email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutirea de impozit pe venit la darea in plata a unor bunuri imobile. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

scutirea de impozit pe venitproprietate imobiliaraOANAF 2399/2017

Conform art. 111 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin OUG 32/2016 incepand cu 30.06.2016, nu se datoreaza impozit pe venit in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pentru o singura operatiune de dare in plata. 

Scutirea se aplica atat debitorului, cat si codebitorilor, coplatitorilor, garantilor personali sau ipotecari ai debitorului, in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora, o singura data, pentru prima operatiune de dare in plata.

In cazul in care darea in plata pentru care se solicita scutirea se face prin notarul public, persoanele fizice solicita acestuia un certificat eliberat de CNARNN care sa ateste faptul ca nu s-a mai inregistrat niciun alt act de dare in plata potrivit Legii nr. 77/2016, pana la data autentificarii actului de dare in plata de catre acesta. 

In cazul in care darea in plata pentru care persoanele fizice solicita aplicarea scutirii se face pe cale judecatoreasca, acestea au obligatia transmiterii unui exemplar al hotararii judecatoresti definitive la CNARNN, in termen de 30 de zile de la data comunicarii hotararii, in vederea inregistrarii acesteia in RNNEADP.  In acest caz, pentru a beneficia de scutire persoanele fizice au obligatia depunerii unei cereri la organul fiscal competent, in termen de 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti, sub sanctiunea decaderii, la care sa anexeze certificatul eliberat de CNARNN, din care sa rezulte faptul ca hotararea judecatoreasca definitiva s-a inregistrat in RNNEADP si nu s-a mai inregistrat niciun alt act de dare in plata potrivit Legii nr. 77/2016, pana la data inregistrarii hotararii judecatoresti. Certificatul se obtine de la CNARNN - Infonot de persoana fizica, direct sau prin intermediul unui notar public. 

Prin OANAF 2399/2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 681 din 22/08/2017 s-a aprobat Procedura privind depunerea si solutionarea cererii pentru aplicarea dispozitiilor art. 111 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 227/2015, in cazul in care darea in plata se face pe cale judecatoreasca precum si modelul formularelor utilizate.

Astfel, in cazul in care darea in plata se face pe cale judecatoreasca pentru a beneficia de scutire fizice au obligatia depunerii la organul fiscal central competent a formularului "Cerere privind aplicarea dispozitiilor art. 111 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 227/2015, in cazul in care darea in plata a bunurilor imobile se face pe cale judecatoreasca", in termen de 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti, sub sanctiunea decaderii. La cerere se anexeaza certificatul eliberat de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN - Infonot), din care rezulta faptul ca hotararea judecatoreasca definitiva prin care s-a realizat darea in plata s-a inregistrat in Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata si nu s-a mai inregistrat niciun alt act de dare in plata potrivit Legii nr. 77/2016 pana la data inregistrarii hotararii judecatoresti respective. 

In situatia in care persoana fizica indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de scutire, organul fiscal comunica contribuabilului modul de solutionare a cererii. 


In situatia in care persoana fizica nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de scutire organul fiscal stabileste impozitul pe veniturile din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si emite Decizia de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, cod 14.13.02.13/10 (formular 253). Decizia de impunere se comunica contribuabilului potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Prin OANAF 2399/2017 a fost aprobata si Procedura de anulare si restituire, la cererea persoanei fizice, a impozitului pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si accesoriilor aferente acestuia, potrivit prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Aceasta se aplica persoanelor fizice care, pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar- fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 136/2017, au efectuat darea in plata in conditiile prevederilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Pentru a beneficia de anularea impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a accesoriilor aferente acestora, neachitate pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, aceste persoane au obligatia depunerii la organul fiscal central competent a formularului "Cerere privind aplicarea dispozitiilor art. III alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016".


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scutirea de impozit pe venitproprietate imobiliaraOANAF 2399/2017


Data aparitiei: 28 August 2017

Votati articolul "Scutirea de impozit pe venit la darea in plata a unor bunuri imobile. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X