Conform Codului de procedura fiscala, in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea.
Pentru impozitul pe venit retinut la sursa care se regularizeaza platitorul nu depune declaratie rectificativa. Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea prin depunerea unei declaratii de regularizare/cerere de restituire. Declaratia de regularizare/cererea de restituire poate fi depusa si ulterior, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea.
Prin OPANAF 2779 publicat in Monitorul Oficial nr. 793 din 06 octombrie 2016 a fost aprobat modelul si continutul formularului 110 - "Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa". Noul formular se va depune de catre platitorii de venit care au retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat si efectueaza regularizarea sumelor restituite beneficiarilor de venit cu obligatii fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea.
Formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre platitor, pentru perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea sumelor, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea sumelor. Conform art. 219 din Codul de procedura fiscala, dreptul contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.
In cazul beneficiarilor de venit, persoane nerezidente, care depun certificatul de rezidenta fiscala ulterior retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venit, declaratia de regularizare/cererea de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa se depune in cadrul termenului de prescriptie, inclusiv in cazul in care s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale.
Conform instructiunilor de completare, formularul se va depune fie direct la organul fiscal competent, in format PDF cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul in hartie, semnat conform legii, fie se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
In formular, pentru fiecare tip de creanta fiscala (impozit pe venit retinut la sursa si declarat prin formularul 100 sau 112) se completeaza:
Suma datorata in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea. Suma se preia, dupa caz, de la rd. 1 „Suma datorata” din Formularul 100 respectiv de la rd. 1 "Suma datorata" din formularul 112, daca in perioada de raportare exista obligatia declararii creantei supuse regularizarii.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Suma restituita beneficiarilor de venit in perioada de raportare, rezultand diferenta de plata la bugetul statului sau diferenta solicitata la restituire.
Contribuabilii au posibilitatea de a corecta declaratia depusa prin depunerea unei declaratii rectificative.
In cazul restituirii sumelor catre beneficiarii de venit platitorul are obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate.