email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a oficializat procedura pentru reactivarea firmelor in urma unei sentinte

ANAF a oficializat procedura pentru reactivarea firmelor in urma unei sentinte
anaffirmeinactivitate

Procedura pentru reactivarea firmelor in urma unei sentinte este in vigoare de la 8 septembrie 2022. 

In Monitorul Oficial nr. 885 din 8 septembrie 2022 a fost publicat Ordinul privind aprobarea Procedurii de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, in baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare. 

Noua procedura oficializata de Fisc se aplica contribuabililor declarati inactivi, potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) –g) din Codul de procedura fiscala, pentru care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, in baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004. 

Prin Ordonanta Guvernului nr. 11/2021 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala, au fost aduse completari art. 92 „Registrul contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati” din Codul de procedura fiscala. 

Astfel, conform unui alineat nou introdus, in cazul suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, dispusa de instantele de judecata in baza prevederilor Legii nr. 554/2004, toate efectele deciziei de inactivare sunt suspendate pana la incetarea acesteia si contribuabilul/platitorul se reactiveaza pe perioada suspendarii. 

A fost necesara stabilirea fluxului procedural pentru reactivarea contribuabilului/platitorului pe perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, a modalitatii de suspendare a efectelor produse de declararea starii de inactivitate fiscala, a modalitatii de aplicare a sentintelor judecatoresti la data incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate si a efectelor care se produc, precum si a modalitatii de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti definitive si a efectelor care se produc. 

Ordinul 1587/2022: continutul actului normativ

Denumire completa: Ordinul 1587/2022 privind aprobarea Procedurii de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, in baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare 


In temeiul prevederilor art. 92 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere dispozitiile art. 342 alin. (1), (4) si (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor comunicat prin Adresa nr. 741.067/741.961 din 16.08.2022,


presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. 1. -
Se aproba Procedura de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, in baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, prevazuta in anexa nr. 1.
Art. 2. -
Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:
a) "Referat privind masurile propuse pentru punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii/anularea/mentinerea Deciziei de declarare in inactivitate, precum si in cazul incetarii de drept a suspendarii executarii acesteia, in baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004", prevazut in anexa nr. 2;
b) "Notificare", prevazut in anexa nr. 3;
c) "Notificare privind aplicarea prevederilor art. 14 alin. (1) teza a II-a din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004", prevazut in anexa nr. 4.
Art. 3. -
Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 4. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 5. -
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Procedura de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate

A. Prevederi generale

1. Prezenta procedura se aplica contribuabililor declarati inactivi, potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) -g) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul de procedura fiscala), pentru care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, in baza prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare (Legea contenciosului administrativ).
2. Punerea in aplicare a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate se face cu data pronuntarii hotararii judecatoresti. 
3. Competenta pentru punerea in aplicare a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate revine compartimentului cu atributii in domeniul gestionarii registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale in a caror evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii/platitorii, denumit in continuare compartiment de specialitate.

