email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CAS si CASS vor fi stabilite din OFICIU de Fisc in cazul in care beneficiarii indemnizatiilor nu le-au declarat

CAS si CASS vor fi stabilite din OFICIU de Fisc in cazul in care beneficiarii indemnizatiilor nu le-au declarat
cas si cassimpozit din oficiuindemnizatii

Fiscul a luat decizia de a stabili din oficiu si CAS (contributia de asigurari sociale) si CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) in cazul beneficiarilor care au primit indemnizatii de la stat si nu le-au declarat in Declaratia unica. 

ANAF a aplicat acelasi sistem si in cazul persoanelor (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor ce si-au redus ori intrerupt activitatea) care nu au declarat si achitat impozitul aferent acestor indemnizatii, conform Ordinului nr. 1251/2021

Masura este prevazuta in Ordinul 1608/2021 pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare. 

Pentru veniturile obtinute din indemnizatiile prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

 Prin intermediul acestor acte normative s-a reglementat acordarea unor indemnizatii lunare pentru profesionisti, avocati si persoane fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe, in cazul intreruperii sau reducerii activitatii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2. 

 Obligatiile fiscale se stabilesc de contribuabil si se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul prevazut la art.122 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 

 "Potrivit art.IX alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatiile acordate potrivit actelor normative mentionate mai sus nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea calculul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii. 


Potrivit dispozitiilor art.107 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere. 

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2547/2019, a fost aprobata Procedura privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si modelul si continutul formularelor utilizate pe parcursul etapelor procedurale, aplicabile incepand cu anul fiscal 2018. Avand in vedere modificarile legislative de mai sus, este necesara actualizareaordinului mentionat, invederea aplicarii dispozitiilor mentionate.", se arata in referatul de aprobare.


Ordinul 1608/2021 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1039 din 1 noiembrie 2021. Prin acest act normativ au fost posibile urmatoarele: 

- actualizarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, prin includerea unui capitol distinct care reglementeaza procedura de stabilire din oficiu a contributiilor sociale pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1)si(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare; 

- aprobarea modelului si continutului formularelor: 

a) „Notificare privind nedeclararea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 

b) „Referat privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 

c) „Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 

d) „Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Cum se identifica contribuabilii vizati

Identificarea contribuabililor se face pe baza informatiilor transmise de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala. Pe baza acestor date, organul fiscal central competent intocmeste lista contribuabililor care au realizat venituri din indemnizatiile respective. 

Lista trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a) datele de identificare ale persoanei fizice (cod numeric personal/numar de identificare fiscala, nume si prenume, domiciliu fiscal);
b) indemnizatia sociala incasata;
c) categoria din care face parte beneficiarul indemnizatiei;
d) lunile pentru care a incasat indemnizatia;
e) cod CAEN al activitatii principale (unde este cazul).

Din lista se elimina:

a) contribuabilii care au depus declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si au declarat contributia de asigurari sociale datorata pentru indemnizatie, la sectiunea corespunzatoare de la capitolul I sectiunea 5;
b) persoanele fizice care nu datoreaza contributii de asigurari sociale in Romania in anul de impunere, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
c) persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.

Pentru persoanele care nu sunt exceptate, compartimentul de specialitate parcurge etapele de notificare si audiere.

Pentru contribuabilii din lista se estimeaza baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale la nivelul indemnizatiei brute incasate si se intocmeste «Referatul privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate. Baza lunara de calcul se stabileste la nivelul indemnizatiei brute lunare incasate, comunicata de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

In situatia in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii Deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile, contribuabilul isi indeplineste obligatiile declarative, decizia se anuleaza.

Documentele primite de la contribuabil si cele emise de compartimentul de specialitate in aplicarea procedurii se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cas si cassimpozit din oficiuindemnizatii


Data aparitiei: 29 Septembrie 2021
Ultima actualizare: 02 Noiembrie 2021

Votati articolul "CAS si CASS vor fi stabilite din OFICIU de Fisc in cazul in care beneficiarii indemnizatiilor nu le-au declarat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X