Update 12 noiembrie 2023: Senatul a votat: firmele care isi platesc trimestrial, la termen, impozitul micro si impozitul pe profit si nu inregistreaza obligatii fiscale restante vor putea beneficia de o bonificatie de 3%. Atentie, bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea de munca si va putea fi folosita numai in anul in care se acorda. In situatia in care nu va fi folosita, suma va fi restituita catre stat, impreuna cu dobanzi si penalitati de intarziere.
Mai departe, pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
***
Un proiect de lege a fost inregistrat recent la Senat cu scopul de a oferi companiilor o bonificatie pentru platile trimestriale, la termen, ale impozitelor pe afaceri. Conform acestui proiect, care ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, firmele care isi achita la termen impozitul micro si impozitul pe profit si nu inregistreaza obligatii fiscale restante vor putea beneficia de o bonificatie de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii.
Bonificatii pentru platitorii de impozit pe profit: ce conditii trebuie indeplinite?
Aceasta initiativa legislativa are potentialul de a incuraja disciplina financiara in randul companiilor, promovand astfel platile la termen ale impozitelor pe afaceri. In plus, aceasta bonificatie de 3% serveste ca resursa suplimentara pentru sustinerea cresterii economice si dezvoltarii firmelor.
„Incepand cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si de plata prevazut la art. 41, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achita impozitul trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente beneficiaza de o bonificatie in cota de 3% asupra impozitului datorat asupra impozitului datorat, daca indeplinesc urmatoarele conditii:
- in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente;
- la data de 1 ianuarie 2024, nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat;
- utilizeaza bonificatia de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii, prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, in: Grupa 1 - Constructii; Grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii sau pentru sustinerea invatamantului profesional-dual.
Bonificatia se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea de munca
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Bonificatia de 3% se poate utiliza pana cel tarziu la data de 31 decembrie a anului in care aceasta se acorda. Bonificatia de 3% ramasa neutilizata se restituie la bugetul de stat, cu dobanzile si penalitatile corespunzatoare.
Procedura de aplicare a acestei prevederi se stabileste in termen de 30 de zile de la publicarea legii, prin normele de aplicare ale Codului fiscal.
„Legea nr. 227/2015 a prevazut, pentru scurte perioade, bonificatii pentru contribuabilii persoane juridice. Acestea au fost cuprinse intre 5% si 10% si s-au acordat, in special, pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale. Impactul bugetar al acestui tip de masura a fost pozitiv, ajutand la consolidarea veniturilor fiscale pentru anii in care s-a aplicat. Bonificatiile fiscale din anii anteriori au fost aplicate nediscriminatoriu, indiferent de istoricul fiscal al contribuabilului, fiind conditionate doar de plata anticipata a obligatiilor fiscale.", scrie in expunerea de motive a propunerii legislative
In continuare, "in conditiile in care mediul economic reactioneaza favorabil la stimulente si bonificatii fiscale, iar o parte importanta a operatorilor economici din Romania fac eforturi semnificative pentru a se incadra in termenele legale de plata a obligatiilor fiscale, este firesc ca toti contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale restante si si-au platit obligatiile fiscale la termen in anul anterior sa fie stimulati sa continue sa aiba o conformare fiscala ridicata”, au mai apreciat initiatorii proiectului.
Conform acestora, din punct de vedere bugetar, impactul masurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu si lung:
- bonificatia va stimuleze conformarea fiscala voluntara si sa asigure finantarea trimestriala a bugetului de stat
- bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea de munca. Asadar, impactul este pozitiv asupra cresterii economice si asupra dinamicii PIB.
- descurajeaza operatiunile de optimizare fiscale si stimuleaza conformarea fiscala voluntara a agentilor economici din Romania.
Atentie! Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Foto: pixabay.com