email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CAS si CASS vor fi stabilite din OFICIU de Fisc in cazul in care beneficiarii indemnizatiilor nu le-au declarat

CAS si CASS vor fi stabilite din OFICIU de Fisc in cazul in care beneficiarii indemnizatiilor nu le-au declarat
cas si cassimpozit din oficiuindemnizatii

Fiscul a luat decizia de a stabili din oficiu si CAS (contributia de asigurari sociale) si CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) in cazul beneficiarilor care au primit indemnizatii de la stat si nu le-au declarat in Declaratia unica. 

ANAF a aplicat acelasi sistem si in cazul persoanelor (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor ce si-au redus ori intrerupt activitatea) care nu au declarat si achitat impozitul aferent acestor indemnizatii, conform Ordinului nr. 1251/2021

Masura este prevazuta in Ordinul 1608/2021 pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare. 

Pentru veniturile obtinute din indemnizatiile prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

 Prin intermediul acestor acte normative s-a reglementat acordarea unor indemnizatii lunare pentru profesionisti, avocati si persoane fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe, in cazul intreruperii sau reducerii activitatii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2. 

 Obligatiile fiscale se stabilesc de contribuabil si se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul prevazut la art.122 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 

 "Potrivit art.IX alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatiile acordate potrivit actelor normative mentionate mai sus nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea calculul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii. 


Potrivit dispozitiilor art.107 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere. 

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2547/2019, a fost aprobata Procedura privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si modelul si continutul formularelor utilizate pe parcursul etapelor procedurale, aplicabile incepand cu anul fiscal 2018. Avand in vedere modificarile legislative de mai sus, este necesara actualizareaordinului mentionat, invederea aplicarii dispozitiilor mentionate.", se arata in referatul de aprobare.


Ordinul 1608/2021 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1039 din 1 noiembrie 2021. Prin acest act normativ au fost posibile urmatoarele: 

- actualizarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, prin includerea unui capitol distinct care reglementeaza procedura de stabilire din oficiu a contributiilor sociale pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1)si(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare; 

- aprobarea modelului si continutului formularelor: 

a) „Notificare privind nedeclararea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 

b) „Referat privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 

c) „Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 

d) „Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Cum se identifica contribuabilii vizati

Identificarea contribuabililor se face pe baza informatiilor transmise de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala. Pe baza acestor date, organul fiscal central competent intocmeste lista contribuabililor care au realizat venituri din indemnizatiile respective. 

Lista trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a) datele de identificare ale persoanei fizice (cod numeric personal/numar de identificare fiscala, nume si prenume, domiciliu fiscal);
b) indemnizatia sociala incasata;
c) categoria din care face parte beneficiarul indemnizatiei;
d) lunile pentru care a incasat indemnizatia;
e) cod CAEN al activitatii principale (unde este cazul).

Din lista se elimina:

a) contribuabilii care au depus declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si au declarat contributia de asigurari sociale datorata pentru indemnizatie, la sectiunea corespunzatoare de la capitolul I sectiunea 5;
b) persoanele fizice care nu datoreaza contributii de asigurari sociale in Romania in anul de impunere, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
c) persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.

Pentru persoanele care nu sunt exceptate, compartimentul de specialitate parcurge etapele de notificare si audiere.

Pentru contribuabilii din lista se estimeaza baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale la nivelul indemnizatiei brute incasate si se intocmeste «Referatul privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate. Baza lunara de calcul se stabileste la nivelul indemnizatiei brute lunare incasate, comunicata de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

In situatia in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii Deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile, contribuabilul isi indeplineste obligatiile declarative, decizia se anuleaza.

Documentele primite de la contribuabil si cele emise de compartimentul de specialitate in aplicarea procedurii se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Scapati de orice grija privind inventarierea!


Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

 •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
 •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
 •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
 •     modul cum se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
 •     modul cum se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cas si cassimpozit din oficiuindemnizatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2021


Votati articolul "CAS si CASS vor fi stabilite din OFICIU de Fisc in cazul in care beneficiarii indemnizatiilor nu le-au declarat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Ghid de la A la Z pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS

  • Respectarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara poate pune in dificultate chiar si un specialist cu experienta, avand in vedere ca au aparut modificari recente in Planul de conturi.  Cine are obligatia aplicarii IFRS? Ce noutati au aparut privind legislatia IFRS? Care este metoda optima de raportare financiara in economiile hiperinflationiste? Toate aceste intrebari iti dau dureri de cap? Elimina obstacolele din Raportarile Financiare si us...» citeste mai departe aici

 • Cum trebuie sa procedeze profesorii care dau meditatii. Ghidul ANAF pentru declararea veniturilor

  • ANAF a publicat un ghid pentru profesorii care au venituri din meditatii, in care subliniaza ca acestia trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa isi declare sumele obtinute prin depunerea Declaratiei unice.  Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai sau in termen de 30 de...» citeste mai departe aici

 • Veniturile din activitati de infrumusetare trebuie declarate la ANAF. Termene si calcule

  • ANAF a elaborat un ghid pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati de infrumusetare (make-up, hairstyling, manichiura, cosmetica), in care subliniaza ca pentru aceste sume se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.  Institutia a derulat si anul anterior trei proiecte pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea si informarea contribuabililor despre obligatiile...» citeste mai departe aici

 • Monitorul Oficial: ORDIN 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023

  • In Monitorul Oficial nr. 251 din 27 martie 2023 a fost publicat Ordinul 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023. In randurile de mai jos redam Ordinul mentionat si prospectul. Ministrul finantelor emite urmatorul ordin: Art. 1. — In vederea administrarii riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale, se aproba prospectul operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat in luna martie 2023, ...» citeste mai departe aici

 • Cine are obligatia depunerii Declaratiei 311?

  • Declaratia 311 este "Declaratiea privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".  Declaratia 311 se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrarile de bunuri/...» citeste mai departe aici

 • Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA: 31 martie 2023 este termenul limita de depunere

  • Se apropie data de 31 martie 2023, termenul limita de depunere pentru Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)". Astfel, persoanele impozabile care sunt inregistrate in Romania pentru utilizarea regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, prevazut la art. 3152 din Codul fiscal, trebuie sa depuna prin mijloace electronice declaratia speciala de TVA pentru fiecare luna, indife...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X