email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rabla pentru electrocasnice 2022. Din 8 iulie incepe etapa pentru selectarea voucherelor aferente aspiratoarelor si aparatelor de aer conditionat

Rabla pentru electrocasnice 2022. Din 8 iulie incepe etapa pentru selectarea voucherelor aferente aspiratoarelor si aparatelor de aer conditionat
rabla electrocasniceafmvouchere

Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat ca, incepand cu 8 iulie 2022, ora 10:00, persoanele fizice se pot inscrie in prima etapa a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoarele. 

Bugetul acestei etape este de 15 milioane de lei, iar selectia voucherelor se face in perioada 08 iulie 2022, ora 10:00 – 14 iulie 2022, ora 23:59 sau pana la epuizarea bugetului.

In cea de-a treia etapa, se acorda vouchere pentru achizitionarea de echipamente electrice si electronice de uz casnic, dupa cum urmeaza:

  • 400 de lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++; 
  • 400 de lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Perioada de derulare a unei etape de selectie a voucherelor este de 7 zile sau pana la epuizarea bugetului alocat etapei respective.
Dupa publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitantii se vor prezenta la unul dintre comerciantii validati, de unde vor achizitiona echipamentul dorit.

Programul Rabla pentru electrocasnice se desfasoara etapizat, similar cu modul in care a fost derulat anul trecut, echipamentele eligibile fiind impartite in trei categorii ce vor fi lansate in date distincte.

Initial, in calendarul programelor de finantare lansate de AFM, 6 mai 2022 era data de incepere a programului Rabla pentru electrocasnice 2022, iar in decembrie urma sa fie organizata a doua editie. 

Regulile privind utilizarea voucherelor in Programul Rabla pentru electrocasnice vor fi mai stricte in 2022. Au fost operate unele schimbari vizand introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea voucherelor de catre beneficiari si reducerea termenului de valabilitate a voucherului. De asemenea, este important de mentionat ca televizoarele au fost eliminate de pe lista in acest an, potrivit Ordinului 974/2022 (M.O nr. 457 din 6 mai 2022). 
 

Programul Rabla pentru electrocasnice: modificari in 2022

Bugetul de anul acesta al programului este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decat anul trecut. Acest buget va acoperi doua sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, in 2022 astfel;

  • sesiunea I se va derula in lunile iunie - iulie 2022;
  • sesiunea aII-a se va desfasura in lunile noiembrie - decembrie 2022.

Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucura de un succes urias in randul populatiei. Anul trecut am reusit sa inlocuim 110.000 de echipamente electrice si electronice uzate si mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scazut. Bugetul marit din acest an ne permite sa dublam aceste cifre, mai ales ca ne gasim intr-o perioada in care interesul
pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare
”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Echipamentele finantate in cadrul programului sunt impartite in trei categorii eligibile:

1. Masini de spalat rufe, masini de spalat vase si frigidere;

2. Laptopuri si tablete;

3. Aer conditionat, uscatoare de rufe si aspiratoare.

Programul vine anul acesta si cu cateva modificari. Astfel, una din acestea prevede conditii mai stricte pentru persoanele care nu utilizeaza voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica in cadrul programului pentru acelasi echipament in cursul acestui an. De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. O alta modificare intervenita in programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se refera la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

Am promovat aceste modificari pentru ca succesul acestui program se masoara, in mod special, in numarul de frigidere, lazi frigorifice, aparate de aer conditionat, masini de spalat haine sau vase iar, pe de alta parte, pentru ca Rabla pentru Electrocasnice risca sa se transforme exclusiv in Rabla pentru televizoare. Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei sa fie concentrat pe acele echipamente care ajuta mai mult gospodariile si care aduc mai mari beneficii prin reducerea consumului de energie in acestea”, a mai adaugat demnitarul.

Programul Rabla pentru electrocasnice 2022: valoare voucher

In functie de echipamentele finantate prin program, valoarea voucherelor este:

- 400 lei pentru masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, avand cel putin noua clasa energetica
C;
- 400 lei pentru masini de spalat vase, avand cel putin noua clasa energetica D;
- 400 lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare avand cel putin noua clasa energetica E;
- 400 lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
- 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 lei pentru laptopuri;
- 300 lei pentru tablete.

