Din categoria masurilor criticate de mediul de afaceri, alaturi de impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate (doua taxe la care Guvernul a anuntat ca renunta in urma reactiilor dure din piata), revine insa o noua masura: cea care ii obliga pe angajatori sa achite contributii CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca plata acestora este sub 1.450 lei (salariul minim curent).
Exceptie de la aceasta noua masura vor face salariatii care au in paralel un contract de munca cu norma intreaga, studentii, precum si pensionarii. Conform cifrelor pe care isi bazeaza Guvernul aceasta masura, in prezent ar exista 500.000 contracte de munca cu timp partial, ceea ce ar aduce insa un plus considerabil bugetului de stat.
Atentie, masura ar urma sa intre in vigoare din august 2017! Actul normativ care introduce noua obligatie de plata a fost redactat si pregatit sa fie aprobat de Executiv, informeaza Profit.ro.
"Il obligam pe angajator ca, indiferent de cui ii face contractul, sa achite pentru angajat contributiile de pensii si de sanatate, care sa fie calculate la salariul minim pe economie. Masura se adreseaza exclusiv contractelor part-time care sunt unica sursa de venit. si fara sa afecteze in vreun fel drepturile angajatului, pentru ca acesta e si asa «pedepsit» de angajator, care ii poate spune ca, daca nu accepta cele doua ore de contract, isi poate gasi alt angajat. Fara sa ii pun angajatului obligatia de a-si plati cota, el ramanand la nivelul venitului realizat. Doar ca angajatorul va plati cota la nivelul salariului minim pe economie", declara in primavara acestui an, Viorel Stefan, ministru de finante al acel moment, citat de sursa amintita mai sus.
Conform aceleiasi surse, in noul document se mentioneaza ca baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora va fi:
(1) Pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c) (persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atat pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii ori asimilate salariilor desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestea beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - n.r.), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora este datorata contributia individuala.
(2) Prin exceptie, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care este datorata contributia, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ.
Cum vedeti aceasta masura? Va asteptam opiniile inclusiv pe pagina noastra de Facebook, dar si in
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici