email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de fuziune prin absorbtie fara greseli. Model monografie contabila inclus!

fuziunea prin absobtieinregistrari contabiletitluri de participareprocedura de fuziune

Fiecare procedura din domeniul fiscal-contabil risca sa contina unele erori, iar identificarea tardiva a acestora inseamna penalizare sigura in cazul unui control de la Fisc. In ce priveste operatiunile contabile efectuate cu ocazia unor reorganizari de companii, sunt redate mai jos notiunile corecte si de baza referitoare la procedura de fuziune prin absorbtie, efectuata fara greseli si in conformitate cu legislatia in vigoare.

In acest sens, avem urmatorul studiu de caz: "O societate comerciala A urmeaza sa inceapa procedura de fuziune prin absortie a altei societati comerciale B. Societatea A detine 95% din capitalul societatii pe care doreste sa o absoarbe prin fuziune si in contabilitatea societatii A se regasesc aceste actiuni in contul 261"Actiuni detinute la entitatile afiliate". Care este monografia contabila pentru stingerea acestui cont la fuziune? Care sunt implicatiile fiscale? Contul 664 se foloseste si la fuziune? Daca da, este deductibil fiscal?".

 

Operatiunile contabile efectuate cu ocazia unor reorganizari de companii - intre care se afla si futiunea - sunt opeartiuni speciale, care exced cu mult functiunea conturilor prevazuta de Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
 
Astfel, trebuie cunoscut faptul ca operatiunile economice efectuate cu ocazia fuziunii, divizariil, lichidarii sau retragerii / excluderii asociatilor se realizeaza in baza Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor - aprobate prin OMFP 897/2015.

In cadrul acestor norme, sunt stabilite prevederi cu caracter general, dar sunt prezentate si exemple elocvente referitoare la diverse operatiuni, intre care si fuziunea prin absorbtie, in cazul in care absorbanta detine titluri de participare la absorbita.
 
Pentru intrebarea dvs, la punctul 14 din Anexa nr. 1 de la Normele metodologice mentionate mai sus se prevede:

14. Societatile care se reorganizeaza si care detin actiuni/parti sociale una in capitalul social al celeilalte, procedeaza la anularea acestora la valoarea contabila, pe seama elementelor de capitaluri proprii. Elementele de capitaluri proprii pe seama carora se face anularea se stabilesc de adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

In cazul in care nu exista elemente de capitaluri proprii suficiente sa acopere contravaloarea actiunilor/partilor sociale astfel detinute, diferenta se suporta pe seama contului 1495 "Pierderi rezultate din reorganizari, care sunt determinate de anularea titlurilor detinute".

Pierderea reflectata in contul 1495 "Pierderi rezultate din reorganizari, care sunt determinate de anularea titlurilor detinute" se acopera din profit sau din alte elemente de capital propriu, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor."


 
De aici rezulta foarte clar faptul ca titlurile detinute de absorbanta - in contul 261 - se anuleaza nu pe seaman cheltuielilor (deoarece nu este vorba de o cedare), ci pe seama unor elemnete de capital propriu, prin reducerea acestora, conform hotararii AGA - fiind vorba de capitaluri proprii, reducerea acestora nu se face decat de catre asociati.
 
In continuare, in cadrul normelor, in Anexa nr. 2 sunt prezentate exemple, iar la punctul A.3.1 este prezentat exemplul nr. 10 de fuziune in care societatea absorbanta detine titluri la societatea absorbita.
 
Deci, la societatea dvs, anularea contului 261 se poate face astfel:
 %  =  261
106
1042
1495
 
Implicatiile fiscale ca urmare a efectuarii acestei note sunt prevazute la art. 26 alin. (5) din codul fiscal:

"(5) Reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa, inclusiv rezerva legala, se include in rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinației provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanți sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplica daca un alt contribuabil preia un provizion sau o rezerva in legatura cu o divizare sau fuziune, sub orice forma, reglementarile acestui articol aplicandu-se in continuare acelui provizion sau rezerva."
 
Asadar, daca prin anularea titlurilor de participare se vor reduce si rezerve constituite din facilitati fiscale, valoarea acestora se va impozita ca element similar veniturilor, prin adaugarea sumelor respective la baza impozabila a impozitului pe profit.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fuziunea prin absobtieinregistrari contabiletitluri de participareprocedura de fuziune


Data aparitiei: 22 Martie 2017

Votati articolul "Procedura de fuziune prin absorbtie fara greseli. Model monografie contabila inclus!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X