email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua declaratie fiscala ar putea fi introdusa. Analiza zilei

formularul 110impozitul pe venit retinut la sursacererea de restituire

Pentru remedierea situatiilor in care platitorul de venit a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat si pentru facilitarea restituirii acestor sume, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a supus dezbaterii publice un Proiect de ordin pentru introducerea Formularului 110 “Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa”. 

Astfel, conform Codului de procedura fiscala, in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea.

Incepand cu anul 2014 s-a prevazut ca pentru impozitul pe venit retinut la sursa care se regularizeaza platitorul nu depune declaratie rectificativa, fapt ce a condus la o practica administrativa neunitara cu privire la restituirea impozitelor cu retinere la sursa.

Incepand cu anul 2016, noul Cod de procedura fiscala prevede ca sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea prin depunerea unei declaratii de regularizare/cerere de restituire. Declaratia de regularizare/cererea de restituire poate fi depusa si ulterior, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea. 

Declaratia de regularizare nu a fost introdusa pana la aceasta data astfel ca, printr-un proiect de ordin se propune introducerea formularului 110 “Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa”. Formularul cuprinde informatii privind regularizarea sumelor datorate la bugetul de stat cu sumele restituite beneficiarilor de venit, aferente unei perioade fiscale: suma datorata in perioada de raportare, suma restituita beneficiarului de venit, suma ramasa de plata/de recuperat.

 Conform proiectului formularul se depune de platitorii de venituri pentru perioada fiscala in care a avut loc restituirea sumelor catre beneficiarii de venit, avand tot odata si rolul unei cereri de restituire in conformitate cu prevederile art.170 din Codul de procedura fiscala, in situatia in care, in urma regularizarii rezulta diferente de recuperat de la bugetul de stat.

In cazul restituirii sumelor catre beneficiarii de venit platitorul are obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate. 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 110impozitul pe venit retinut la sursacererea de restituire


Data aparitiei: 28 August 2017

Votati articolul "O noua declaratie fiscala ar putea fi introdusa. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X