In cazul in care au fost acordate vouchere de vacanta in mod necuvenit, exista vreo modalitate de calcul si de restituire catre salariat a impozitului? Codul Fiscal spune ca DA, iar expertul nostru prezinta baza legala mai jos alaturi de explicatii amanuntite.
Vouchere de vacanta acordate necuvenit: raspunsul specialistului
Porivit art. 76 alin.(3) lit.h) din Codul fiscal, suma de 1450 de lei reprezentand echivalentul in lei a voucherelor de vacanta acordate potrivit OUG 8/2009 si HG 215/2009 reprezinta venituri asimilate veniturilor de natura salariala, asupra carora se retine cota de impozit pe venit in procent de 10%.
In situatia in care, unui anumit salariat i-au fost acordate mai multe vouchere, fiind considerate acordate necuvenit, iar acestuia i-a fost retinut un impozit mai mare decat cel datorat, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 170 din Codul fiscal, care cuprinde prevederi speciale privind restituirea impozitului pe venit retinut la sursa.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Astfel, in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea prevazut la art. 219.
Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea prin depunerea unei declaratii de regularizare/cerere de restituire. Declaratia de regularizare/cererea de restituire poate fi depusa si ulterior, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 sau 168, dupa caz.
Pentru impozitul pe venit care se regularizeaza potrivit prezentului articol, platitorul nu depune declaratie rectificativa, insa platitorul are obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate.
In aplicarea acestor dispozitii legale au fost emise OANAF 2779/2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 110 "Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa" si OANAF 1760/2018 care reglementeaza Procedura de restituire a impozitului pe venit retinut la sursa de catre platitorul de venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat.
Astfel, se determina exact numarul voucherelor acordate necuvenit si predate angajatorului, se calculeaza 10% la valoarea acestora, rezultand un impozit calculat si virat mai mic cu suma respectiva (inregistrat pe minus), acest rest de plata majorand venitul net al salariatului cu aceeasi suma.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Pentru a beneficia de restituirea impozitului pe venit apreciem ca salariatul in cauza trebuie sa restituie voucherele in discutie angajatorului si sa intocmeasca o cerere de restituire a impozitului aferent voucherelor necuvenite si resituite.
Totodata, facem precizarea ca utilizarea de catre beneficiar de vouchere de vacanta pe suport hartie sau pe suport electronic necuvenite il va obliga pe acesta la plata contravalorii voucherelor catre angajator.
Aceasta modalitate de calcul si de restituire a impozitului catre salariat ar trebui, in opinia noastra, reglementata in cuprinsul procedurii sus-amintita, respectiv in cuprinsul procedurii care reglementeaza acordarea voucherelor de vacanta intocmita in conformitate cu prevederile OUG 8/2009.
Raspuns oferit pe portalinstitutiipublice.ro de expertii Rentrop&Straton.