Incepand cu 01 ianuarie 2017 anumite societati vor avea de indeplinit obligatii suplimentare catre Fondul pentru mediu.
Este vorba despre:
- operatorii economici care introduc pe piata nationala echipamente electrice si electronice,
- operatorii economici care introduc pe piata nationala baterii si acumulatori portabili,
- operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, si
- operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili.
Noile obligatii au fost introduse prin OUG 39/2016 prin care s-au adus modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2017 operatorii economici care introduc pe piata nationala echipamente electrice si electronice, vor datora contributii la fondul pentru mediu, astfel:
1. de la data de 1 ianuarie 2017 pana la data de 31 decembrie 2017, pentru diferenta dintre cantitatile de echipamente electrice si electronice declarate ca fiind introduse pe piata nationala si cantitatile constatate de Administratia Fondului ca fiind introduse pe piata nationala;
2. de la data de 1 ianuarie 2018, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de echipamente electrice si electronice corespunzatoare obligatiilor anuale de colectare, prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, si cantitatile efectiv colectate;
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Categoria de echipamente electrice si electronice (conform anexei nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice)
- Contributie (lei/kg)
Categoriile 1-4, 6-10 pana la 14.08.2018, respectiv categoriile 1-2, 4-5 de la 15.08.2018
- 4 lei/kg
Categoria 5 pana la 14.08.2018, respectiv categoria 3 de la 15.08.2018
- 20 lei/kg
Categoriile de echipamente electrice si electronice sunt:
1. Aparate de uz casnic de mari dimensiuni
2. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni
3. Echipamente informatice si echipamente pentru comunicatii electronice
4. Aparate electrice de consum si panouri fotovoltaice
5. Echipamente de iluminat
6. Unelte electrice si electronice, cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni
7. Jucarii, echipament pentru petrecerea timpului liber si echipament sportiv
8. Dispozitive medicale, cu exceptia tuturor produselor implantate si infectate
9. Instrumente de monitorizare si control
10. Distribuitoare automate
Operatorii economici care introduc pe piata nationala baterii si acumulatori portabili vor datora o contributie de 4 lei/kg de baterii si acumulatori portabili, astfel:
1. de la data 1 ianuarie 2017 pana la data de 31 decembrie 2017, pentru diferenta dintre cantitatile de baterii si acumulatori portabili declarate ca fiind introduse pe piata nationala si cantitatile constatate de Administratia Fondului ca fiind introduse pe piata nationala;
2. de la data de 1 ianuarie 2018, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de baterii si acumulatori portabili corespunzatoare obligatiilor anuale de colectare, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1.132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori, cu modificarile si completarile ulterioare, si cantitatile efectiv colectate;
Contributiile se vor datora si de catre operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, respectiv de catre operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri corespunzatoare obiectivelor anuale, stabilite de legislatia in vigoare, si cantitatile efectiv colectate in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile.
Aceste contributii se vor declara si plati anual de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara respectivele activitati, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
Astfel, in anul 2017 contributia se va datora pentru diferentele dintre cantitatile declarate si cele efectiv constatate de catre Administratia Fondului ca fiind introduse pe piata nationala.
Administratia Fondului pentru Mediu poate desfasura activitati de control, potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, la operatorii economici autorizati in vederea preluarii responsabilitatii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si la operatorii economici autorizati in vederea preluarii responsabilitatii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili, care se aplica in mod corespunzator. De asemenea, poate efectua inspectii fiscale si controale inopinate la contribuabilii/platitorii la Fondul pentru mediu, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 207/2015, aceste atributii fiind introduse prin OUG 39/2016.
Metodologia de calcul a contributiilor urmeaza sa fie aprobata prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.