B. Fluxul de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, la data suspendarii executarii

4. Compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent in administrarea fiscala a contribuabililor declarati inactivi comunica compartimentului de specialitate hotararile judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziilor de declarare in inactivitate, in maximum 3 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti, in vederea punerii in aplicare a prevederilor acestora.
5.
(1) Pentru reactivarea contribuabilului, in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, compartimentul de specialitate intocmeste un referat motivat, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin, in care bifeaza situatiile corespunzatoare suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate si care contine in mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala);
b) numarul si data deciziei prin care respectivul contribuabil a fost declarat inactiv;
c) numarul si data hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil;
d) motivatia propunerii de scoatere din oficiu din evidenta contribuabililor declarati inactivi;
e) propunerile privind efectele aplicarii suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate si motivatia acestora, potrivit pct. 6-8, dupa caz.
(2) Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se vizeaza de catre conducatorul compartimentului de specialitate si se inainteaza spre aprobare conducatorului organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.
(3) In termen de 5 zile lucratoare de la primirea hotararii judecatoresti de catre compartimentul juridic, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate inscrie in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul national pentru informatii financiare, mentiunea de reactivare, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil.
6. In cazul persoanelor impozabile pentru care, in temeiul deciziei de declarare in inactivitate, a fost anulata, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (11) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), compartimentul de specialitate verifica si daca persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazuta la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal. Rezultatul verificarii se inscrie, de asemenea, in referat.
7.
(1) Daca, din informatiile detinute, compartimentul de specialitate constata ca persoana impozabila nu indeplineste alta conditie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prin referat se propune si inregistrarea in scopuri de TVA si pastrarea codului de inregistrare in scopuri de TVA atribuit initial.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), compartimentul de specialitate intocmeste si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit initial. Data de la care inregistrarea in scopuri de TVA devine valabila si data emiterii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA sunt aceleasi cu data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil.
(3) Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se comunica persoanei impozabile potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala.
(4) Compartimentul de specialitate inscrie persoana impozabila in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul national pentru informatii financiare.
(5) Inregistrarea in scopuri de TVA si, implicit, certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, emis potrivit alin. (2), raman valabile pe toata perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate.
8.
(1) Daca, din informatiile detinute, compartimentul de specialitate constata ca persoana impozabila indeplineste alta conditie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazuta la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, prin referat se propune ca inregistrarea in scopuri de TVA sa ramana anulata.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), compartimentul de specialitate emite Decizia privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 4 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, cu modificarile ulterioare, avand inscris noul temei legal al anularii inregistrarii, si inscrie in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata noul temei legal pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA prevazut la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal. Decizia se comunica persoanei impozabile potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala.
(3) Compartimentul de specialitate informeaza persoana impozabila cu privire la faptul ca a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, insa in urma verificarii s-a emis o noua decizie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, intrucat indeplineste alta conditie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, precum si cu privire la mentiunile inscrise potrivit alin. (2), in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata, printr-o notificare, al carei model este prevazut in anexa nr. 3 la ordin.
(4) Notificarea se intocmeste in doua exemplare, se vizeaza de catre conducatorul compartimentului de specialitate si se inainteaza spre aprobare conducatorului organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, notificarea se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.
(5) Copia notificarii se semneaza de catre persoanele implicate potrivit competentelor stabilite prin regulamentul de organizare si functionare al directiilor generale regionale ale finantelor publice Bucuresti, Iasi, Galati, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov (aparat propriu si unitati subordonate), precum si al Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si prin prezenta procedura.
(6) Notificarea se comunica contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia. Notificarea se comunica contribuabilului insotita de Decizia privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, intocmita potrivit alin. (2).
9. In ipoteza in care, in temeiul deciziei de declarare in inactivitate a fost anulata, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare/servicii, conform art. 317 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate aplica in mod corespunzator dispozitiile pct. 7 alin. (1) - (5), respectiv pct. 8 alin. (1) - (6), dupa caz, in situatia in care contribuabilul indeplineste alta conditie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazuta la art. 317 alin. (9) din Codul fiscal.

C. Fluxul de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, la data incetarii de drept a suspendarii executarii

10. In cazul in care contribuabilul nu a introdus la instanta judecatoreasca, in termen de 60 de zile de la suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate, nicio actiune in anularea actului, potrivit prevederilor art. 14 alin. (1) teza a II-a din Legea contenciosului administrativ, intervine incetarea de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate.
11.
(1) In 3 zile lucratoare de la implinirea termenului de 60 de zile, calculat potrivit dispozitiilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, compartimentul de specialitate solicita contribuabilului fie sa faca dovada inregistrarii actiunii in anulare a deciziei de declarare in inactivitate, prezentand un certificat de grefa din care sa rezulte obiectul si data introducerii actiunii, fie sa informeze organul fiscal cu privire la faptul ca nu a introdus actiunea in anulare a deciziei de declarare in inactivitate.
(2) Compartimentul de specialitate intocmeste o notificare, conform modelului prevazut in anexa nr. 4 la ordin.
(3) Notificarea se intocmeste in doua exemplare, se vizeaza de catre conducatorul compartimentului de specialitate si se inainteaza spre aprobare conducatorului organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, notificarea se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.
(4) Copia notificarii se semneaza de catre persoanele implicate potrivit competentelor stabilite prin regulamentul de organizare si functionare al directiilor generale regionale ale finantelor publice Bucuresti, Iasi, Galati, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov (aparat propriu si unitati subordonate), precum si al Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si prin prezenta procedura.
(5) Notificarea se comunica contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia.
(6) Contribuabilul are obligatia sa depuna, la organul fiscal competent, dovada inregistrarii actiunii in anulare, in maximum 5 zile lucratoare de la data comunicarii notificarii.
12. Incepand cu data la care a intervenit incetarea de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, contribuabilul este repus in stare de inactivitate.
13.
(1) In a 6-a zi lucratoare de la data comunicarii notificarii, daca nu a fost depusa dovada inregistrarii actiunii in anulare, compartimentul de specialitate intocmeste un referat motivat, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin, in care completeaza capitolul corespunzator incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate si care contine in mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala);
b) data incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate;
c) motivatia propunerii de repunere in stare de inactivitate a contribuabilului, ca urmare a incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate;
d) propunerile privind efectele aplicarii incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate si motivatia acestora, potrivit pct. 14, 15 sau 16, dupa caz.
(2) Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se vizeaza de catre conducatorul compartimentului de specialitate si se inainteaza spre aprobare conducatorului organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.
(3) In termen de 6 zile lucratoare de la data comunicarii notificarii, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate inscrie in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul national pentru informatii financiare, data incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ, contribuabilul fiind repus in stare de inactivitate de la data incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate.
14.
(1) In cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispozitiile pct. 7 alin. (1) - (5), compartimentul de specialitate propune, prin referat, incetarea efectelor inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv anularea inregistrarii in scopuri de TVA incepand cu data incetarii de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, precum si a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2), ca urmare a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate.
(2) Compartimentul de specialitate emite Decizia privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 4 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, cu modificarile ulterioare. Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA este data la care a intervenit incetarea de drept a suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, iar in decizia de anulare se inscriu seria si numarul certificatului de inregistrare in scopuri de TVA emis potrivit pct. 7 alin. (2).
(3) Decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA se comunica persoanei impozabile potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala.
(4) Compartimentul de specialitate radiaza persoana impozabila din Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, si inscrie persoana impozabila in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata.
15. In cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispozitiile pct. 8 alin. (1) - (6), compartimentul de specialitate completeaza, in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata, temeiul legal pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in sensul ca sunt indeplinite si conditiile prevazute la art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, respectiv contribuabilul este declarat inactiv fiscal.
16. In cazul unui contribuabil pentru care au fost aplicate dispozitiile pct. 9, privind inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare/servicii, conform art. 317 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate aplica in mod corespunzator dispozitiile pct. 14 alin. (1) - (3).

D.1. Fluxul de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti definitive prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate

17. Daca suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate inceteaza ca urmare a solutionarii definitive a cauzei, in conditiile prevazute de Legea contenciosului administrativ, in baza hotararilor judecatoresti prin care se dispune anularea deciziei de declarare in inactivitate, contribuabilul este repus in situatia anterioara datei comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.
18. Compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent in administrarea fiscala a contribuabililor declarati inactivi comunica compartimentului de specialitate, in termen de 3 zile de la pronuntare, solutia definitiva prin care instanta a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate, in vederea punerii in aplicare a acesteia.
19.
(1) In baza hotararii judecatoresti compartimentul de specialitate intocmeste un referat motivat, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin, care contine in mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala);
b) numarul si data deciziei prin care respectivul contribuabil a fost declarat inactiv;
c) numarul si data hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil;
d) motivatia propunerii de scoatere, din oficiu, din evidenta contribuabililor declarati inactivi;
e) propunerile privind efectele anularii deciziei de declarare in inactivitate si motivatia acestora, potrivit pct. 20 si 21, dupa caz.
(2) Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se vizeaza de catre conducatorul compartimentului de specialitate si se inainteaza spre aprobare conducatorului organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.
(3) In termen de 5 zile lucratoare de la primirea hotararii judecatoresti de catre compartimentul juridic, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate opereaza corespunzator in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul national pentru informatii financiare, in sensul eliminarii mentiunilor privind inactivarea, contribuabilul pastrandu-si calitatea de contribuabil activ de la data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.
20.
(1) In cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispozitiile pct. 7 alin. (1) - (5) sau pct. 9, dupa caz, aceasta fiind inregistrata in scopuri de TVA pe perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, compartimentul de specialitate verifica daca, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate, sunt indeplinite alte conditii prevazute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
(2) Daca, din informatiile detinute, compartimentul de specialitate constata ca, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate, persoana impozabila nu indeplineste alta conditie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazuta la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, emisa in baza deciziei de declarare in inactivitate, a carei anulare a fost dispusa de instanta judecatoreasca;
b) incetarea efectelor inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv anularea inregistrarii in scopuri de TVA, din oficiu, a persoanei impozabile si a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2), valabile pe perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate;
c) inregistrarea in scopuri de TVA, de la data inregistrarii initiale in scopuri de TVA. Compartimentul de specialitate intocmeste certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrise data inregistrarii initiale in scopuri de TVA si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit initial. Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se comunica persoanei impozabile, potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala, insotit de decizia prin care se anuleaza decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazuta la lit. a), precum si de decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazuta la lit. b).
(3) Compartimentul de specialitate inscrie, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, mentiunea potrivit careia persoana impozabila isi pastreaza calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA de la data inregistrarii initiale in scopuri de TVA, precum si numarul si data hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil.
(4) Daca, din informatiile detinute, compartimentul de specialitate constata ca, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate, persoana impozabila indeplineste alta conditie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazuta la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, emisa in baza deciziei de declarare in inactivitate, a carei anulare a fost dispusa de instanta judecatoreasca;
b) incetarea efectelor inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv anularea inregistrarii in scopuri de TVA, din oficiu, a persoanei impozabile si a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2), valabile pe perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate;
c) inregistrarea in scopuri de TVA, de la data inregistrarii initiale in scopuri de TVA;
d) anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, de la data comunicarii deciziei de anulare. Decizia privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 4 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, cu modificarile ulterioare, se comunica persoanei impozabile, potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala, insotita de decizia prin care se anuleaza decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazuta la lit. a), de decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prin care inceteaza efectele inregistrarii efectuate la data suspendarii, prevazuta la lit. b), precum si de certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrise data inregistrarii initiale in scopuri de TVA si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit initial. Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA, intocmita intrucat persoana impozabila indeplineste alta conditie de anulare, se stabileste in conditiile art. 316 alin. (11) din Codul fiscal.
21.
(1) In cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispozitiile pct. 8 alin. (1) - (6) si pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a ramas anulata, compartimentul de specialitate verifica daca la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate se mentin/sunt indeplinite alte conditii prevazute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
(2) In ipoteza in care nu se mai mentin/nu mai sunt indeplinite alte conditii privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, emisa in baza deciziei de declarare in inactivitate, a carei anulare a fost dispusa de instanta judecatoreasca;
b) inregistrarea in scopuri de TVA, de la data inregistrarii initiale in scopuri de TVA. Compartimentul de specialitate intocmeste certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrise data inregistrarii initiale in scopuri de TVA si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit initial. Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se comunica persoanei impozabile, potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala, insotit de decizia prin care se anuleaza decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazuta la lit. a).
(3) Compartimentul de specialitate inscrie, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, mentiunea potrivit careia persoana impozabila isi pastreaza calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA de la data inregistrarii initiale in scopuri de TVA, precum si numarul si data hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil.
(4) In ipoteza in care la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate se mentin/sunt indeplinite alte conditii prevazute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, compartimentul de specialitate propune prin referat:
a) anularea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, emisa in baza deciziei de declarare in inactivitate, a carei anulare a fost dispusa de instanta judecatoreasca;
b) inregistrarea in scopuri de TVA, de la data inregistrarii initiale in scopuri de TVA [valabila pana la data suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, data de la care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata potrivit pct. 8 alin. (1) - (6) din procedura];
c) inregistrarea in scopuri de TVA ramane anulata.
(5) Compartimentul de specialitate informeaza persoana impozabila, printr-o notificare intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin, cu privire la faptul ca a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca definitiva prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate, insa, in urma verificarii, s-a constatat ca, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus anularea deciziei de declarare in inactivitate, se mentin conditii de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, motiv pentru care inregistrarea in scopuri de TVA ramane anulata. Dispozitiile pct. 8 alin. (4) - (6) sunt aplicabile in mod corespunzator.

