email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul specialistului: PFA, SRL sau salariat? Cea mai buna solutie de realizare a veniturilor in 2016

PFAsalariatsrlorganizare1 ianuarie 2016optimizare fiscalapartida simpla

Realizarea de venituri, desi pare simpla, - prestarea activitatii specifice ce inglobeaza o valoare catre un tert - presupune parcurgea unui proces complex de autorizare ori alte procedee administative prealabile. Chiar si pentru realizarea veniturilor din salarii, legislatia impune proceduri laborioase: avizul unui medic, protectia muncii, dar si varsta minima obligatorie. Procedurile sunt cu mult mai elaborate in cazul infiintarii unei societati ori a autorizarii ca persoana fizica autorizata (PFA).

Decizia privind modul de organizare are in vedere de cele mai multe ori criterii diferite pe care persoana care urmeaza sa realizeze veniturile trebuie sa le ia in considerare. Vor trebui luate decizii privind prioritatile esentiale: cat mai putin risc sau maxima varianta de optimizare fiscala. Alte aspecte ce trebuie avute in vedere la fel de importante sunt cele privind raspunderea pe care o va avea persoana ce realizeaza venitul, complexitatea procedurilor ce trebuie respectate pe parcursul realizarii venitului, usurinta accesului la resursele financiare obtinute in urma desfasurarii activitatii, imaginea fata de potentialii parteneri de afaceri, simplitatea mecanismelor de incetare a formei de realizare a venitului.

Principalii competitori sunt deja consacratele forme de organizare PFA si SRL insa in contextul noilor reglementari aplicabile de la 1 ianuarie 2016 calitatea de salariat poate asigura o mai mare stabilitate si avantaje partilor fara riscurile asociate unor alte solutii de realizare a veniturilor.

Un alt criteriu important este acela al riscului asumat in cadrul procesului de realizare a venitului, alaturi de cel al imaginii in raport cu partenerii de afaceri ori platitorii de venituri dar si in raport cu furnizorii de servicii. Referindu-ne, de aceasta data, strict la societatea cu raspundere limitata (SRL) in raport cu PFA, riscul in cazul in care rezultatele activitatii sunt negative in raport cu aporturile este cu mult diminuat in cazul SRL. In principiu, daca in cazul SRL asociatii raspund in raport cu creditorii societatii in limita capitalului subscris, in cazul PFA persoana fizica va raspunde cu intregul sau patrimoniu. O data cu innasprirea legislatiei privind recuperarea creantelor fiscale ce permite angajarea raspunderii personale a administratorului, asociatului sau a altor persoane responsabile de insolvabilitatea fiscala a persoanei juridice, diferentele generate de limita raspunderii materiale a fost important diminuata. Desigur ca, in anumite circumstante, atat PFA, cat si SRL pot obtine protectia prin intermediul procedurii insolventei, asa cum si in cazul SRL, potrivit art. 237 - Criteriul accesibilitatii sumelor realizate din activitatea desfasurata. in principiu, in cazul PFA, sumele obtinute sunt accesibile imediat si pot fi utiliate neingradit in interesul activitatii sau pentru necesitatile individuale. in cazul SRL, dividendele pot fi obtinute numai in anul urmator celui in care veniturile sunt realizate si numai dupa ce adunarea generala aproba distribuirea profitului cu aceasta destinatie.
 

Un alt criteriu ce ar trebui luat in calcul este al posibilitatilor de a aplica masuri de optimizare fiscala. In analiza acestui criteriu trebuie avute in vedere nu cota de impozitare si baza impozabila, ci mecanismele din interiorul entitatii care permit diminuarea sarcinii fiscale. Aceste mecanisme s-au redus insa unele au in continuare eficienta. Este cazul, spre exemplu, indemnizatiei de delegare/diurna in tara si strainatate acordata salariatilor sau chiar administratorilor si directorilor care este in continuare neimpozabila, este adevarat, numai la nivelul de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.

