email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu Irina Coma, expert contabil. Practicile inventate peste noapte pot duce la greseli in contabilitate. Legislatia optima si modificarile de dorit in 2016

interviu contabilulinterviu irina comaexpert contabilinspectori fiscalimetoda platii divizateFiscautoritati

Despre relatia societate-contabil-autoritati, despre lacunele care au ramas in ce priveste contabilitatea grupurilor de firme sau a multinationalelor, chiar daca multe prevederi s-au armonizat cu directivele UE, despre relatia dintre un expert contabil angajat al unei companii si o institutie de control precum ANAF si multe alte subiecte am discutat cu expertul contabil si auditorul Irina Coma, lector pe probleme fiscal-contabile in cadrul mai multor firme de consultanta, intr-un interviu acordat exclusiv pentru Contabilul.ro.

Contabilul.ro: Uite registrul, nu e registrul! Ne sunt cunoscute jocurile in care modificari anuntate brusc isi inceteaza ulterior efectul, fiind abrogate prevederile abia intrate in vigoare. Avem ca exemplu povestea impozitarii bacsisului si a registrului de bani personali. Cum au perceput firmele, din experienta dumneavoastra, aceasta controversa iscata de autoritati?

Irina Coma, expert contabil: O nebunie! In primul rand, reprezentantii societatilor au fost socati de aceasta scorneala a autoritatilor, de faptul ca ei, ca administratori /reprezentanti legali,  trebuiau sa raspunda de  declaratiile salariatilor (de realitatea sumelor declarate de acestia), dar si de faptul ca aplicarea acestei reglementari presupunea  ca ANAF-ul,  prin directiile de control, sa poate efectua perchezitii corporale asupra salariatilor, ceea ce nu aveau dreptul.

Nu mai spunem de birocratia iscata - depuneri notificari la fisc in termen record, achizitie registre, completare zilnica...

 Agentii economici au fost bulversati; deraiati efectiv de la bunul mers al afacerilor lor si s-au focusat cu precadere pe a incerca de a respecta aceste prevederi legale pentru ca nu cumva sa li se suspende activitatea.

Asa e la noi: se adopta o lege si apoi vedem cum o implementam, vedem daca se poate aplica sau nu, semanam panica printre contribuabili si apoi ne dam seama ca, de fapt, e o prostie.

In nicio tara din UE nu se procedeaza asa, nu exista asemenea practici inventate  peste noapte...


Contabilul.ro: O societate isi pune increderea in experienta expertului contabil. De cealalta parte, profesionistul infrunta legislatia si problemele aferente. In acest moment, cum ati descrie relatia societate-contabil-autoritati?

Irina Coma, expert contabil: E destul de riscant in aceste vremuri sa practici aceasta meserie intrucat sunt sanse multe sa gresesti, iar greseala ta ca expert contabil il costa mult pe agentul economic si la randul sau acesta se indreapta asupra ta.

Nu poti tine pasul cu avalansa de modificari legislative si atunci evident, exista riscul de a gresi. In momentul in care gresesti sau nu poti sa-i dai o solutie/un raspuns clientului tau, scade si gradul de incredere a  clientului in tine ca profesionist. Multe din erori nu se vad acum - in general la momentul schimbarilor legislative, ci mai tarziu, cand uita toata lumea implicata (agenti economici /autoritati) de "balbele" care erau la inceput,  de faptul ca poate nu erau norme de aplicare sau ca nici  autoritatile nu stiau cum se aplica o modificare legislativa...Se uita toate si raman greselile care costa (amenzi, dobanzi /penalitati de intarziere, sa nu vorbim de altele mai grave)...si intotdeauna e de vina contabilul.
Plus ca, legislatia avand lacune si fiind interpretabila, chiar autoritatile fiscale dand solutii diferite la spete de aceeasi natura, agentii economici sunt derutati: un contabil mi-a zis asa, altul altfel, de la fisc am aflat altceva.


Sistemul fiscal este impovarator pentru firme, de multe ori cand comunici patronului sumele de plata la stat aproape ca iti inchide telefonul.
Un contabil trebuie sa aduca valoare adaugata firmei si nu trebuie "vazut" doar ca cel care "ma pune sa platesc stat" - cam asta este perceptia acum.
 

Contabilul.ro: Comunitatea contabililor din Romania pare una care tine strans legatura cu mediul extern. De la conferinte lunare pana la publicatii la fel de dese, comunicarea in domeniu pare sa reuseasca sa ii apropie pe toti profesionistii. Exista insa lacune in ce inseamna contabilitatea in Romania in 2015? In opinia dumneavoastra, ce aspecte ar trebui imbunatatite urgent?

Irina Coma, expert contabil: In primul rand, legea e interpretabila si de multe ori e lasata voit asa. Sunt multe care trebuie corelate, clarificate...

In ceea ce priveste strict contabilitatea, multe aspecte s-au armonizat, s-au pus cat de cat pe un fagas, legislatia romaneasca este armonizata in mare parte cu directivele europene.

