email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Restituire sume imprumutate de catre asociat si retrageri directe tinand cont de Legea 70/2015. Cum vom proceda?

restituire imprumutoperatiuni de trezorerielegea 702015retrageri directeimprumut fara dobanda

In randurile de mai jos, cazul pe care il dezbatem are in prim-plan o societate care a fost imprumutata atat prin banca, cat si prin casa pe parcursul unei perioade de cateva luni de catre asociat cu o suma de bani in baza unui contract de imprumut fara dobanda.

In prezent, societatea doreste sa restituie asociatului aceasta suma de bani prin retrageri directe de la banca unde se specifica restituire imprumut in baza contractului de imprumut, astfel ca banii nu mai vin in caseria societatii (asociatul merge la banca si retrage banii din contul societatii). Societatea faceavem nota 462 = 5121 in suma de 10.000 lei. Vom vedea daca prin aceeasi metoda se pot restitui si sume mai mari de 10.000 lei si, in cazul in care se face transfer bancar direct in contul asociatului, daca se poate transfera orice suma.

Iata raspunsul specialistului:


Nu  consideram corecta corecta inregistrarea 462=5121 pentru retragerea de numera din contul bancar al societatii.

In situatia in care  contractele de imprumut au fost incheiate anteriror intrarii in vigoare a Legii 70/2015
care a intrat in vigoare incepand cu 9 mai 2015,  consideram ca veti putea efectua restituiri de numerar intr-o singura zi, sau in zile diferite, intrucat aceasta lege nu este aplicabila contractelor incheiate anterior intrarii acesteia  in vigoare. Redam mai jos prevederile legale invocate:

 Art.16 alin. (2) din Legea 70/2015, prevede:

"Prevederile cap. I nu se aplica contractelor incheiate anterior intrarii in vigoare a prezentei legi."
 
Daca insa contractul /contractele de imprumut sunt incheiate dupa data de 9 mai 2015, nu veti putea porceda astfel fiind considerate tranzactii fractionate. Daca suma imprumutata pentru fiecare contract depaseste 10.000 de lei  veti putea plati in numerar 10.000 lei/persoana/zi, iar restul prin banca, conform prevederilor de la art. 4 alin. (4) din Legea70/2015, redate in continuare:

"(4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei."

Totodata daca exista pentru fiecare imprumut de 10.000 lei cate un contract distinct – fiind considerat tranzactie singulara, opinam cu nu poate fi incadarat ca tranzactie fractionata si veti putea restitui sumele imprumutate in limita maxima zilnica de 10.000 lei /persoana.

In situatia in care exista un singur contract de imprumut, veti putea face plata in numerar 10.000 lei iar restul prin banca. Desigur puteti plati in contul bancar al asociatului orice suma nelimitat.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
restituire imprumutoperatiuni de trezorerielegea 702015retrageri directeimprumut fara dobanda


Data aparitiei: 29 August 2016

Votati articolul "Restituire sume imprumutate de catre asociat si retrageri directe tinand cont de Legea 70/2015. Cum vom proceda?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 34 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X