Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Toate modificarile noului Cod fiscal intr-un singur loc. Top schimbari OUG 84/2016

Data aparitiei: 16 Decembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CODUL FISCAL 2017OUG 84/2016modificari oug 84tabel comparativ codul fiscal

Am construit un nou calendar al modificarilor aduse de OUG 84/2016 in ce priveste reglementarile incluse in noul Cod fiscal, cu mentiunea ca cele mai multe astfel de modificari se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2017. Printre analizele intocmite de specialisti si pe care le regasiti prin cele ce urmeaza, va propunem si doua tabele comparative realizate atat pentru Codu fiscal, cat si pentru Codul de procedura fiscala, in urma modificarilor aduse de ordonanta de mai sus.


ATENTIE! Codul fiscal s-a modificat prin OUG 84/2016. Noile prevederi din 2017

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial nr. 977 din 6 decembrie 2016 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 84 din 16 noiembrie 2016 (OUG 84/2016) pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.

Prin noul act pe care il puteti consulta integral mai jos se modifica atat Codul fiscal, cat si Codul de procedura fiscala, cu precizarea ca mai multe prevederi au aplicabilitate imediata.

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, unele dintre cele mai importante modificari, urmand sa detaliem, pe domenii din aria fiscala, in perioada urmatoare, cum se vor schimba procedurile aferente incepand cu anul 2017.


1. Se introduce un regim special de TVA pentru agricultori.

31. Dupa articolul 315 se introduce un nou articol, articolul 315^1 "Regimul special pentru agricultori", cu urmatorul cuprins:

"ART. 315^1
Regimul special pentru agricultori

(1) In sensul acestui articol:

a) regimul special pentru agricultori se aplica pentru activitatile prevazute la lit. c) si d), desfasurate de un agricultor, asa cum este acesta definit la lit. b);

b) agricultorul reprezinta persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza activitatile prevazute la lit. c) si d) si care nu realizeaza alte activitati economice sau realizeaza si alte activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310;

CONTINUAREA AICI.


Noi reguli pentru contribuabilii care au codul de TVA anulat. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

De la 1 ianuarie 2017 se aplica noi reguli pentru contribuabilii care au codul de TVA anulat si pentru cei care efectueaza tranzactii cu acestia in perioada in care nu au avut un cod valid de TVA

Incepand cu 1 ianuarie 2012 au fost introduse in legislatie o serie de masuri in vederea constrangerii mediului de afaceri sa nu aiba relatii comerciale cu contribuabilii declarati inactivi ori cu cei pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, al caror risc fiscal este foarte crescut.

Astfel, incepand cu anul 2012 si pana in prezent beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la un contribuabil inactiv sau pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA nu au drept de deducere a cheltuielor si a TVA. Aceste masuri pun in sarcina contribuabililor care efectueaza achizitii de bunuri si servicii efectuarea unor verificari in vederea identificarii partenerilor inscrisi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform Codului de procedura fiscala, respectiv in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata.
De asemenea, contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de Codul fiscal, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.In ceea ce priveste persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) -e) si lit. h), acestea nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII din Codul fiscal, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

CONTINUAREA AICI.

 

Modificarile Codului fiscal de la 1 ianuarie 2017. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

In M.OF nr. 977 din 06 decembrie 2016 a fost publicata OUG 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal. Prin aceasta ordonanta s-au adus o serie de modificari Codului fiscal, modificari ce vor intra in vigoare la 01 ianuarie 2017, cu unele exceotii care au intrat deja in vigoare. Este vorba de corelarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale Legii 52/2011 privind excercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Astfel, conform legii 52/2011 pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar insa aceasta scutire nu era prevazuta expres de Codul fiscal. Astfel, de la data de 06 decembrie, data publicarii OUG 84/2016, Codul fiscal a inclus remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri in categoria veniturilor exceptate de plata contributiilor sociale obligatorii, in concordanta cu dispozitiile Legii nr. 52/2011.

Vom vedea in continuare care sunt principalele modificari ce vor intra in vigoare de la 01 ianuarie 2017:

1. Noi reguli pentru contribuabilii care au codul de TVA anulat si pentru cei care efectueaza tranzactii cu acestia in perioada in care nu au avut un cod valid de TVA

De la 01 ianuarie 2017 se introduce posibilitatea ca atat contribuabilii care isi redobandesc codul de inregistrare in scopuri de TVA cat si beneficiarii care au efectuat achizitii de bunuri/servicii de la acestia, in perioada in care nu au avut un cod valid de TVA, sa isi poata exercita dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata.
 

CONTINUAREA AICI.

 

 

Modificari OUG 84/2016 in Codul fiscal. Tabel comparativ

Regasiti mai jos un tabel comparativ publicat de ANAF in ce priveste noutatile aduse de Ordonanta de Urgenta nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal. OUG 84/2016 a fost publicata in M. Of. Nr. 977 din 6 decembrie 2016 cu Legea Nr. 227/2015 privind Codul Fiscal in vigoare la data de 05.12.2016

Codul fiscal 05.12.2016

Art. 7 - Definitii ale termenilor comuni 39. stock option plan - un program initiat in cadrul unei persoane juridice ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin care se acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, prevazute la pct. 26 lit. c) si d), dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de valori mobiliare emise de entitatea respectiva. Pentru calificarea unui program ca fiind stock option plan, programul respectiv trebuie sa cuprinda o perioada minima de un an intre momentul acordarii dreptului si momentul exercitarii acestuia (achizitionarii valorilor mobiliare);

Intrarea in vigoare: 01.01.2017
ORDONANta DE URGENta Nr. 84 din 16 noiembrie 2016


CONTINUAREA AICI.

 

Tabel comparativ: Modificari in Codul de procedura fiscala aduse de OUG 84/2016

Regasiti mai jos tabelul comparativ oficial privind OUG nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal. Ordonanta de Urgenta nr. 84/2016 a fost publicata in M. Of. Nr. 977 din 6 decembrie 2016 cu Legea Nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala in vigoare la data de 05.12.2016.

Codul de procedura fiscala 05.12.2016

Art. 54 - Prevederi aplicabile actelor de executare si altor acte emise de organele fiscale
Dispozitiile art. 46 alin. (6), art. 47, 48 si 53 se aplica in mod corespunzator si actelor de executare si altor acte emise de organele fiscale, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel.

Intrare in vigoare: 6.12.2016


ORDONANTA DE URGENTA Nr. 84 din 16 noiembrie 2016

 1. Articolul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

" Art. 54 - Prevederi aplicabile actelor de executare si altor acte emise de organele fiscale Dispozitiile art. 46 - 48 si art. 53 se aplica in mod corespunzator si actelor de executare si altor acte emise de organele fiscale, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel."

CONTINUAREA AICI.

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X