email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evidentierea unor situatii in care institutiile publice au procedat incorect la efectuarea unor operatiuni in caz de control

viza control financiarinstitutii publiceeroricontrol

Redam mai jos procedura de evidentiere a unor situatii in care institutiile publice au procedat incorect la efectuarea unor operatiuni intalnite in practica curenta de control.

a) Proiect de operatiune reprezentand un contract de servicii pentru organizarea participarii operatorilor economici la targul international Din analiza efectuata de controlor asupra documentatiei insotitoare a proiectului de operatiune s-au desprins urmatoarele aspecte, care s-au constituit in argumente aduse de acesta in motivarea intentiei de refuz de viza si, ulterior, a refuzului de viza de control financiar preventiv:

1. Nerespectarea prevederilor art. 16 si 17 din Hotararea Guvernului nr. 395/20161 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, coroborate cu dispozitiile art. 11, 12 si 111 din Legea nr. 98/20162 privind achizitiile publice, potrivit carora autoritatea contractanta are obligatia ca la alegerea modalitatii in care va derula procesul de atribuire a contractului de achizitie publica sa se raporteze la valoarea estimata cumulata a produselor, serviciilor si lucrarilor care sunt considerate similare.


In Hotararea Guvernului nr. 395/2016, la art. 17 alin. (1) si (2), se prevede ca autoritatea contractanta alege modalitatea de achizitie in functie de "valoarea estimata a tuturor achizitiilor cu acelasi obiect sau destinate utilizarii identice ori similare, ori care se adreseaza operatorilor economici ce desfasoara constant activitati intr-o piata de profil relevanta, pe care autoritatea contractanta intentioneaza sa le atribuie in cursul unui an bugetar", avand obligatia sa se raporteze la valoarea estimata cumulata a produselor, serviciilor si lucrarilor care sunt considerate similare, cand alege procedura de atribuire a unui contract.

2. Nerespectarea prevederilor art. 236 alin. (1) si (2) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, potrivit carora:

- "(1) Prezenta lege se aplica procedurilor de atribuire initiate dupa data intrarii sale in vigoare.";



- "(2) Procedurilor de atribuire in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a prezentei legi li se aplica legea in vigoare la data initierii procedurii de atribuire.".

Pentru atribuirea contractului de prestare de servicii sus-mentionat, a carui valoare se situeaza sub pragul prevazut la art. 7 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, institutia a organizat propria procedura simplificata, in baza prevederilor art. 101 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 395/2016, potrivit carora:
 

"Atunci cand atribuie contracte de achizitie publica/acorduri-cadru si organizeaza concursuri de solutii care privesc achizitii publice ce au ca obiect servicii sociale si alte servicii specifice a caror valoare estimata este mai mica decat pragurile corespunzatoare prevazute la art. 7 alin. (1) lit. c) din Lege, autoritatile contractante pot organiza propriile proceduri simplificate de atribuire cu respectarea principiilor prevazute la art. 2 alin. (2) din Lege".


Cititi documentul integral publicat de MFP aici.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
viza control financiarinstitutii publiceeroricontrol


Data aparitiei: 01 Martie 2017

Votati articolul "Evidentierea unor situatii in care institutiile publice au procedat incorect la efectuarea unor operatiuni in caz de control":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X