Sunt lacune in continuare in ceea ce priveste contabilitatea grupurilor de firme/ a multinationalelor, in ideea in care, contabilul roman trebuie sa tina odata contabilitatea conform referntialului romanesc si apoi sa intocmeasca situatii financiare pentru raportare la grup - pe IFRS /GAP sau alt referential contabil. La noi in tara, nu toate firmele au posibilitatea legala de a  organiza contabilitatea conform IFRS si atunci consider ca cel putin pentru societatile care raporteaza la grup pe IFRS de exemplu, ar trebui reglementat faptul ca acestea sa aplice si in Romania IFRS; sa nu mai munceasca practic de doua ori contabilul.                                                       


Contabilul.ro: A gresi e omeneste, iar pentru societati astfel de greseli pot insemna cheltuieli semnificative. Cum poate societatea sa pastreze o colaborare eficienta cu profesionistul contabil? Exista lucruri pe care le-ati vedea altfel in aceasta privinta?

Irina Coma, expert contabil:  Colaborarea eficienta se bazeaza pe incredere, corectitudine, implicare. De multe ori o greseala costa foarte mult, poate avea impact semnificativ - de la amenzi pana la suspendari de activitate si poate chiar aspecte penale.

Consider aici ca organismele profesionale (CECCAR-ul in special) ar trebui sa fie mai riguroase in ceea ce priveste posibilitatea exercitarii unei astfel de meserii de catre diverse persoane. Legislatia trebuie sa fie stabila, sa nu se modifice de azi pe maine.


Contabilul.ro: ANAF si-a marit considerabil numarul de controale fiscale. Intr-un context cu legi volatile si modificari-surpriza, consultantii fiscali si contabilii au de dus o lupta aproape continua. Care e relatia dintre un expert contabil angajat al unei companii si o institutie de control precum ANAF? In ce masura se poate colabora eficient in prezent?

Irina Coma, expert contabil:  Aici e o mare problema, doarece multe din institutiile de control ale ANAF considera din start ca faci evaziune. In primul rand, trebuie sa convingi aceste institutii ca esti de buna credinta, ca declari toate veniturile, ca iti respecti obligatiile fiscale. E foarte greu cand esti tratat asa...mai ales cand ai de-a face si cu inspectori fiscali mai putin priceputi. Trebuie sa ai rabdare, nervi de otel si sa fii blindat cu toate justificarile necesare.

Trebuie sa recunosc ca am intalnit si inspectori fiscali de bun simt, intelegatori - dar sunt destul de rari.

Contabilul.ro: Sunteti cel mai aproape de contribuabil si va confruntati in fiecare zi cu problemele pe care le impune legislatia. S-a usurat aceasta munca in ultimii ani sau continuam sa mergem pe un drum paralel fata de cel din alte tari?

Irina Coma, expert contabil: Singura usurare resimtita este aceea cu depunerea majoritatii declaratiilor electronic. Cel putin nu mai induram cozile /nervii, nu mai pierdem timpul. Dar nici aici sunt scapari - nu toate formularele /declaratiile se pot depune online. Plata in conturile unice iarasi a fost o masura bine-venita, dar foarte prost si  greu implementata  de autoritati.

Daca vrei sa iei un certificat fiscal de la fisc duci o munca titanica cu reglarea fisei pe platitor. Este drum lung de batut daca ne comparam cu alte tari:  sistemul de plati,  de trezorie este rudimentar; autoritatile nu colaboreaza intre ele. Doamne fereste sa iti schimbi sediul in alt oras/sector....dosarul fiscal se transfera poate si peste un an de la o institutie la alta.

Contabilul.ro: Daca ar fi sa facem un top al primelor trei masuri pe care doriti sa le vedeti implementate in 2016, ca sa fim optimisti, care ar fi acestea?

Irina Coma, expert contabil:  

1. Introducerea de catre autoritati unor metode bazate pe experienta altor tari in materie de urmarire a colectarii taxelor a TVA in special de la persoane impozabile care activeaza in anumite sectoare de activitate sensibile la frauda, cum ar fi spre exemplu: metoda platii divizate, certificatul de buna practica. Sigur, toate aceste masuri implica cheltuieli de implementare;
2. Simplificarea birocratiei - simplificarea si  mutarea in mediul online a tuturor obligatiilor contabile si fiscale pe care le are de indeplinit un contribuabil;
3. Indreptarea controalelor catre firmele care sunt susceptibile intr-adevar de evaziune (firme mari, care se pot cunoaste din analizele fiscale si datele pe care le detine fiscul) si nu generalizarea acestora la nivelul tuturor contribuabililor.

Contabilul.ro: O organizare eficienta ne scuteste de batai de cap. Numai ca, an de an, aparitiile legislative ne dau astfel de planuri peste cap si ne ingreuneaza activitatea. Cum vedeti dumneavoastra influenta autoritatilor publice din domeniu asupra activitatii contabililor din Romania?

Irina Coma, expert contabil:  Autoritatile publice din domeniu trebuie sa permita desfaurarea activitatii in conditii de normalitate, normalitate care nu se intrezareste deloc.  Acestea  trebuie sa indrume, sa ofere suport, sa consilieze activitatea contabilului, ceea ce nu se intampla. De multe ori impactul este unul invers, mai mult incurca decat ajuta.




Interviu realizat de Mihaela Pascu, manager proiect Manager.ro si MarketingPortal.ro
Redactor Contabilul.ro, Fiscalitatea.ro, InfoTVA.ro

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
interviu contabilulinterviu irina comaexpert contabilinspectori fiscalimetoda platii divizateFiscautoritati


Data aparitiei: 30 Iulie 2015

Votati articolul "Interviu Irina Coma, expert contabil. Practicile inventate peste noapte pot duce la greseli in contabilitate. Legislatia optima si modificarile de dorit in 2016":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X