Rabla pentru electrocasnice 2022: de cand incepe? 

Calendarul primei editii a Programului Rabla pentru Electrocasnice este:

- 17 Iunie 2022, ora 10.00 – 23 Iunie 2022, ora 23.59 - se va derula etapa inregistrarii populatiei in program/crearea conturilor;

- 24 Iunie 2022, ora 10.00 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau pana la epuizarea bugetului) populatia poate rezerva vouchere pentru categoria: masini de spalat rufe, masini de spalat vase si categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.000 mii lei;

- 01.iulie 2022, ora 10.00 – 07 iulie 2022, ora 23.59 (sau pana la epuizarea bugetului) - populatia poate rezerva vouchere pentru laptopuri si tablete. Pentru aceasta etapa avem prevazut un buget de 10.000 mii lei;

- 08 iulie 2022, ora 10.00 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau pana la epuizarea bugetului) - se va derula a treia etapa, destinata aparatelor de aer conditionat, uscatoarelor de rufe si aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15.000 mii lei.
 
Institutia a mai anuntat ca a doua sesiune a programului se va desfasura in lunile noiembrie - decembrie 2022. 

Din sesiunile anterioare s-a constatat ca multe persoane au rezervat voucherele dar nu le-au utilizat, ceeea ce a determinat o grevare inutila a bugetului si lipsa posibilitatii participarii altor persoane in cadrul Programului, au precizat reprezentantii Ministerului Mediului in referatul de aprobare. 

Ordinul 974/2022 - Programul Rabla pentru electrocasnice 2022

Denumire completa: Ordinul 974/2022 pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 2.089/2020
 

Articolul I

Ghidul de finantare a Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 2.089/2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1139 din 26 noiembrie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Indicatorul de performanta a programului (I), gestionat si prelucrat de Autoritate, este reprezentat de testarea mecanismului pentru dimensionarea ulterioara a programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate, calculat, pe categorii de echipamente, astfel:

Frigidere

I2.1 = R x (F_G – F_A) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la frigidere - clasa A)
I2.2 = R1 x (F_G – F_B) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la frigidere - clasa B)
I2.3 = R3 x (F_G – F_C) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la frigidere - clasa C)
I2.4 = R4 x (F_G – F_D) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la frigidere - clasa D)
I2.5 = R5 x (F_G – F_E) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la frigidere - clasa E)
I2 - consum total frigidere
I2 = I2.1 + I2.2 + I2.3 + I2.4 + I2.5

Masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator

I3.1 = S x (MS_G – MS_A) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la masini de spalat, masini de spalat cu uscator clasa A)
I3.2 = S1 x (MS_G – MS_B) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la masini de spalat, masini de spalat cu uscator clasa B)
I3.3 = S2 x (MS_G – MS_C) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la masini de spalat, masini de spalat cu uscator clasa C)
I3 - consum total masini de spalat
I3 = I3.1 + I3.2 + I3.3

Masini de spalat vase

I4.1 = G x (MSV_G – MSV_A) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la masini de spalat vase - clasa A)
I4.2 = G1 x (MSV_G – MSV_B) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la masini de spalat vase - clasa B)
I4.3 = G2 x (MSV_G – MSV_C) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la masini de spalat vase - clasa C)
I4.4 = G3 x (MSV_G – MSV_D) (kwh/an) (pentru noile clase energetice la masini de spalat vase - clasa D)
I4 = consum total masini de spalat vase
I4 = I4.1 + I4.2 + I4.3 + I4.4

Aparate de aer conditionat
I5 = U x (AC1_+ – AC1_+++) (kwh/an) (pentru vechile clase energetice la aparate de aer conditionat clasa +++ la racire)
I5 = consum total aparate de aer conditionat

