email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CAEN valabil din 2008

cod caen

CAEN VALABIL DIN 2008

CAEN reprezinta clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania. Aceasta clasificare a fost proiectata pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la "unitati statistice", cum ar fi, de exemplu, o uzina sau un grup de uzine ce constituie o entitate economica, o intreprindere. Clasificarea asigura baza pentru pregatirea unei game largi de date statistice (productie, factori de productie, formarea de capital si tranzactiile financiare) ale acestor unitati.
Editia revizuita a Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 293 din 03.05.2007 si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008.


In decursul ultimului deceniu a avut loc o revizuire completa a clasificarilor statistice internationale, iar noile clasificari au fost elaborate ca un sistem integrat de clasificari statistice. Astfel, diversele clasificari ale produselor au fost armonizate si au fost corelate cu clasificarile activitatilor economice, pe criteriul originii economice. Pe langa aceasta integrare la nivel mondial (in principal, sub auspiciile Organizatiei Natiunilor Unite), alte organizatii regionale, de pilda Uniunea Europeana sau tarile Americii de Nord, si-au aliniat, in grade diferite, clasificarile proprii la clasificarile mondiale.
Aceasta a dat nastere unui sistem integrat in care diversele clasificari au fost armonizate si corelate la nivel mondial, la nivelul Uniunii Europene si fiecare tara a realizat sistemul national corespunzator.

Comisia de Statistica a Organizatiei Natiunilor Unite (CS-ONU), cu sprijinul Grupului de experti in clasificari internationale economice si sociale, a elaborat o tipologie proprie de clasificari in functie de gradul de integrare in sistemul revizuit, respectiv clasificari de referinta, derivate si conexe.

Clasificarile de referinta sunt acele clasificari economice si sociale care reprezinta rezultatul unor acorduri internationale aprobate de Comisia de Statistica a Organizatiei Natiunilor Unite sau de alt organism competent, ca de exemplu Biroul International al Muncii (ILO), Fondul Monetar International (IMF), UNESCO etc., in functie de domeniul care face obiectul acestora. Clasificarile de referinta au dobandit o larga acceptare si un acord oficial amplu si sunt aprobate si recomandate ca linii directoare pentru elaborarea altor clasificari. Un exemplu de asemenea clasificare il reprezinta Clasificarea Industriala Internationala Standard a Natiunilor Unite, pentru toate activitatile economice, versiunea revizuita 4 (ISIC Rev. 4).
Clasificarile derivate se bazeaza pe clasificari de referinta. Ele pot fi elaborate prin adoptarea structurii si categoriilor din clasificarea de referinta, si atunci este posibila adaugarea unor detalii suplimentare fata de clasificarile de referinta, sau pot fi elaborate prin reorganizarea sau agregarea unor pozitii din una ori mai multe clasificari de referinta. Clasificarile derivate sunt adesea intocmite pentru utilizarea la nivel national sau multinational. Un exemplu de astfel de clasificare il reprezinta clasificarea NACE Rev. 2 a Uniunii Europene.


Clasificarile conexe sunt cele care se refera partial la clasificarile de referinta sau care sunt asociate cu clasificarile de referinta numai la anumite nivele ale structurii. Exemple de asemenea clasificari sunt Clasificarea Industriala Standard a Australiei si Noii Zeelande (ANZSIC) sau Sistemul Nord-American de Clasificare a Industriei (NAICS).

Schimbarea structurilor economice si tehnologiile noi genereaza noi activitati si produse care le depasesc ca importanta pe cele existente. Aceste schimbari reprezinta astfel o provocare constanta pentru clasificarile statistice. Intervalele dintre revizuiri nu trebuie sa fie prea lungi, deoarece relevanta clasificarii se diminueaza in timp, dar nu trebuie sa fie nici prea scurte, intrucat afecteaza negativ comparabilitatea datelor in timp. Orice revizuire a unei clasificari, mai ales daca include si modificari structurale, poate duce la intreruperi in seriile de timp.

Avantajele sistemului integrat descris mai sus sunt unanim recunoscute. Totusi, un astfel de sistem impune restrictii partilor participante.
Segmentul referitor la bunuri transportabile din ISIC/CPC (si segmentul european conex din NACE/CPA)2) se bazeaza pe Sistemul armonizat3) (acronimul englez: HS). Atunci cand HS se modifica, trebuie sa se modifice si celelalte clasificari.
O modificare structurala majora in CPA, la nivelul de 4 cifre sau superior acestuia, depinde de o revizuire a NACE Rev. 2, deoarece CPA este direct legata, in structura sa, de NACE Rev. 2.
NACE Rev. 2 este legat in mod direct de structura ISIC Rev. 4. Angajamentul de a mentine un sistem de clasificari corelat la nivel international impune o revizuire a NACE Rev. 1.1 concomitent cu ISIC Rev. 3.1.
Prin legaturile existente intre clasificarile utilizate la nivel european si clasificarile nationale, acest proces de revizuire a NACE Rev. 1.1 si creare a versiunii NACE Rev. 2 a impus un proces similar pentru CAEN Rev. 1, finalizat prin editia revizuita a acesteia, respectiv CAEN Rev. 2.

RAMON, serverul Eurostat continand clasificari, are drept scop sa puna la dispozitie cat mai multe informatii in legatura cu principalele clasificari statistice internationale utilizate in diverse domenii: analiza economica, mediu, invatamant, ocupatii, conturi nationale etc.
Sunt disponibile informatii care acopera urmatoarele aspecte: descriere generala; structura clasificarilor (care consta in coduri si titluri); note explicative; tabele de corespondenta intre clasificari; documente metodologice, alte informatii generale referitoare la clasificari.
Ori de cate ori sunt disponibile, informatiile sunt prezentate in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Obiectivul este acela de a construi un loc central de referinta pentru utilizatorii care solicita diverse informatii despre clasificarile statistice internationale.
ISIC/CPC si NACE/CPA, actualizate, sunt disponibile pe serverul RAMON.
Serverul RAMON poate fi accesat public pe Web la urmatoarea adresa: http://www.europa.eu.int/comm/eurostat/ramon/
SENIN, serverul continand clasificarile nationale elaborate de Institutul National de Statistica, este pus la dispozitia utilizatorilor, pe site-ul INS, la rubrica Nomenclatoare statistice.

Sistemul de codificare al clasificarii CAEN

Sistemul de codificare pentru CAEN Rev. 2 cuprinde:
- un prim nivel, constand in titluri identificate printr-un cod alfabetic (sectiuni);
- un al doilea nivel, constand in titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre (diviziuni);
- un al treilea nivel, constand in titluri identificate printr-un cod numeric de 3 cifre (grupe);
- un al patrulea nivel, constand in titluri identificate printr-un cod numeric de 4 cifre (clase).
Relatia cu alte clasificari de activitati

CAEN Rev. 2
NACE Rev. 2
CAEN Rev. 2
ISIC Rev. 4

NACE reprezinta Nomenclatorul de activitati utilizat in cadrul Comunitatii Europene. Actuala versiune a CAEN, respectiv CAEN Rev. 2, asigura un raport de 1:1 cu NACE Rev. 2. ISIC Rev. 4 reprezinta Clasificarea internationala standard a activitatilor economice elaborata de Comisia de Statistica a Organizatiei Natiunilor Unite.
Avand in vedere raportul 1:1 dintre CAEN Rev. 2 si NACE Rev. 2, rezulta:
- CAEN Rev. 2 este o clasificare detaliata a ISIC Rev. 4;
- primul nivel din ISIC Rev. 4 (sectiune) este identic cu cel din CAEN Rev. 2;
- la nivel de diviziune, CAEN Rev. 2 este identic cu ISIC Rev. 4;
- la nivel de grupa si clasa, ISIC Rev. 4 este detaliat de CAEN Rev. 2 in conformitate cu cerintele impuse de NACE Rev. 2.
Relatia cu clasificarile de produse

CPSA 2008

Clasificarea produselor si serviciilor asociate activitatilor, elaborata in conformitate cu prevederile art. 4 din Hotararea Guvernului nr 53/1999 privind aprobarea Clasificarii produselor si serviciilor asociate activitatilor - CPSA.
Legatura intre CPSA 2008 si CAEN Rev. 2 apare in cadrul codului CPSA. La toate nivelurile din CPSA 2008, codificarea primelor 4 cifre este identica cu cele 4 cifre ale clasei corespunzatoare din CAEN Rev. 2.

PRODROM

Nomenclatorul de produse si servicii industriale este elaborat de Institutul National de Statistica si este utilizat pentru anchetele statistice de productie. Nomenclatorul PRODROM este armonizat cu nomenclatorul PRODCOM utilizat in cadrul Comunitatii Europene si reprezinta o detaliere a acestuia.
Legatura CAEN Rev. 2 cu PRODROM este asigurata la nivel de 4 cifre (clasa), intrucat pozitiile PRODROM au fost realizate prin detalierea subclaselor elementare CPSA 2008.

TVIR

Tariful vamal de import al Romaniei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 120/1993 privind detalierea si clasificarea marfurilor in Tariful vamal la import al Romaniei de la 6 la 8 cifre, cu modificarile ulterioare, asigura un raport de 1:1 cu NC Nomenclatorul combinat utilizat in Uniunea Europeana.
TVIR este corelat cu PRODROM (fiecare pozitie PRODROM are atasat unul sau mai multe coduri TVIR) asigurandu-se comparabilitatea rezultatelor din sfera productiei cu cele din sfera comertului exterior.


NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod caen


Data aparitiei: 23 Noiembrie 2007

Votati articolul "CAEN valabil din 2008":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X