email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod fiscal 2016. PFA-urile au o varianta cu impunere de 3% cu o conditie. Scurt interviu cu Irina Coma, expert contabil

Ne-am dorit sa continuam seria de interviuri pe care am inceput-o in ultimele luni (puteti citi unele dintre aceste interviuri aici, aici sau aici). Odata cu publicarea in forma finala a noului Cod fiscal, prin Legea 227/2015 la care vom face de acum referire cand discutam de noul Cod, am revenit cu intrebari noi care sa aduca in discutie subiecte de actualitate pe marginea noilor modificari valabile din 2016, respectiv 2017.

Irina Coma, expert contabil si consultant fiscal cu experienta, ne-a oferit cateva raspunsuri elocvente in aceasta privinta.


Contabilul.ro: Noul Cod fiscal a fost publicat, avem noile modificari cuprinse in Legea 227/2015. Exista o modificare anume care va ingrijoreaza in contextul aplicarii sale din 2016?

Irina Coma, expert contabil: Cel mai mult ma ingrijoreaza noile prevederi fiscale aplicabile persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente, respectiv ale PFA-urilor.

Taxarea veniturilor persoanelor fizice (si aici ma refer si la contributiile sociale) este una mare si impovaratoare. Prin aceste masuri nu se face altceva decat sa se amplifice si mai mult munca la negru, iar efectul evident va fi unul invers: statul nu va colecta mai mult asa cum si-a propus in urma acestui cod fiscal, ci din contra gradul de colectare va scadea. Vom asista in continuare la nedeclararea veniturilor, la proliferarea economiei subterane.

 

Contabilul.ro: In opinia dumneavoastra, care e cea mai asteptata masura din Noul Cod si cea care, totodata, va aduce cele mai multe schimbari in bine?

Irina Coma, expert contabil: Cred ca diminuarea  cotei de TVA este una dintre masurile bune din acest nou cod fiscal, cel putin din perspectiva contribuabililor.

O alta masura buna este aceea a eliminarii impozitului pe constructii speciale, asa numita taxa pe stalp. In alta oridne de idei si scaderea accizelor este una dintre masurile bine venite pentru contribuabili (scaderea accizelor pentru carburant cu cca 20%, a accizelor la alcool in medie cu cca 30%, eliminarea accizelor la cafea, la bunrui de lux).

Evident ca reducerile de taxe si eliminarea lor sunt cele mai asteptate masuri  pentru contribuabili, insa acestea trebuie sa fie sustenabile, de durata si trebuie analizat tot sistemul fiscal pe ansamblu nu doar din anumite perspective. Practic se reduc taxele intr-un anumit domeniu si se supraimpoziteaza altele (vezi PFA, impozit cladiri, contributii, etc.). Trebuie sa existe un echilibru, nevoia de bani a statului e aceeasi sau chiar mai mare, dar nu trebuie supraimpozitate unele categorii de contribuabili pentru aceasta. Ramane de vazut cum va reusi statul roman sa pastreze acest echilibru.

 

Contabilul.ro: PFA-urile vor fi impozitate semnificativ si se discuta de o tripla impozitare in cazul celor care sunt si salariati. Ce forma de organizare va fi mai avantajoasa si ce solutie credeti ca au persoanele fizice autorizate incepand din 2016?  

Irina Coma, expert contabil: Varianta pentru acestea ar fi microintreprinderile  a caror impunere se patreaza la 3%, iar pentru cele nou infiintate si care au angajat minim un salariat, impozitul pe venit in primii 2 ani va fi de 1%.

Dar si in acesta forma de organziare sunt constrangeri, in sensul in care consultanta (activitate frecvent intalnita la PFA /liberprofesionisti) este exceptata. Varianta de organizare ca microintreprindere este o solutie pentru contribuabilii care obtin venituri de maxim 65000 eur/an.



Irina Coma este consultant fiscal, expert contabil si auditor, lector pe probleme fiscal-contabile in cadrul mai multor firme de consultanta.

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 23 Septembrie 2015

Votati articolul "Noul Cod fiscal 2016. PFA-urile au o varianta cu impunere de 3% cu o conditie. Scurt interviu cu Irina Coma, expert contabil":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 77 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X