Uscatoare de rufe
I6.1 = H x (UR_B – UR_+++) (kwh/an) (pentru vechile clase energetice la uscatoare de rufe, clasa +++)
I6.2 = H1 x (UR_B – UR_++) (kwh/an) (pentru vechile clase energetice la uscatoare de rufe, clasa ++)
I6 = consum total uscatoare de rufe
I6 = I6.1 + I6.2

Aspiratoare
I7 = J x (AS – AS_E) (kwh/an)
I7 = consum total aspiratoare

Laptop
I8 = K x (PC – L) kwh/an) (pentru laptop)
I8 = consum total laptop

Tablete
I9 = N x (PC – TAB_PC) (kwh/an) (pentru tablete)
I9 = consum total tablete
I = indicator total
I = I2 + I3 + I4 + I5 + I6 + I7 + I8 + I9 (kwh/an)
E = I6 x 0,23314* (kg CO_2 e/an),

* 0,23314 - cantitatea de emisii de CO_2 pentru producerea unui kWh (kg/kWh), conform https://www.gov.uk/government/collections/government-conversion-factors-for-company-reporting.
E - cantitatea de CO_2 redusa prin aplicarea programului,

unde:
I2.1 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la frigidere - clasa A;
I2.2 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la frigidere - clasa B;
I2.3 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la frigidere - clasa C;
I2.4 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la frigidere - clasa D;
I2.5 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la frigidere - clasa E;
I3.1 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la masini de spalat rufe, masini de spalat cu uscator - clasa A;
I3.2 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la masini de spalat, masini de spalat cu uscator - clasa B;
I3.3 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la masini de spalat, masini de spalat cu uscator - clasa C;
I4.1 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la masini de spalat vase - clasa A;
I4.2 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la masini de spalat vase - clasa B;
I4.3 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la masini de spalat vase - clasa C;
I4.4 - economia de energie electrica realizata prin program pentru noua clasa energetica la masini de spalat vase - clasa D;
I5 - economia de energie electrica realizata prin program pentru vechile clase energetice la aparate de aer conditionat, clasa A+++;
I6.1 - economia de energie electrica realizata prin program pentru vechile clase energetice la uscatoare de rufe, clasa A+++;
I6.2 - economia de energie electrica realizata prin program pentru vechile clase energetice la uscatoare de rufe, clasa A++;
I7 - economia de energie electrica realizata prin program pentru aspiratoare;
I8 - economia de energie electrica realizata prin program pentru laptopuri;
I9 - economia de energie realizata prin program pentru tablete;
R - numarul de frigidere achizitionate prin program cu clasa energetica A;
R1 - numarul de frigidere achizitionate prin program cu clasa energetica B;
R2 - numarul de frigidere achizitionate prin program cu clasa energetica C;
R3 - numarul de frigidere achizitionate prin program cu clasa energetica D;
R4 - numarul de frigidere achizitionate prin program cu clasa energetica E;
S - numarul de masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, achizitionate prin program cu clasa energetica A;
S1 - numarul de masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, achizitionate prin program cu clasa energetica B;
S2 - numarul de masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, achizitionate prin program cu clasa energetica C;
U - numarul de aparate de aer conditionat achizitionate prin program cu clasa energetica A+++ (la racire);
G - numarul de masini de spalat vase achizitionate prin program cu clasa energetica A;
G1 - numarul de masini de spalat vase achizitionate prin program cu clasa energetica B;
G2 - numarul de masini de spalat vase achizitionate prin program cu clasa energetica C;
G3 - numarul de masini de spalat vase achizitionate prin program cu clasa energetica D;
H - numarul de uscatoare de rufe achizitionate prin program cu clasa energetica A+++;
H1 - numarul de uscatoare de rufe achizitionate prin program cu clasa energetica A++;
J - numarul de aspiratoare achizitionate prin program, cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
