Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Incasare avans. Care sunt obligatiile pentru emiterea facturii?

Data aparitiei: 21 Iunie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incasare avans. Care sunt obligatiile pentru emiterea facturii?
cod fiscalnerezidentifactura

Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei societati comerciale romanesti care este inregistrata in scopuri de TVA si care urmeaza sa efectueze servicii de intermediere vanzare marfa pentru o firma din UE. Cealalta firma prezinta cod valid de TVA si a trimis celei din Romania un avans.

Vom afla de la expert ce obligatii are societatea din Romania avand in vedere ca nu exista contract, daca se emite sau nu factura. De asemenea, este important de aflat daca trebuie sa trimita societatii din UE certificat de rezidenta fiscala pentru ca aceasta din urma sa nu retina impozit pe venitul nerezidentilor.

 

Iata raspunsul specialistului!


 Potrivit prevederilor art. 319 alin (16) din Codul fiscal, pentru alte operaţiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Asadar, indiferent daca aveti incheiat contract sau nu,pentru avansurile incasate va trebui sa emiteti factura.
Potrivit prevederilor art.7, paragraful 1 din din LEGE  6 / 1995 privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Polone pentru evitarea dublei impuneri, profiturile unei intreprinderi a unui stat contractant vor fi impozabile numai in acel stat contractant, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitate de afaceri in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo. Daca intreprinderea exercita activitate de afaceri in acest mod, profiturile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat contractant, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent.

Astfel, pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, aveti obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului,certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul de rezidenta.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X