Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Mentinere statut fiscal de microintreprindere in 2025: Atentie la reglementarile privind intreprinderile legate!

Data actualizarii: 13 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mentinere statut fiscal de microintreprindere in 2025: Atentie la reglementarile privind intreprinderile legate!
conditii micro 2025intreprinderi legateimpozit microimpozit pe profit

Va reamintim ca o societate aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor daca indeplineste cumulativ, la data de 31 decembrie a anului anterior, conditiile expres enumerate la art. 47 din Codul fiscal. La art. 52 Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului se specifica expres la alin. 5 indice 1 ca in cazul intreprinderilor legate, limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta.

Potrivit prevederilor art. 47 din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate si completate prin dispozitiile OUG nr. 31/2024 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, art. XXV pct. 3, pentru a decide daca o persoana juridica romana poate aplica regimul de impozitare a veniturilor microintreprinderilor, se are in vedere indeplinirea unor conditii suplimentare la data de 31 decembrie si anume:

- daca persoana juridica este legata de o alta persoana (in sensul prevazut de dispozitiile art. 47),
- daca veniturile persoanei juridice analizate, cumulate cu cele ale intreprinderilor legate, se incadreaza in limita echivalentului in lei a 500.000 euro.

Detineri persoane afiliate - Mentinere statut fiscal de microintreprindere in 2025 [Studiu de caz]

Intrebare: "Pentru a ramane microintreprindere, platitoare de impozit de venit in anul 2025, una din conditii sa nu detii mai mult de 25% in mod direct sau indirect din totalul drepturilor de vot si veniturile cumulate sa nu depaseasca 500.000 euro. Gradul de rudenie, tata - fiu, sot - sotie conteaza in cazul impozitului (deoarece la TVA incasare se tine cont de gradul de rudenie)? Concret, tatal are o firma unde detine 100% din actiuni si in acelasi timp detine si la firma fiului 10% din actiuni (el ca persoana detine)."

Analizand informatiile prezentate in intrebare, mentionam ca pentru verificarea situatiei in care o intreprindere este legata de o alta, alin. (1 indice 1) al art. 47, a fost modificat prin eliminarea trimiterilor la Legea nr. 346/2004 privind stimularea intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile ulterioare si introducerea unor criterii care au la baza detinerile asociatilor/actionarilor.

Astfel, la pct. 3 alin. c) se prevede ca o persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana (fizica) detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica.

Asa cum rezulta din datele prezentate in intrebare, cele doua persoane juridice romane detinute de persoane afiliate (tatal si fiul sau) nu se considera ca sunt intreprinderi legate.
Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in vederea aplicarii limitei prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. c), se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila stabilita la art. 53 din Codul fiscal.

Prevederile se aplica, inclusiv pentru incadrarea ca microintreprindere in anul fiscal 2025.

Cele doua persoane juridice romane detinute fiecare, individual, de cate una din cele doua persoane fizice, fiu si tata, isi pot mentine statutul fiscal de microintreprinderi si in anul 2025 daca la data de 31 decembrie 2024 indeplinesc dispozitiile titlului III din Codul fiscal, cu privire la activitatea desfasurata, existenta a cel putin a unui salariat (fiecare societate), limita superioara a echivalentului in lei a 500.000 euro, la faptul ca nu se afla in dizolvare urmata de lichidare, ca au depus situatiile financiare pentru exercitiile anterioare etc. Limita echivalentului in lei a 500.000 euro se calculeaza prin insumarea tuturor veniturilor realizate de cele doua societati (asa cum sunt acestea prevazute la art. 53) inclusiv pana la sfarsitul lunii decembrie. Prevederile sunt aplicabile pe tot parcursul anului fiscal.

Atentie! In situatia prezentata, in care asociatii sunt persoane afiliate si prin intermediul lor si societatile respective sunt afiliate (conform prevederilor art. 7 pct. 26 din Codul fiscal) trebuie urmarit ca tranzactiile efectuate sa respecte principiul valorii de piata asa cum se prevede la art. 11 alin (4) din Codul fiscal si pct. 5 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016.

De retinut este faptul ca intre persoane afiliate, pretul la care se efectueaza tranzactiile reprezinta pret de transfer. Adica orice tranzactie operata intre societatile detinute de cei doi asociati (persoane afiliate) trebuie incheiata pentru un pret similar cu pretul pietei. Pretul de piata reprezinta suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.

Notiunea de tranzactie acopera toate operatiunile care se pot incheia intre partile afiliate: contracte de prestari servicii, consultanta, contracte de locatiune, imprumuturi etc.
Ceea ce este de mentionat este faptul ca societatea care realizeaza venituri din activitatile de editare a altor produse software, cod CAEN 5829, va datora un impozit de 3% aplicat asupra veniturilor, deoarece se incadreaza in prevederile art. 51 alin. (1) lit. b) pct. 2 din Codul fiscal.
 

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X