K - numarul de laptopuri achizitionate prin program;
N - numarul de tablete achizitionate prin program;
F_E - consumul de energie electrica al unui frigider clasa energetica E (referinta frigider cu un consum de energie de 225 kWh/an);
F_D - consumul de energie electrica al unui frigider clasa energetica D (referinta frigider cu un consum de energie de 180 kWh/an);
F_C - consumul de energie electrica al unui frigider clasa energetica C (referinta frigider cu un consum de energie de 144 kWh/an);
F_B - consumul de energie electrica al unui frigider clasa energetica B (referinta frigider cu un consum de energie de 116 kWh/an);
F_A - consumul de energie electrica al unui frigider clasa energetica A (referinta frigider cu un consum de energie de 91 kWh/an);
F_G - referinta frigider clasa energetica G cu un consum de energie de 344 kWh/an;
MS_C - consumul de energie electrica al unei masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, cu clasa energetica C (referinta masina de spalat rufe cu un consum de energie de 344 kWh/an);
MS_B - consumul de energie electrica al unei masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, cu clasa energetica B (referinta masina de spalat rufe cu un consum de energie de 286 kWh/an);
MS_A - consumul de energie electrica al unei masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, cu clasa energetica A (referinta masina de spalat rufe cu un consum de energie de 233 kWh/an);
MS_G - referinta masina de spalat rufe, inclusiv cu uscator, clasa energetica G, cu un consum de energie de 716 kWh/an;
UR_B - consumul de energie electrica al unui uscator de rufe cu clasa energetica B (referinta uscator cu capacitate de 6 kg cu un consum de energie de 445,2 kWh/an);
UR_++ - consumul de energie electrica al unui uscator de rufe cu clasa energetica A++ (referinta uscator cu capacitate de 8 kg cu un consum de energie de 212 kWh/an);
UR_+++ - consumul de energie electrica al unui uscator de rufe cu clasa energetica A+++ (referinta uscator cu capacitate de 8 kg cu un consum de energie de 177 kWh/an);
MSV_D - consumul de energie electrica al unei masini de spalat vase, clasa energetica D (referinta masina de spalat vase cu un consum de energie de 81 kWh/an);
MSV_C - consumul de energie electrica al unei masini de spalat vase, clasa energetica C (referinta masina de spalat vase cu un consum de energie de 71 kWh/an);
MSV_B - consumul de energie electrica al unei masini de spalat vase, clasa energetica B (referinta masina de spalat vase cu un consum de energie de 60 kWh/an);
MSV_A - consumul de energie electrica al unei masini de spalat vase, clasa energetica A (referinta masina de spalat vase cu un consum de energie de 50 kWh/an);
MSV_G - referinta masina de spalat vase, clasa energetica G, cu un consum de energie de 112 kWh/an;
AC1_+ - consumul de energie electrica al unui aparat de aer conditionat clasa energetica A+ la racire (referinta aparat de aer conditionat 12.000 BTU cu un consum de energie de 191 kWh/an);
AC1_+++ - consumul de energie electrica al unui aparat de aer conditionat clasa energetica A+++ la racire (referinta aparat de aer conditionat 12.000 BTU cu un consum de energie de 140 kWh/an);
AS - consumul de energie electrica al unui aspirator (referinta aspirator cu un consum de 80 kWh/an, in regim de functionare de 40 de ore/an);
AS_E - consumul de energie electrica al unui aspirator (referinta aspirator cu un consum de energie de 43 kWh/an, in regim de functionare de 40 de ore/an);
PC - consumul de energie electrica al unui calculator personal (referinta calculator personal compus din unitate centrala si monitor, cu un consum de 600 kWh/an, in regim de functionare de 2.920 ore/an);
L - consumul de energie electrica al unui laptop (referinta laptop cu un consum de 300 kWh/an, in regim de functionare de 2.920 ore/an);
TAB_PC - consumul de energie electrica al unei tablete (referinta tableta cu un consum de 45 kWh/an, in regim de functionare de 2.920 ore/an).
Pentru consumurile si referintele pentru noile clase de eficienta energetica s-a folosit ca sursa urmatorul website: https://www.label2020.eu/.

