Pentru remedierea situatiilor in care platitorul de venit a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat si pentru facilitarea restituirii acestor sume, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a supus dezbaterii publice un Proiect de ordin pentru introducerea Formularului 110 “Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa”.
Astfel, conform Codului de procedura fiscala, in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea.
Incepand cu anul 2014 s-a prevazut ca pentru impozitul pe venit retinut la sursa care se regularizeaza platitorul nu depune declaratie rectificativa, fapt ce a condus la o practica administrativa neunitara cu privire la restituirea impozitelor cu retinere la sursa.
Incepand cu anul 2016, noul Cod de procedura fiscala prevede ca sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea prin depunerea unei declaratii de regularizare/cerere de restituire. Declaratia de regularizare/cererea de restituire poate fi depusa si ulterior, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea.
Declaratia de regularizare nu a fost introdusa pana la aceasta data astfel ca, printr-un proiect de ordin se propune introducerea formularului 110 “Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa”. Formularul cuprinde informatii privind regularizarea sumelor datorate la bugetul de stat cu sumele restituite beneficiarilor de venit, aferente unei perioade fiscale: suma datorata in perioada de raportare, suma restituita beneficiarului de venit, suma ramasa de plata/de recuperat.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Conform proiectului formularul se depune de platitorii de venituri pentru perioada fiscala in care a avut loc restituirea sumelor catre beneficiarii de venit, avand tot odata si rolul unei cereri de restituire in conformitate cu prevederile art.170 din Codul de procedura fiscala, in situatia in care, in urma regularizarii rezulta diferente de recuperat de la bugetul de stat.
In cazul restituirii sumelor catre beneficiarii de venit platitorul are obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate.