Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Contract de inchiriere spatiu cu prevederea unei garantii

Data actualizarii: 11 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Avem un contract de inchiriere pt un spatiu. Ne-am luat o masura asiguratorie prevazand o garantie la nivelul unei chirii. Este obligatorie depunerea acesteia intr-un cont bancar special tip depozit purtator de dobanda? Poatefi depusa in contulcurent al societatii la dispozitia LOCATORULUI? Care este regimul ei? Este reglementat in vreun fel de legislatia noastra? Garantia respectiva este purtatoare de dobanda? Daca in contract nu am prevazut un cont special pt garantie, dar am prevazut restituire garantie la sf perioadei de valabilitate contract, fara a stipula in mod expres nimic despre dobanda, ma obliga legea sa-i restitui si dobanda?

Raspuns:

Regimul garantiei constituite este stabilit de catre parti prin contractul incheiat. Cu exceptia contractelor in care una dintre parti este o autoritate publica sau societate cu capital majoritar de stat cu statut special nu exista reglementari speciale privind regimul garantiilor de executare a obligatiilor contractuale.

In aceste conditii partile pot stabili libere modul in care se va garanta indeplinirea obligatiilor de catre parti. In acest sens este de subliniat recomandarea prevazuta in acest sens de catre Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale care mentioneaza la art. 2 alin. 2 obligatia partilor de a prevedea in contract si mijloace de garantare a platii pretului. Mentionam insa ca Legea nr. 469/2002 nu prevede si sanctiuni in cazul nerespectarii obligatiei mentionate mai sus astfel incat sa mentine libertatea contractuala deplina.

De asemenea, modul in care se constituie garantia depinde exclusiv de rigorile intelegerii survenite. Intr-o abordare mai neutra in raport cu chiriasul si care simplifica si tratamentul fiscal si contabil al garantiei se poate conveni sa se constituie un depozit bancar pe numele chiriasului aflat la dispozitia locatorului. In acest fel, alegerea bancii si conditiilor de depozitare (dobanda, comisioane, etc.) sunt exclusiv la latitudinea chiriasului.

In sfera legislatiei fiscale trebuie sa amintim reglementarea garantiei de buna executie pentru lucrarile livrate sau serviciile prestate. Astfel, sunt reglementate atat constituirea de provizioane in conditiile art. 22 alin. 1 lit. b) cat si exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata potrivit art. 135 alin. (6) si a prevederilor din normele metodologice emise in aplicarea acestuia in cazurile speciale reglementate.

In cazul prezentat de dvs. nu se emite factura de catre locator urmand, eventual doar sa emita chitanta pentru incasarea sumei in numerar. In cazul achitarii garantiei de catre chirias prin virament operatiunea are ca temei exclusiv contractul de inchiriere sau actul aditional in care este reglementata garantia.

Contabil, potrivit pct. 176. alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, drepturile si obligatiile persoanei juridice, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in

activele si pasivele entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta. In aceasta categorie se cuprind angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii, Astfel, in contul 802 Angajamente primite pot fi mentionate dupa caz garantiile constituite de catre debitor in favoarea dvs.

In ceea ce priveste posibilitatea chiriasului de a pretinde dobanda pentru suma acordata initial cu titlu de garantie subliniem ca ea exista numai in masura in care s-a prevazut astfel in contract. Chiriasul are posibilitatea teoretica sa o pretinda in conditiile in care ea a produs un venit locatorului, in baza principiului imbogatirii fara justa cauza. Posibilitatea de a o pretinde in baza acestui principiu se materializeaza numai in urma unei actiuni in instanta si este supusa unor circumstante cum sunt eventuale clauze din contract potrivit carora locatorul avea posibilitatea sa o utilizeze dupa cum considera pe intreaga durata a contractului. In cazul in care garantia nu a produs dobanzi chiriasul nu poate pretinde dobanzi in virtutea dreptului de a-i fi restituita garantia ci numai daca locatorul nu o restituie la termen si numai dupa ce acesta a fost pus in intarziere.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X