2. La articolul 5, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Finantarea se acorda sub forma de vouchere, pentru achizitionarea de echipamente electrice si electronice de uz casnic, denumite in continuare echipamente, dupa cum urmeaza:

a) 400 de lei pentru masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator, avand cel putin noua clasa energetica C;
b) 400 de lei pentru masini de spalat vase avand cel putin noua clasa energetica D;
c) 400 de lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++;
d) 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare avand cel putin noua clasa energetica E;
e) 400 de lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
f) 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
g) 500 de lei pentru laptopuri;
h) 300 de lei pentru tablete.

3. La articolul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Sunt considerate cheltuieli eligibile urmatoarele:

– achizitia de masini de spalat rufe/vase, uscatoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare, aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, din clasele energetice prevazute la art. 5 alin. (1);
– aspiratoare, laptopuri si tablete, prevazute la art. 5 alin. (1);
– TVA aferenta echipamentelor achizitionate prin program.

4. La articolul 7 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) termenul «zi» sau «zile» reprezinta zi calendaristica ori zile calendaristice, daca nu se specifica altfel. Termenul se calculeaza fara a se lua in calcul prima si ultima zi, iar cand ultima zi cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza. Documentele si actele solicitate prin ghid pot fi utilizate si in data eliberarii lor. Prin exceptie, termenul de valabilitate a voucherului se calculeaza tinand cont de prima si de ultima zi, indiferent daca acestea cad intr-o zi nelucratoare;

5. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 10
Publicarea pe pagina de internet a Autoritatii a informatiilor necesare demararii programului

(1) Perioada de organizare a sesiunii de inscriere in vederea validarii comerciantilor se aproba prin dispozitie a presedintelui Autoritatii, care se publica pe pagina de internet a Autoritatii cu minimum o zi inainte de data programata pentru deschiderea acesteia. Pe parcursul derularii programului se pot organiza mai multe sesiuni de inscriere.

(2) Perioada de organizare a sesiunii de inscriere a persoanelor fizice se aproba prin dispozitie a presedintelui Autoritatii, care se publica pe pagina de internet a Autoritatii cu minimum 5 zile inainte de data programata pentru deschiderea acesteia. Pe parcursul programului se pot organiza mai multe sesiuni de inscriere.

6. La articolul 14 alineatul (7), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

c) neindeplinirea unui criteriu de eligibilitate la data inscrierii comerciantului in aplicatia informatica.

7. La articolul 15, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(2) In schimbul achizitionarii masinilor de spalat vase avand clasa energetica cel putin D, precum si a uscatoarelor de rufe cu clasa de eficienta energetica veche cel putin A++, se poate preda oricare dintre echipamentele electrice si electronice de uz casnic prevazute la art. 5 alin. (1), cu exceptia celor de la lit. g) si h).

(3) In schimbul achizitionarii oricaruia dintre echipamentele mentionate la art. 5 alin. (1) lit. g) si h) se va preda fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrala si monitor, fie un alt echipament descris la art. 5 alin. (1) lit. a)-f).

8. Articolul 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 16

Inscrierea solicitantilor
(1) Inscrierea persoanei fizice in aplicatia informatica se realizeaza numai dupa publicarea listei cuprinzand comerciantii validati si anterior lansarii primei etape de generare a voucherelor, prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare (numele, prenumele, localitatea, judetul si CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirarii acestuia, a adresei de e-mail, a unui numar de telefon valid si prin receptionarea unui SMS de confirmare.

(2) Inscrierea solicitantilor se realizeaza conform procedurii stabilite prin dispozitia presedintelui Autoritatii.

(3) Ulterior crearii contului, solicitantul procedeaza la introducerea urmatoarelor informatii:

a) declaratia pe propria raspundere potrivit careia nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul de stat si bugetul local, conform legislatiei nationale in vigoare la data inscrierii;
b) acordul cu privire la prelucrarea de catre Autoritate a tuturor datelor si informatiilor furnizate, precum si cu privire la transmiterea acestora catre terte institutii sau persoane juridice in vederea verificarii indeplinirii tuturor obligatiilor si clauzelor prevazute in ghid sau in scopul elaborarii de situatii si statistici.

