Joi, 04 mai 2016, in Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea nr. 284 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Principalele modificari si completari sunt aduse pentru a corela normele metodologice cu modificarile aduse Codului fiscal la inceput de an, prin OUG 8/2016 si OUG 3/2017, respectiv:
1. Clarificari privind aplicarea facilitatilor introduse prin OUG 84/2016 pentru contribuabilii care isi redobandesc codul de inregistrare in scopuri de TVA si beneficiarii care au efectuat achizitii de bunuri/servicii de la acestia, in perioada in care nu au avut un cod valid de TVA. Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2017, atat in contribuabilii declarati inactivi cat si cei carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c)-e) si lit. h), dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, vor emite facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, in baza carora beneficiarii isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective. Prin norme se aduc clarificari si exemple privind aplicarea acestor prevederi.
2. Clarificari privind sistemul de impunere aplicat de catre persoanele juridice, avand in vedere introducerea impozitului specific incepand cu 01 ianuarie 2017 precum si prevederile OUG 3/2017 privind majorarea plafonului pentru microintreprinderi de la 100.000 euro la 500.000 euro si masurile tranzitorii pentru anul 2017.
3. Corelarea schimbarilor privind scutirea de impozit pentru profitul reinvestit - eliminarea limitei de aplicare si extinderea facilitatii asupra profitului investit in achizitionarea dreptului de utilizare a programelor informatice (achizitionate si utilizate dupa 01 ianuarie 2017).
4. Exemplificarea aplicarii prevederilor privind determinarea cheltuielilor aferente veniturilor neimpozabile - nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal conform art. 25 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal. In ceea ce priveste reportarea cheltuielilor cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar se precizeaza clar ca, in conditiile in care gradul de indatorare este mai mare decat 3 sau capitalul propriu are o valoare negativa, perioada de reportare este nelimitata in timp.
5. Clarificari privind scutirea de impozit pe veniturile din salarii pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.
6. Corelarea prevederilor cu modificarile Codului fiscal privind:
- deducerea serviciilor medicale suportate de salariati la determinarea impozitului pe salarii la functia de baza in limita plafonului de 400 euro.
- schimbarea sistemului de impunere pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare - clarificarea modalitatii de acordare a plafonului neimpozabil de 450.000 lei, clarificari privind modalitatea de aplicare a regimului fiscal stabilit in cazul transferului dreptului de proprietate sau a dezmembramintelor acestuia, pentru proprietatile imobiliare din patrimoniul afacerii.
- corelarea prevederilor referitoare la bazele lunare de calcul al contributiilor de asigurari sociale si al contributiilor de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, raportata la eliminarea dispozitiilor referitoare la plafonul maxim reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut – incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017.
- clarificari privind baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul veniturilor din dividende.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- In ceea ce priveste obligatiile persoanelor fizice care desfasoara activitati de vanzare bunuri imobile/inchiriere astfel incat devin persoane impozabile din punct de vedere al TVA doar in situatia in care bunurile sunt detinute in devalmasie de o familie se va desemna unul dintre soti sa indeplineasca obligatiile cu privire la TVA, inclusiv obligatia de inregistrare in scopuri de TVA. Anterior, si in cazul in care bunurile imobile erau detinute in coproprietate de o familie unul dintre soti era desemnat sa indeplineasca obligatie cu privire la TVA.
- In cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans, ajustarea bazei de impozitare a TVA se efectueaza indiferent daca partile renunta de comun acord sau unilateral la contract, anterior ajustarea fiind permisa doar in cazul desfiintarii unui contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj.
- In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata ajustarea bazei de impozitare a TVA este permisa in cadrul unei perioade de 5 ani, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei. Anterior, ajustarea era permisa in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.
- Actualizarea exemplelor de ajustare a TVA in cazul bunurilor de capital ca urmare a modificarilor introduse prin OUG 84/2016. Incepand cu 01 ianuarie 2017, pentru anumite situatii care determina obligatia de ajustare nu se mai efectueaza ajustari pentru intreaga perioada de ajustare ramasa ci se ajusteaza taxa dedusa initial pentru fiecare an in care apare evenimentul care determina ajustarea.
- Implementarea normelor pentru aplicarea noului regim special forfetar pentru agricultori introdus prin OUG 84/2016 incepand cu 1 ianuarie 2017.
- alte corelari de natura tehnica.