D.2. Fluxul de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti definitive prin care s-a dispus mentinerea dispozitiilor deciziei de declarare in inactivitate

22. Daca suspendarea executarii deciziei de declarare in inactivitate inceteaza ca urmare a solutionarii definitive a cauzei, in conditiile prevazute de Legea contenciosului administrativ, in baza hotararilor judecatoresti prin care se dispune mentinerea deciziei de declarare in inactivitate, contribuabilul este repus in starea de inactivitate de la data pronuntarii solutiei definitive.
23. Compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent in administrarea fiscala a contribuabililor declarati inactivi comunica compartimentului de specialitate, in termen de 3 zile de la pronuntare, solutia definitiva prin care instanta a dispus mentinerea deciziei de declarare in inactivitate, in vederea punerii in aplicare a acesteia.
24. Pe baza comunicarii de la pct. 23, compartimentul de specialitate intocmeste un referat motivat, conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin, care contine in mod obligatoriu:
a) datele de identificare ale contribuabilului (denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala);
b) numarul si data hotararii judecatoresti cu solutia definitiva prin care s-a dispus mentinerea deciziei de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil;
c) motivatia propunerii de mentinere in evidenta contribuabililor declarati inactivi;
d) propunerile privind efectele mentinerii dispozitiilor deciziei de declarare in inactivitate, potrivit pct. 25 si 26, dupa caz.
25.
(1) Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se vizeaza de catre conducatorul compartimentului de specialitate si se inainteaza spre aprobare conducatorului organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.
(2) In termen de 5 zile lucratoare de la primirea solutiei definitive de catre compartimentul juridic, pe baza referatului aprobat, compartimentul de specialitate opereaza corespunzator in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul national pentru informatii financiare, in sensul repunerii in starea de inactivitate de la data pronuntarii solutiei definitive privind mentinerea deciziei de declarare in inactivitate.
26.
(1) In cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispozitiile pct. 7 alin. (1) - (5) sau pct. 9, dupa caz, aceasta fiind inregistrata in scopuri de TVA pe perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate, compartimentul de specialitate propune, prin referat, incetarea efectelor inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv anularea inregistrarii in scopuri de TVA, a persoanei impozabile incepand cu data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus mentinerea dispozitiilor deciziei de declarare in inactivitate, precum si a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, emis potrivit pct. 7 alin. (2).
(2) Compartimentul de specialitate emite Decizia privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 4 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, cu modificarile ulterioare. Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA este data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus mentinerea dispozitiilor deciziei de declarare in inactivitate, iar in decizia de anulare se inscriu seria si numarul certificatului de inregistrare in scopuri de TVA emis potrivit pct. 7 alin. (2).
(3) Decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA se comunica persoanei impozabile potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala.
(4) Compartimentul de specialitate radiaza persoana impozabila din Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in care a fost inscrisa pe perioada suspendarii executarii deciziei de declarare in inactivitate si inscrie persoana impozabila in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata. In registre se inscriu numarul si data hotararii judecatoresti prin care s-a mentinut decizia de declarare in inactivitate pentru respectivul contribuabil, precum si mentiunea privind pastrarea calitatii de persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata potrivit art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus mentinerea dispozitiilor deciziei de declarare in inactivitate.
27.
(1) In cazul unei persoane impozabile pentru care au fost aplicate dispozitiile pct. 8. alin. (1) - (6), aceasta fiind persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata pentru indeplinirea altor conditii prevazute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate modifica temeiul legal pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in sensul ca sunt indeplinite si conditiile prevazute la art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, respectiv contribuabilul este declarat inactiv fiscal.
(2) Compartimentul de specialitate informeaza si persoana impozabila cu privire la mentiunile inscrise, potrivit alin. (1), in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata, printr-o notificare intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin. Dispozitiile pct. 8 alin. (4) - (6) sunt aplicabile in mod corespunzator.

E. Dispozitii finale

28. Documentatia care a stat la baza intocmirii referatului motivat/notificarilor, elaborat/elaborate in aplicarea prezentei proceduri, dupa caz, se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
29. La data radierii unui contribuabil, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central sisteaza procedura in derulare. In acest sens se intocmeste un referat motivat, care se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anaffirmeinactivitate


Data aparitiei: 14 Septembrie 2022

Votati articolul "ANAF a oficializat procedura pentru reactivarea firmelor in urma unei sentinte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X