Patronii de IMM-uri cer Guvernului sa taie ajutoarele sociale acordate romanilor care pot sa munceasca si chiar sa creasca numarul lucratorilor straini pe care firmele ii pot aduce la munca in Romania, din afara UE.
Florin Jianu, ce ocupa functia de presedinte al Consilului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a enumerat, la inceputul saptamanii, intr-o conferinta, cateva masuri pe care patronii IMM le solicita Guvernului pentru solutionarea problemei lipsei fortei de munca din tara:
• Lucratori straini din afara UE, fara limite.
„Vrem eliminarea contingentelor, nu intelegem de ce exista acestea”.
• Taierea prestatiilor sociale pentru romanii apti de munca.
„Vedem un soi de continua cu privire la modificarile legislative asupra celor care sunt apti de munca, dar primesc prestatii sociale. De ce nu se fac? Aici, de fapt, e marele semn de intrebare. Poate ca exista un interes politic. Deci ministrul de Finante sa nu ne mai ca le face. Pur si simplu sa le faca! La urmatoarea sedinta de guvern sa puna in practica acest lucru”.
• Program de repatriere a lucratorilor romani din alte state UE, pe fonduri europene.
„Noi am trimis catre Guvern un program care sa fie finantat prin Programul Operational Capital Uman, cu fonduri europene, intitulat . Acesta ar fi similar programului Diaspora Start-up (adresat intreprinzatorilor), dar acesta s-ar adresa angajatilor. Ne propunem sa aducem in tara 100.000 de lucratori romani care sa primeasca o prima de relocare - te muti din Italia in tara cu familia, primesti o prima de relocare, cu conditia de a te angaja. Iar din fondurile europene, este o subventie la salarii, pe 6-12 luni, acordata firmelor, la nivelul salariului mediu pe economie, cu obligatia ca intreprinzatorul sa pastreze acel loc de munca o perioada similara de timp in plus”.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
• Reducerea birocratiei.
„Nu trebuie sa avem o abordare in care saracii intreprinzatori abia reusesc sa-si faca un drum in hatisul birocratic, pentru ca avem un pericol mare in fata noastra: daca in ultimii ani, migratia fortei de munca a fost foarte vizibila, in acesti ani riscam ca migratia intreprinzatorilor sa inceeapa sa fie din ce in ce mai vizibila. In acest moment este foarte simplu sa intri pe internet si sa-ti faci o firma in Estonia, cu rezidenta electronica. Nu e nevoie sa te duci acolo, poti sa traiesti in Romania”