In situatia in care se renunta la suma imprumutata societatii, vom constata cum se impoziteaza venitul constituit. Mai exact, in vazul unei firme platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, la final de an, patronul renunta prin act aditional la suma imprumutata firmei, in ideea constituirii de venit (758 8) pentru a influenta pozitiv rezultatul financiar si indicatorii firmei. Vom constata astfel daca acest venit se supune impozitarii de 3%.
Conform art. 112^7 din Codul fiscal:
"ART. 112^7 Baza impozabila
(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
d) veniturile din subventii;
e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferente de curs valutar;
i) veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.
(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin. (1) se adauga urmatoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
b) in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.
(2) In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii."
Prin urmare, venitul inregistrat in contabilitate (cont 7588) este impozabil si se impoziteaza cu cota de 3%.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro