In analiza de mai jos, avem cazul unei firme care detine materii prime deterioare si care nu mai pot fi folosite la lucrari. Societatea doreste sa le declaseze. Vom vedea care este tratamentul fiscal, ce documente se utilizeaza si care sunt inregistrarile contabile pentru declasarea lor.
Iata raspunsul specialistului:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Voi considera ca stocurile respective nu sunt imputabile.
Procesul-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA) serveste ca:
- document de constatare a indeplinirii conditiilor necesare de declasare a unor bunuri materiale, altele decat mijloacele fixe, potrivit dispozitiilor legale;
- document de consemnare de declasare a altor bunuri materiale;
- document justificativ de inregistrare in evidenta magaziilor (depozitelor) si in
contabilitate.
Deci pentru declasarea materiilor prime deteriorate veti intocmi un proces verbal in baza caruia veti transfera bunurile din contul 301 in contul de stocuri corespunzator (materiale sau deseuri).
In acest moment, nu exista implicatii fiscale. Bunurile sunt inca in proprietatea societatii dumneavoastra (nu au fost scoase din evidenta).
Daca materialele sunt folosite de societate sau vandute, nu exista implicatii fiscale.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea Verde a Contabilitatii
Daca doriti sa scoateti din evidenta materiile prime deteriorate, trebuie sa faceti dovada distrugerii. Daca stocurile au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii cheltuiala este deductibila fiscal conform art. 25 alin. (4) lit. c) punctul 3 din Codul fiscal si nu ajustati tva conform art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. In caz contrar, cheltuiala nu este deductibila si ajustati tva dedusa la achizitia acestora.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil