email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea falimentului personal a fost adoptata. Ce prevede legea insolventei persoanelor fizice?

legea insolventei persoanelor fizicelegea falimentului personalinsolventacomisia de insolventapenalitati de intarziere

Legea falimentului personal a fost adoptata si aduce cu sine prevederi importante care lipseau cadrului legislativ de care nenumarate tari europene beneficiaza de ani buni. Ca exemplu concret, dupa implementarea legii falimentului personal in Franta, au fost deschise 700.000 de dosare de insolventa pentru persoanele fizice.

In ce priveste noua lege adoptata, initiatoarea proiectului, deputata PSD Ana Brichall, a declarat, potrivit Money.ro:

"Orice debitor de buna-credinta care are un necaz financiar, independent de vointa sa, din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca va fi executat silit sau ca ramane pe drumuri. Deci executarea silita este reglementata ca o exceptie, si nu este regula, asa cum se intampla in momentul de fata".

Prin intermediului un plan de rambursare ( de cel mult cinci ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an), persoanele fizice aflate in imposibilitatea de a-si plati ratele pot beneficia de reesalonarea datoriilor, evitand astfel executarea silita.

Un beneficiu principal pe care il aduce noua lege a insolventei persoanelor fizice il reprezinta faptul ca, odata cu deschiderea procedurii de insolventa a persoanei fizice, se stopeaza acumularea de datorii prin penalitati si majorari de intarziere.

Ana Brichall a precizat, de asemenea, potrivit Money.ro, ca orice debitor poate ca, dupa 90 de zile de la data scadenta a unei datorii, cand stie ca nu mai poate sa-si achite aceasta datorie, sa ceara intrarea in insolventa si in felul acesta sa se poata redresa financiar in baza acelui plan de rambursare.

"Debitorul isi propune acest plan de rambursare, pentru ca el este cel mai in masura, cunoscand situatia, sub supravegherea si consultanta acordata de un administrator al procedurii, care este desemnat de aceasta comisie de insolventa si care poate sa fie dintre practicieni in insolventa, avocati, notari sau executori judecatoresti. Sunt cele patru categorii profesionale care sunt competente sa indeplineasca calitatea de administrator in procedura", a explicat Birchall. citata de sursa amintita mai sus.

Noile prevederi mentioneaza ca se va infiinta si Comisia de insolventa, alaturi de Comisiile teritoriale de insolventa.

Comisia de insolventa teritoriala desemneaza provizoriu, urmand sa fie acceptat administratorul procedurii din randul celor patru categorii profesionale mentionate, informeaza aceeasi sursa.

Cheltuielile in procedura de rambursare a datoriilor sunt prevazute in planul de rambursare, iar cheltuielile generale de punere in aplicare a legii sunt suportate de la bugetul de stat.

In ce priveste posibilitatea ca anumite persoane sa profite de noile prevederi, Birchall a explicat ca, in opinia sa, o astfel de temere nu e justificata, precizand ca exista sanctiuni pentru cei care vor incerca sa incalce legea prin abuz:

"Eu nu cred ca oamenii care sunt in necaz si carora se adreseaza aceasta lege vor fi cei care vor abuza de o asemenea lege. Ca vor fi si unii care vor incerca sa eludeze legea, am prevazut sanctiuni. Sunt sanctiuni din Codul penal si sanctiuni specifice. Daca se dovedeste ca s-a deschis procedura insolventei pentru eludarea unui creditor, atunci e obligat sa plateasca toate datoriile din urma, inclusiv sanctiuni penale si sa nu mai poata sa beneficieze pentru un termen de cinci ani de zile de o alta procedura a insolventei".

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea insolventei persoanelor fizicelegea falimentului personalinsolventacomisia de insolventapenalitati de intarziere


Data aparitiei: 21 Mai 2015

Votati articolul "Legea falimentului personal a fost adoptata. Ce prevede legea insolventei persoanelor fizice?":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X