Criteriul costurilor de functionare este important pentru activitatile de mica anvergura pentru care trebuie evaluate toate cheltuielile pentru ca, in final decizia de organizare intr-una dintre optiunile analizate sa fie aleasa. in acest criteriu avem in vedere cheltuielile necesare cu indeplinirea obligatiilor declarative si de plata catre bugetul general consolidat dar si fata de celelalte autoritati publice. Valorile costurilor in cazul celor doua forme de organizare sunt dificil de determinat ele fiind legate de circumstantele pietei, de volumul operatiunilor si de natura sarcinilor realizate de catre personalul de specialitate contractat. Avand insa in vedere complexitatea sporita a obligatiilor, cel putin din punctul de vedere al contabilitatii in partida dubla in cazul SRL, in raport de cea in partida simpla pentru PFA, pentru aceasta din urma costurile vor trebui sa fie mai mici. De asemenea, avand in vedere complexitatea mai redusa a obligatiilor contabile si fiscale ce revin PFA, in cazul acesteia este posibil ca acestea sa poata fi realizate si direct fara costuri suplimentare. O situatie speciala este aplicabila in ceea ce priveste obligativitatii utilizarii casei de marcat. Potrivit art. 2 lit. f) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale cu modificarile ulterioare sunt exceptate de la utilizarea caselor de marcat activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale. Asadar, in cadrul activitatii desfasurate spre exemplu prin intermediul unui cabinet medical individual nu va mai fi utilizata casa de marcat, spre deosebire de situatia activitatii unui SRL. Desigur, exceptia este aplicabila doar profesiilor liberale si nu tuturor PFA insa eliminarea constrangerilor si costurilor referitoare la utilizarea casei de marcat este semnificativa.

Fundamental, in decizia de alegere a formei de organizare a activitatii consideram ca trebuie sa fie criteriul fiscalitatii aplicabile venitului realizat. Acesta trebuie sa fie, desigur, analizat in ansamblul criteriilor de selectie deoarece nu poate fi privit individual.

Asadar, din perspectiva criteriului fiscalitatii, invingatorul a fost, pana la 31 decembrie 2015, incontestabil PFA, in prezent organizarea ca societate, eventual platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii, fiind cu mult mai avantajoasa. De la 1 ianuarie 2016, modificarea majora in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii vizeaza contributia de asigurari sociale.

Daca, pana la 31 decembrie 2015, PFA isi putea alege venitul lunar la care se putea asigura, stabilit la cel putin 35% din castigul salarial mediu brut indiferent de nivelul veniturilor nete realizate, incepand cu 1 ianuarie 2016, baza de calcul al CAS o reprezinta chiar venitul net anual realizat sau norma anuala de venit.

Baza de calcul va reprezenta diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand CAS, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Cu o cota identica cu cea aplicabila in cazul SRL de 16%, in cazul PFA lipseste impozitul pe dividende a carei cote a fost redusa de la 16% la 5%. Din acest motiv, comparand cat se poate de simplu cele doua forme de organizare, daca in cazul PFA vom avea un impozit pe venit de 16% alaturi de contributiile sociale, in cazul SRL se vor insuma 16% impozitul pe profit cu 5% impozit pe dividende.

Analiza trebuie sa aiba in vedere si situatia impozitului pe veniturile microintreprinderilor care a facut obiectul reducerii in noul Codul fiscal. Cota de 3% aplicabila veniturilor realizate de catre o societate care nu are salariati sau chiar de 2% sau 1% in cazul unui salariat, respectiv a mai multi de doi face tentanta organizarea ca societate fata de PFA chiar si in ipoteza platii de dividende supuse noii cote de 5%. Desigur ca nu trebuie uitat insa ca una dintre conditiile pentru plata acestui impozit este mentinerea unui nivel maxim al veniturilor de 100.000 euro. De asemenea, trebuie precizat ca nu toate activitatile sunt pretabile acestui sistem de impozitare, societatile care desfasoara activitati in domeniile consultantei si managementului neputandu-l aplica daca realizeaza venituri de aceasta natura in proportie de peste 80% din veniturile totale.

Am analizat mai sus cele mai importante criterii de departajare dintre PFA si SRL, ca solutii de organizare pentru realizarea de venituri, putand adauga spre comparatie si calitatea de salariat. Prevederile noului Cod fiscal au schimbat balanta catre organizarea ca SRL, in conditiile in care criteriul fiscalitatii a devenit covarsitor favorabil acesteia fata de PFA.

Desigur ca cea mai simpla forma de organizare pentru realizarea veniturilor este calitatea de salariat, insa nivelul obligatiilor fiscale si obligatiile ce revin angajatorului, potrivit Codului muncii, nu o fac suficient de atractiva pentru acesta.
Justinian Cucu
Specialist in drept fiscal si fiscalitate internationala

 


de Justinian Cucu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAsalariatsrlorganizare1 ianuarie 2016optimizare fiscalapartida simpla

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2016


Votati articolul "Sfatul specialistului: PFA, SRL sau salariat? Cea mai buna solutie de realizare a veniturilor in 2016":
Rating:

Nota: 4.35 din 5 din 31 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 21 Ianuarie 2016 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X