email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Argumente PRO si CONTRA: Promisiunile noului Cod Fiscal

Noul cod fiscal2016argumente proproiectulreducerea TVAmasurileanularea impozituluidividende

Ministrul de Finante, Darius Valcov, si premierul Victor Ponta au prezentat recent proiectul Noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala. Multi consultanti sunt de parere ca multe dintre aceste masuri pot fi considerate "revolutionare", cu conditia sa fie aplicate asa cum sunt prezentate si pe o perioada indelungata de timp.

Pe langa o reducere semnificativa a unor taxe precum contributiile sociale, TVA-ul, accizele si cota unica, sunt propuse masuri care sustin si microintreprinderile.

Atragem insa atentia asupra unui fapt pe care l-am mentionat deja saptamana aceasta: acelasi nou Cod fiscal propune, din 2016, penalizarea microintreprinderilor fara angajati cu o suma forfetara de 6.120 de lei pe an, care sa se adauge la taxa de 3% pe cifra de afaceri a companiei.

Prin urmare, aceasta masura nu face decat sa demonstreze ca pe primul plan se afla si de aceasta data incasarea unor impozite semnificative, cu riscul inchiderii a sute de mii de firme. Asa cum precizeaza Zf.ro, companiile mici, fara angajati, sunt de multe ori singura sursa de venit pentru sute de mii de intreprinzatori. In plus, potrivit aceleiasi surse, "la sfarsitul anului 2014 erau inregistrate in Romania 278.000 de microintreprinderi fara niciun salariat, care au declarat o cifra de afaceri totala de cinci miliarde de lei".

Revenind insa la alte masuri propuse de proiectului noului Cod Fiscal, redam mai jos o serie de argumente pro si contra referitoare la modificarile aflate in stadiu de propunere:

Argumente PRO:

In primul rand, SCADEREA TVA-ului e vazuta ca o masura buna, cota standard de TVA urmand sa fie redusa la 20% in 2016 si la 18% in 2018. "Propunerea scaderii TVA general la 20% nu poate decat sa ne incalzeasca, deoarece asta inseamna creºterea consumului ºi relansarea economiei", a precizat Sorin Mitea, presedintele patronatului Romalimenta, pentru Evz.ro. Acesta considera ca relansarea economica are ca ultima sansa aceasta masura.


In al doilea rand, sursa mentionata anterior aduce la lumina o alta masura considerata ca fiind favorabila economiei: acciza mai mica la benzina si motorina, aceasta urmand sa scada cu 20%, de la 1897,08 lei /1000 litri la 1518,04 lei / 1000 litri, diferenta fiind de 300 de lei la mia de litri (minus de 20%), iar acciza la benzina scade cu pana la 18%. Se renunta, de fapt, asa cum explica Evz.ro, la supraacciza de 7 eurocenti.

In al treilea rand, ar putea creste investitiile straine (care au stagnat in ultimii ani) prin faptul ca se reduce cota unica de impozit pe venit si profit de la 16%, cat este in prezent, la 14%, din 2019 si se renunta la impozitul pe dividende din 2016.

Nu in ultimul rand, taxa pe stalp va fi eliminata dupa ce a fost totusi achitata de companii. Taxa ar urma sa fie anulata din 2016.

Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Evz.ro ca directia luata de Executiv e una buna, mai ales ca apare o perspectiva pe termen lung, dar ca unele masuri vor fi inevitabil amanate.

Argumente CONTRA

Chiar daca aceste masuri sunt cat se poate de promitatoare pe hartie, ramane de vazut cum vor fi acoperite golurile din buget. Sa nu uitam ca in ultimele luni a avut loc o discutie destul de ampla pe acest subiect. In ce priveste reducerea TVA, nu ne putem baza pe o crestere a preturilor la alimente, cel putin nu una semnificativa si nu putem astfel discuta de o crestere vizibila a consumului.

Un alt fapt asupra caruia ne oprim se refera la reducerea contributiilor sociale  cu 5 puncte in total la angajat si angajator incepand cu anul 2017, domeniu in care, atrage atentia economistul sef al BCR, Radu Craciun, pentru Evz.ro, deficitul este deja ingrijorator.

Asa cum explica acesta, orice astfel de masuri ar trebui gandite astfel incat sa nu conduca la diminuarea bugetului. Oricat de promitatoare par aceste masuri, la finalul zilei Guvernul trebuie sa le poata sustine.

In perioada urmatoare, pe parcursul unei luni, cele doua proiecte vor fi dezbatute in comisiile de specialitate, cu mediul de afaceri si cu reprezentantii contribuabililor.


 

Tatiana Grigore
Tatiana Grigore - Economist si consultant fiscal, cu experienta de peste 10 ani in domeniul taxelor si impozitelor

Editor colaborator Contabilul.ro

Urmariti-ne si pe Facebook!

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Noul cod fiscal2016argumente proproiectulreducerea TVAmasurileanularea impozituluidividende


Data aparitiei: 20 Februarie 2015

Votati articolul "Argumente PRO si CONTRA: Promisiunile noului Cod Fiscal":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X