organul fiscal competent poate solicita informatii si de la alte autoritati publice,  sau de la societatile emitente ale politelor de asigurare.
(4) Cererea de anulare  se solutioneaza in termenul prevazut la art. 70 din Codul de procedura fiscala.

(5) In situatia in care, sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 1, organul fiscal competent emite decizie de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, in 2 exemplare, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezenta procedura. Un exemplar se comunica contribuabilului iar un exemplar se arhiveaza de catre organul fiscal competent la dosarul fiscal al contribuabilului.
(6) Contribuabilii care au efectuat plata creantelor fiscale anulate au dreptul la restituirea sumelor achitate. in acest caz, prevederile art. 117 din Codul de procedura fiscala, precum si ale Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, sunt aplicabile in mod corespunzator.

Art. 6 - In situatia in care, dupa administrarea mijloacelor de proba, inclusiv dupa obtinerea informatiilor solicitate potrivit art. 5 alin. (2) si alin. (3), organul fiscal competent constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 1 sau informațiile deținute nu sunt de natura a dovedi indeplinirea conditiilor necesare anularii impozitului pe venitul din activitati agricole, acesta emite decizie de respingere a cererii de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, in 2 exemplare, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 care face parte integranta din prezenta procedura. Un exemplar se comunica contribuabilului iar un exemplar se arhiveaza de catre organul fiscal competent la dosarul fiscal al contribuabilului.

Art. 7 - Comunicarea actelor administrative fiscale emise potrivit prezentului ordin se efectueaza potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedura fiscala.

Art. 8 - Impotriva deciziilor emise in temeiul prezentului ordin se poate formula contestatie in conditiile titlului IX din Codul de procedura fiscala.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022


Impozitarea contractelor de munca part-time
Paguboasa pentru firma dvs.?

  1.     lamuri contextul legislativ
  2.     face cunoscute exceptiile de la aplicarea legii
  3.     ajuta sa intelegeti ca renuntarea la contractele part time nu este o solutie buna intotdeauna
  4.     arata aspectele avantajoase ale legii
  5.     economisi timpul pentru cunoasterea si aplicarea corecta a legii!

Comandati lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs.!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Proiectanularea impozituluidecizie de anulareimpozitul pe venitactivitati agricole

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 23 Februarie 2015


Votati articolul "Un nou proiect propune anularea impozitului pe venitul din activitati agricole":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X