email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatiile financiare aferente exercitiului 2015.Cum se evidentieaza concediile de odihna neefectuate?

incapacitatea temporara de muncainregistrare concediiomfp 1802/2014exercitiului financiar 2015

Codul muncii stabileste dreptul salariatilor de a efectua concediul de odihna in fiecare an. In situatiile in care, din motive justificate, salariatul nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat fiind permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

Inregistrarea acestor concedii neefectuate la sfarsitul exercitiului financiar se efectueaza in conformitate cu prevederile reglementarilor contabile aplicabile.

Astfel, reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 prevad ca sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite/incasate in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.

Concediile de odihna se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva. In lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor. La inregistrarea in contabilitate a concediilor de odihna sunt avute in vedere prevederile legislatiei in vigoare, referitoare la modalitatea de efectuare a acestora.

In consecinta, cheltuielile cu concediile de odihna aferente anului 2015 se inregistreaza in exercitiul financiar 2015 dupa cum urmeaza:
-          pe seama datoriilor (641=4281), doar atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii (state de salarii intocmite in anul 2016, pana la data aprobarii situatiilor financiare). Concediile de odihna recunoscute drept cheltuieli cu salariile vor fi considerate cheltuieli deductibile la calcul impozitului pe profit.
-          pe seama cheltuielilor cu provizioanele in lipsa unor astfel de documente (6812 – 1518).Cheltuielile cu provizioanele nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.


 
Spre exemplu, daca un salariat efectueaza in luna ianuarie 2016 concediul de odihna aferent anului 2015 sumele datorate aferente exercitiului financiar 2015 se vor inregistra la 31.12.2015 ca alte datorii in legatura cu personalul (641=4281) in baza statului de salarii intocmit in luna ianuarie 2016.

Daca salariatul efectueaza concediul de odihna aferent exercitiului financiar 2015 in luna august 2016, in exercitiul financiar 2015 sumele se inregistreaza pe seama provizioanelor (6812=151). Cheltuiala cu provizionul nu este deductibila la determinarea profitului impozabil. In exercitiul financiar 2016 in care se acorda indemnizatia pentru concediul de odihna se inregistreaza cheltuielile salariale in conturile corespunzatoare conform contabilitatii decontarilor cu personalul si, concomitet, se anuleaza provizionul constituit (151=7812 – venit neimpozabil).

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incapacitatea temporara de muncainregistrare concediiomfp 1802/2014exercitiului financiar 2015


Data aparitiei: 12 Aprilie 2016

Votati articolul "Situatiile financiare aferente exercitiului 2015.Cum se evidentieaza concediile de odihna neefectuate?":
Rating:

Nota: 2.86 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X