(4) Inscrierea solicitantilor se realizeaza dupa completarea tuturor campurilor din aplicatia informatica si dupa generarea unui mesaj automat de confirmare in acest sens.

(5) Ulterior parcurgerii etapelor prevazute la alin. (1)-(4), persoanele fizice procedeaza la selectarea, prin completarea in aplicatia informatica, a tipului de EEE care se achizitioneaza, precum si a declaratiei pe propria raspundere prin care se obliga sa predea un EEE uzat, potrivit art. 15, in momentul achizitionarii. Echipamentele incluse in program vor fi disponibile etapizat. Fiecare etapa cuprinde trei categorii de echipamente definite conform prevederilor art. 5 alin. (1) si va avea un buget stabilit prin dispozitie a presedintelui Autoritatii. In cazul in care bugetul alocat etapei de inscriere nu este consumat, acesta se reporteaza si devine disponibil la organizarea unei noi sesiuni de inscriere.

(6) In contul de utilizator este disponibila optiunea de incarcare a documentelor, respectiv BI/CI si declaratia pe propria raspundere.
(7) Autoritatea pune la dispozitia solicitantului declaratia pe propria raspundere prevazuta in anexa nr. 2 la ghid. Declaratia trebuie insusita prin semnatura de catre solicitant si incarcata in aplicatia informatica in contul de utilizator pana la momentul utilizarii voucherului, inclusiv.
(8) In contul de utilizator solicitantul va incarca si o copie a BI/CI pana la momentul utilizarii voucherului, inclusiv.
(9) Declaratia pe propria raspundere si copia BI/CI al/a solicitantului pot fi incarcate si de catre comerciantul validat pana la momentul utilizarii voucherului, inclusiv.

9. La articolul 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) In maximum 7 zile de la publicarea listei cu solicitantii aprobati, acestia se adreseaza comerciantilor validati in vederea utilizarii voucherelor.

10. La articolul 19, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) Voucherul este valabil 7 zile de la data publicarii listei solicitantilor aprobati prevazute la art. 17 alin. (2), perioada in care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sanctiunea pierderii dreptului de utilizare.

11. La articolul 19, dupa alineatul (6) se introducdoua noi alineate, alineatele (7) si (8), cu urmatorul cuprins:

(7) Persoana fizica care a selectat, dar nu a utilizat voucherul nu mai poate selecta un voucher pentru aceeasi categorie pe parcursul aceluiasi an calendaristic.
(8) Persoana fizica care a beneficiat de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelasi tip de voucher pe parcursul aceluiasi an calendaristic.

12. La anexa nr. 1 la ghidul de finantare, „Contract de decontare“, articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 2
Durata contractului
Prezentul contract intra in vigoare de la data semnarii lui de catre ambele parti si este valabil pana la 31 decembrie 2022, cu posibilitatea de prelungire cu acordul partilor.

13. La anexa nr. 1 la ghidul de finantare, „Contract de decontare“, la articolul 3, punctul 3.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
3.1. Decontarea se face prin incarcarea in aplicatia informatica si transmiterea cererii de decontare dupa data de 20 a fiecarei luni, pana la sfarsitul lunii respective. Ultima cerere de decontare in cadrul programului se depune pana in data de 10 decembrie 2022.
14. La anexa nr. 1 la ghidul de finantare, „Contract de decontare“, la articolul 10, punctul 10.3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
10.3. Prin semnarea prezentului contract, inclusiv in caz de semnare prin imputernicire, noi, reprezentantii legali ai comerciantului, am luat cunostinta de prevederile Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, privind falsul in declaratii.
15. Anexa nr. 2 „Formular de raportare pentru comerciantii validati in cadrul Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic“ la anexa nr. 1 la ghid se modifica si se inlocuieste cu anexa la prezentul ordin.

Articolul II

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rabla electrocasniceafmvouchere


Data aparitiei: 15 Februarie 2022
Ultima actualizare: 08 Iulie 2022

Votati articolul "Rabla pentru electrocasnice 2022. Din 8 iulie incepe etapa pentru selectarea voucherelor aferente aspiratoarelor si aparatelor de aer conditionat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X