email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019. Iata principalele aspecte!

Intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019. Iata principalele aspecte!
situatii financiare anualeraportari contabileexercitiu financiar

Va prezentam in continuare informatii importante despre intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a raportarilor anuale ale operatorilor economici pentru anul 2018.
 

Ce trebuie sa stiti in 2019 despre intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale


Persoanele prevazute la articolul 1 alineatele (1) - (4) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de forma de organizare, forma de proprietate si de reglementarile contabile aplicabile, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale sau raportari contabile anuale, dupa caz, incheiate la 31 decembrie 2018, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, la urmatoarele termene:

Situatii financiare anuale:

- societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetaredezvoltare, subunitati din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European - in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana cel tarziu la data de 30 mai 2019;

- pentru celelalte persoane prevazute la articolul 1 alineatele (1) - (3) din Legea 82/1991, printre care si asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial - in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2019.

Raportari contabile anuale:

- subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European - in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pana cel tarziu la data de 30 mai 2019;

- persoanele juridice aflate in lichidare - in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, respectiv pana cel tarziu la 31 martie 2019;

- entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul MFP nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele al caror exercitiu financiar difera de anul calendaristic si societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata - in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana cel tarziu la data de 30 mai 2019.


Declaratii de inactivitate - S1046: Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la sfarsitul exercitiului financiar nu intocmesc situatii financiare urmand sa depuna in acest sens o declaratie pe propria raspundere, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar pana cel tarziu la 1 martie 2019.

Declaratiile de inactivitate se vor depune:

· in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, sau

· in format hartie si in format electronic.


Erorile cuprinse in situatiile financiare anuale, raportarile contabile anuale si raportarile contabile semestriale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial se corecteaza potrivit Ordinului MFP nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.


* Situatiile financiare anuale se intocmesc si se publica, potrivit legii, in limba romana si in lei.
 

Referitor la cursul valutar, pentru intocmirea situatiilor financiare anuale pentru anul 2018 se utilizeaza lista cuprinzand cursurile pietei valutare din data de 31 decembrie 2018, comunicate de BNR, afisata pe site-ul MFP: www.mfinante.ro/domenii de activitate/reglementari contabile/cursurile pietei valutare (4,6639 lei/euro).
 

In functie de criteriile de marime prevazute la punctul 9 alineatele (2), (3) si (4) din Ordinul MFP 1802/2014 entitatile se grupeaza in trei categorii: microentitati, entitati mici si entitati mijlocii si mari.

 Incadrarea in aceste criterii de marime se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar curent.

Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic determina criteriile respective pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare intocmite la finele exercitiului financiar astfel ales si care se incheie la o data ulterioara datei de 1 ianuarie 2019.
 

Microentitatile intocmesc situatii financiare anuale - cod S1005.

In aceasta categorie se cuprind entitatile care la data bilantului NU DEPASESC limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii de marime:

a) totalul activelor: 1.500.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 3.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.
 

Microentitatile intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:

- bilant prescurtat (cod 10);
- cont prescurtat de profit si pierdere (cod 20);
- formularul “Date informative (cod 30);
- formularul “Situatia activelor imobilizate” (cod 40);
- informatiile prevazute la punctul 576 alineatul (2) din Ordinul MFP 1802/2014 - note explicative care cuprind printre altele si politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale;
- raportul administratorilor;
- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
 

 Entitatile mici intocmesc situatii financiare anuale - cod S1003.

 In aceasta categorie se cuprind entitatile care la data bilantului NU se incadreaza in categoria microentitatilor si care NU DEPASESC limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii de marime:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.


Entitatile mijlocii si mari intocmesc situatii financiare anuale - cod S1002.

In aceasta categorie se cuprind entitatile care la data bilantului DEPASESC limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii de marime:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Entitatile vor depune Situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege, semnate potrivit legii, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

ATENTIE! Formatul electronic al situatiilor financiare anuale, generat prin programul de asistenta (soft A si Soft J) este pus la dispozitia entitatilor, gratuit, de unitatile teritoriale ale ale MFP sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii/ Situatii financiare anuale/ Raportari anuale an 2018.

 

Mai multe informatii despre intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019 AICI. >>

 

Sursa: material elaborat de Serviciul Asistenta pentru Contribuabili din cadrul D.G.R.F.P. Brasov

 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiare anualeraportari contabileexercitiu financiar

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 19 Martie 2019


Votati articolul "Intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale 2019. Iata principalele aspecte!":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 34 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Contributie accidente de munca

Intrebare: Buna ziua

Coeficientul pentru accidente de munca se calculeaza in functie de activitatea principala sau cea secundara? In cazul societatii mele, veniturile nu le mai am din activitatea principala, ci din alte activitati secundare cum ar fi CAEN 4520 si 4532. La care activitate aplic tariful de risc?
Multumesc frumos!

Raspuns: Tariful de risc pentru accidente de munca si boli profesionale, se aplica pentru codul CAEN al...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 19 Martie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Intrebare: eu am un micro srl d. Intrucat de la inceputul anului s-a introdus obligativitatea certificarii situatiilor financiare este necesar ca la momentul intocmirii bilantului anual (luna MAI) sa certific aceste situatii cu parafa CECCAR? Si sa platesc cca 350 lei in plus?
Data adaugarii: 21-Mar-2018


Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X