email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din dividende din afara UE. Ce obligatii apar?

dividendeimpozitul pe dividendecontributii sociale

In analiza urmatoare, va propunem situatia in care o persoana fizica obtine dividende de la o societate dintr-un stat non-UE la care este actionar si pe care le primeste in contul personal din Romania. Vom vedea ce obligatii declarative are persoana in cauza in Romania privind aceste venituri si ce impozit trebuie sa plateasca.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art. 130 din Codul Fiscal persoanele fizice rezidente in Romania, ca regula generala, datoreaza in Romania impozit pentru veniturile obtinute din strainatate, inclusiv pentru veniturile din dividende obtinute din strainatate .
O persoana fizica se considera ca este rezidenta in Romania daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

Veniturile din dividente realizate din strainatate de catre o persoana fizica se supun impozitarii prin aplicarea cotei de impozit de 5% din suma acestora.
 
Totodata, potrivit art. 131 din Codul Fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, persoanele fizice rezidente care, pentru acelasi venit si pentru aceeasi perioada impozabila, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in statul strain cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului, au dreptul la deducerea (scaderea) din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate. 
Astfel, daca pentru dividendele primite v-a fost retinut impozit in SUA (din informatiile noastre SUA retine impozit pentru veniturile realizate de nerezidenti in SUA), potrivit legislatiei din SUA, se vor aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si SUA. 
 


In Conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre cele 2 state, aprobata prin Decretul nr. 238/1974 se stipuleaza, la art. 10, ca impozitul retinut nu poate depasi 10%. Aceasta inseamna ca, pentru dividendele incasate, este posibil ca SUA sa va fi retinut un impozit de 10%. 
 
Art. 21 din Conventie stabileste ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului fiscal. Astfel, Romania va acorda unui cetatean sau rezident al Romaniei, ca un credit fata de impozitul roman, suma corespunzatoare a impozitelor pe venit platite Statelor Unite. Suma corespunzatoare ca atare se va intemeia pe suma impozitului platit Statelor Unite, dar nu va depasi partea impozitului roman pe care venitul net al cetatenilor sau rezidentilor din surse situate in Statele Unite le suporta asupra intregului venit pentru acelasi an impozabil.
Creditul fiscal se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
b) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit de persoana fizica. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv;
c) venitul pentru care se acorda credit fiscal/scutire face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 61 din Codul Fiscal (in cazul dvs. se regaseste la litera d).

Creditul fiscal se acorda la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate. 
In consecinta, daca pentru dividendele incasate a fost retinut impozit in SUA si puteti face dovada platii acestui impozit printr-un document eliberat de autoritatea fiscala din SUA atunci nu datorati impozit in Romania, daca impozitul achitat in SUA depaseste 5% din venitul incasat. 

Aveti , totusi, obligatia sa depuneti Declaratia 201 privind veniturile realizate din strainatate, declaratie care se depune pana pe data de 25 mai a anului urmator celui in care ati incasat dividendele. Veniturile realizate din strainatate, precum  si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat (USD , in cazul dvs. ) , se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Veniturile din dividende realizate din strainatate nu intra in categoria veniturilor pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale potrivit art. 137 din Codul fiscal; in consecinta, pentru aceste venituri nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (contributia la pensii) sau contributia la asigurari sociale de sanatate. 

Pentru a sintetiza informatiile prezentate mai sus:

Persoana fizica rezidenta in Romania:
1. Depune Declaratia 101 pana pe data de 25 mai a anului urmator celui de realizare/incasare a venitului din dividende realizate din strainatate la organul fiscal din raza unde isi are domiciliul;

2. Organul fiscal emite Decizia de impunere. Sunt posibile 2 situatii:
a. Daca persoana fizica face dovada (cu documente emise de autoritatea fiscala din SUA) ca a platit impozit in SUA pentru dividendele incasate, impozitul achitat in SUA fiind mai mare de 5%, nu va achita nici un impozit in Romania. (Daca impozitul achitat in SUA ar fi mai mic de 5% , in Romania s-ar achita diferenta, pe baza Deciziei de impunere emisa de ANAF).
b. Daca persoana fizica nu face dovada impozitului retinut si platit in SUA atunci va achita in Romania un impozit de 5% din dividendele incasate. Plata impozitului se face in anul urmator celui incasarii venitului (dupa ce depuneti Declaratia 201)  , in termen de 60 de zile de la data primirii Deciziei de impunere emisa de catre ANAF. 

3. Nu se datoreaza contributii sociale pentru veniturile din dividende incasate din strainatate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendeimpozitul pe dividendecontributii sociale


Data aparitiei: 10 Octombrie 2017

Votati articolul "Impozitarea veniturilor din dividende din afara UE. Ce obligatii apar?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X