email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Declaratia unica, explicata de Ministerul Finantelor. Cum te afecteaza noul document fiscal?

Declaratia unica, explicata de Ministerul Finantelor. Cum te afecteaza noul document fiscal?
ordonanta de urgentadeclaratia 600declaratia unicadrepturi de autorcas si cass

MFP a  publicat recent pe site-ul institutiei un proiect de ordonanta de urgenta ce modifica regimul unor impozite pe venit si contributii de asigurari. De asemenea, in acesta a fost prezentat oficial si cum va arata formularul ce va inlocui Declaratia 600, mentionandu-se faptul ca se vor comasa 7 formulare intr-unul singur – “Declaratia unica”, dupa cum urmeaza:
 

- D200 - veniturile realizate din Romania;
- D201 - veniturile realizate din strainatate;
D220 - venitul estimat/norma de venit;
D221 - norme de venit- agricultura;
- D600 - venitul baza pentru CAS;
- D604 - stabilire CASS persoane fara venit;
- D605 - stopare CASS persoane fara venit.

 

Luati in considerare ca Declaratia unica trebuie depusa in acest an pana la data de 15 iulie, iar, din anul 2019, pana la data de 15 martie.


In continuare, vom lua pe rand fiecare categorie de contribuabili vizata de noul proiect de ordonanta de urgenta, mentionand efectele cu care se va confrunta de acum incolo.
 

Declaratia unica: pe cine afecteaza cel mai mult?

 


Drepturile de autor

Daca va numarati printre cei care au semnat un contract de drepturi de autor, atunci trebuie sa stiti ca acest proiect exclude din sfera veniturilor din activitati independente veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Urmeaza ca acestea sa fie tratate in mod distinct in cadrul unei categorii de venituri separate. Aceste venituri sunt impozitate explicit cu 10%.

 

De asemenea, in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, venitul net se determina de platitorii venitului prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor stabilite prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine, la sursa, de catre platitorii veniturilor la momentul platii acestora, impozitul fiind final.
 

Venituri din salarii si asimilate salariilor

Conform acestui proiect, contribuabilii care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, retinerea si plata sumei reprezentand 2% din valoarea totala a impozitului anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit.

Optiunea pentru redirectionarea cotei din impozitul lunar datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor poate ramane valabila pentru o perioada de cel mult 2 ani fiscali consecutivi, conform zf.ro.

 
Venituri din cedarea folosintei bunurilor

In ceea ce ii priveste pe contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, au obligatia sa depuna Declaratia unica referitoare la impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si sa completeze Capitolul, Sectiunea si Subsectiunea corespunzatoare, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti/de la producerea evenimentului. Aceasta regula se respecta indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net anual, altele decat veniturile din arendare.

 
Venituri din investitii

Conform proiectului, castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice depusa la organul fiscal competent pana la 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Castigul net anual recalculat din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, se determina de contribuabil pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a castigului, ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni, se mai mentioneaza in sursa citata mai sus.
 
Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

In acest caz, contribuabilul are obligatia sa calculeze impozitul pe venitul din activitati agricole prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Contribuabilii care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit completeaza, pentru anul in curs, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie a anului in curs.

 
Venituri din premii si din jocuri de noroc

In ceea ce ii priveste pe contribuabilii care obtin venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, se instituie obligatia de calcul, retinere la sursa a impozitului datorat si plata acestuia la bugetul de stat, in sarcina organizatorilor/ platitorilor de venituri din jocuri de noroc.

Aceasta masura vizeaza in principal aplicarea unui regim fiscal unitar pentru toate tipurile de jocuri de noroc.

Referitor la veniturile realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (online), impozitul datorat se determina si se retine la sursa de catre organizatori/platitori la fiecare retragere din contul de pe platforma de joc in contul bancar sau similar.

 
Venituri din alte surse

Potrivit proiectului, contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decat cele pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa, precum si cele obtinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar din realizarea venitului din creanta respectiva, inclusiv in cazul drepturilor de creante salariale obtinute in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, din patrimoniul personal, au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

 
Venituri obtinute din strainatate

Nici contribuabilii care obtin venituri din strainatate nu au scapat de efectele acestei ordonante de urgenta. Acestia au obligatia sa le declare, potrivit Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, tinand cont de metodele de evitare a dublei impuneri, in functie de caz.
 

Obligatiile platitorilor de venituri cu retinere la sursa

In ceea ce ii priveste pe platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor si a platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.

de Ioana Andreea Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordonanta de urgentadeclaratia 600declaratia unicadrepturi de autorcas si cass

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 12 Martie 2018


Votati articolul "Declaratia unica, explicata de Ministerul Finantelor. Cum te afecteaza noul document fiscal?":
Rating:

Nota: 2.6 din 5 din 10 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Anulare declatatie 101 depusa in 2013

Intrebare: In anul 2014 martie - a fost depusa declaratia 101 , din neatentie contabila a trecut la perioada 01 si 01 - 2013 cu scadenta 25.03.2013 ( de fapt trebuia trecut 2013 luna 01 - 12 cu scadenta platii 25.03.2014), tot cam atunci a mai fost depusa o declaratie 101 ? corecta , fara a mentiona faptul ca este rectificativa. Ca urmare a acestui fapt in fisa de la administratie apar sume eronate. Intrebarea este cum mai pot anula integral declaratia 101 depusa eronat.

Raspuns: In baza de date nu poate fi inregistrata decat o singura declaratie. Pentru situatia prezentata se...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 12 Martie 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
am declarat cuantumul dividendelor persoana fizica / 2017 cu d205 si declaratia 600 / 2017 in fev 2018 - sunt luate in calcul sau se vor declara in declaratia unica ?
Data adaugarii: 13-Mar-2018


Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X