Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Facturare cu intarziere. Care sunt consecintele?

Data actualizarii: 01 Iunie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Facturare cu intarziere. Care sunt consecintele?
prestari serviciiimpozit profitcod fiscal tva

Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei societati comerciale care realizeaza o constructie in baza unui contract de prestari servicii. Aceasta firma factureaza clientului situatiile de plata acceptate de acesta. Vom afla de la specialist xare sunt consecintele in cazul in care o parte din capitolele situatiei de plata facturate au fost realizate dupa intocmirea situatiei de plata (capitole care includ materiale si manopera. Mentionam faptul ca, aana la incheierea contractului, lucrarea a fost realizata in totalitate.
 

Consecinte in cazul facturarii cu intarziere: raspunsul specialistului


Conform art. 281 alin. (1) din Codul fiscal, faptul generator pentru TVA, intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute in prezentul capitol, iar la alin. (7) al aceluiasi articol se prevede ca:

“(7) Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.”

Prin urmare, in cazul in care nu s-au emis facturi la data la care sunt considerate prestate serviciile de constructii, respective si nu s-a colectat TVA, in cazul unui control fiscal, organul fiscal, ar putea sa calculeze penalizari si dobanzi de intarziere.

Intrucat veniturile se inregistreaza in contabilitate, la data cand se considera prestate, potrivit reglementarilor contabile, acelasi consecinte sunt si in cazul impozitului pe profit/microintreprinderilor.

 


Raspunsul a fost oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu – consultant fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X