Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Declararea si corectarea impozitului pe constructii („taxa pe stalp”) se face pe baza formularelor actualizate 100 si 710, aprobate prin Ordinul 649/2015.
Impozitul pe constructii se declara pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza. Se plateste in doua rate egale pana la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.
Contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul anual pe constructii pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul, beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.
Obligatia prevazuta la pozitia 112 «Impozit pe constructii» din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se declara dupa cum urmeaza:
Randul 1 «Suma datorata» - se inscrie suma reprezentand impozitul pe constructii datorat in perioada de raportare, conform legii.
Randul 2 «Bonificatie» - se inscrie numai de catre contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul (pana la 25 mai inclusiv), suma reprezentand bonificatia.
Randul 3 «Suma de plata» - se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 2 numai de catre contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul, ceilalti contribuabili inscriind suma de la randul 1.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Intrebare:
"Suntem un SRL care are pe cladire panouri fotovoltaice. Pentru aceste panouri fotovoltaice instalate pe acoperisul halei se declara si se datoreaza impozit pe constructii (taxa pe stalp) de 0.5% din valoarea lor la bugetul de stat. Mentionez ca sistemul fotovoltaic este inregistrat in contabilitatea societatii in contul 2131. Multumesc."
Raspuns:
Nu se datoreaza impozit pe constructii (asa-numita taxa pe stalp) pentru panourile fotovoltaice instalate pe cladire, in urmatoarele conditii:
1. Panourile fotovoltaice NU sunt constructii in sensul art. 497 din Codul fiscal
Potrivit art. 497 din Codul fiscal, impozitul pe constructii se aplica doar constructiilor din grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe (OMFP nr. 2139/2004).
Panourile fotovoltaice inregistrate in contul 2131 "Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)" - nu fac parte din grupa 1 (Constructii) a catalogului, ci din grupa 2 (Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii). Prin urmare, nu se incadreaza in definitia de la art. 497 si nu intra sub incidenta impozitului pe constructii.
2. Contul contabil este relevant pentru identificarea naturii mijlocului fix
Conform art. 498 alin. (1 2), baza impozabila este reprezentata de valoarea neta din conturile corespunzatoare constructiilor. Fiind inregistrate in contul 2131 si nu in contul 212 (constructii), aceste panouri nu se considera constructii.
Nu datorati impozit pe constructii pentru panourile fotovoltaice instalate pe acoperis, atat timp cat sunt inregistrate in contul 2131 si nu in contul de constructii (212) si nu fac parte din grupa 1 a Catalogului mijloacelor fixe.
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 496. - Contribuabili
(1) Sunt obligate la plata impozitului pe constructii, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
(2) In cazul operatiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar in cadrul operatiunilor de leasing operational, calitatea de contribuabil o are locatorul.
Art. 497. - Definitia constructiilor
In intelesul prezentului titlu, constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Art. 498. - Cota de impozitare si baza impozabila
(1) Impozitul pe constructii anual se calculeaza astfel:
a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a constructiilor, altele decat cele prevazute la lit. b), pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii;
b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii constructiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, in cazul celor apartinand domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii, pentru care nu se datoreaza taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX; in acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.
(1 1) Constructiile prevazute la alin. (1) sunt cele situate pe teritoriul Romaniei reprezentand teritoriul delimitat de frontiera de stat a Romaniei, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Nu intra sub incidenta prevederilor prezentului titlu constructiile situate in marea teritoriala a Romaniei, astfel cum este definita de Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei, republicata, cu completarile ulterioare.
(1 2) In sensul alin. (1) lit. a), valoarea neta a constructiilor reprezinta valoarea evidentiata in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor din care se scade valoarea contabila cumulata a amortizarii acestora.
(13) Nu sunt considerate constructii, in sensul alin. (1), investitiile efectuate de contribuabili la constructiile care sunt utilizate in baza unor contracte/acorduri sau a altor acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere sau, dupa caz, in baza unor contracte de inchiriere/locatie de gestiune/asociere in participatiune si altele asemenea, daca, pana la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii, aceste investitii nu se concretizeaza in constructii definite potrivit art. 497.
(1 4) Nu se datoreaza impozit pe constructii pentru constructiile care sunt scutite de impozitul pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX.
(2) In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii constructiilor mentionate la art. 497, impozitul pe constructii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
(2 1) Contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul pe constructii, determinat potrivit prezentului articol, aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului pe constructii anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat.
(2 2) Contribuabilii nou-infiintati datoreaza impozit pe constructii incepand cu anul infiintarii, iar impozitul pe constructii se determina luand in considerare constructiile din patrimoniu si/sau din contractele de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, existente in a 30-a zi inclusiv de la data inregistrarii contribuabililor, potrivit legii, in situatia in care aceasta data nu depaseste ultima zi a anului infiintarii. In acest caz, impozitul pe constructii determinat potrivit regulilor prezentului articol se recalculeaza pentru perioada cuprinsa intre data inregistrarii contribuabililor si ultima zi inclusiv a anului calendaristic/anului modificat, in care contribuabilul s-a infiintat, prin impartirea impozitului pe constructii anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei respective.
(3) Cheltuiala cu impozitul calculat potrivit alin. (1) este cheltuiala deductibila la stabilirea rezultatului fiscal reglementat de titlul II.
(4) Pentru contribuabilii care intra sub incidenta art. 16 alin. (5), prevederile prezentului titlu se aplica cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2025.
Art. 499. - Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
(1) Contribuabilii prevazuti la art. 496 sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul.
(2) Impozitul pe constructii, declarat potrivit alin. (1), se plateste in doua rate egale pana la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.
(4 1) Contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul anual pe constructii pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului
Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
RO e-Transport - Webinar privind noutati, reguli, sanctiuni, obligatii. Cazuistica
Articole similare
TAXA PE STALP: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025Impozitul pe constructii speciale: Metoda de calcul si exemplu aplicatTAXA PE STALP: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitareImpozitul pe constructii speciale: 6 modificari anuntate de MFPImpozitul pe constructii 2025: Ce trebuie sa stii si un exemplu practicUltimele articole
Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025ANAF a actualizat formularele de inregistrare fiscala 010, 013 si 700Noul Cod fiscal 2016. PFA-urile au o varianta cu impunere de 3% cu o conditie. Scurt interviu cu Irina Coma, expert contabilCodul fiscal a fost aprobat de Parlament. Principalele amendamenteCele 6 modificari din Codul fiscal de care depinde economia RomanieiArticole similare
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025Impozitul pe constructii speciale: Metoda de calcul si exemplu aplicatFormularele 100 si 710 vor fi actualizate de ANAFImpozitul pe constructii speciale: 6 modificari anuntate de MFPImpozitul pe constructii speciale: Cine este obligat sa-l plateasca si cand?Ultimele articole
Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025ANAF a actualizat formularele de inregistrare fiscala 010, 013 si 700Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat a fost actualizatTOP 12 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!Ce impozit nu mai e in vigoare din acest an?Articole similare
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025Impozitul pe constructii speciale: Metoda de calcul si exemplu aplicatImpozitul pe constructii speciale: 6 modificari anuntate de MFPImpozitul pe constructii speciale: Cine este obligat sa-l plateasca si cand?Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025Ultimele articole
Impozit pe constructii datorat la buget din perspectiva Noului Cod Fiscal. Cand se datoreaza impozit?Studiu de caz privind impozitul pe constructii specialeGhidul impozitelor din Romania in 2014Caietul Conferintei Nationale: Modificari in Codul Fiscal 2014Aspecte privind impozitul pe cladiri speciale. Cum declaram impozitul pe constructii speciale?