email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alte modificari la capitolul taxe si impozite de la 1 ianuarie 2008

taxeimpozitecont unic

ALTE MODIFICARI LA CAPITOLUL TAXE SI IMPOZITE DE LA 1 IANUARIE 2008 – PLATA OBLIGATIILOR BUGETARE - partea 2-a

Potrivit prevederilor introduse prin OG nr.47/2007, publicata in M.O.nr.603/31.08.2007, care modifica OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, incepand cu data de 1 ianuarie 2008 trebuie sa avem in vedere:

1. PLATILE DE TAXE SI IMPOZITE IN CONTUL UNIC

Debitorii vor efectua plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, prevazute prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, intr-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligatii de plata.

Distribuirea sumelor din contul unic se face de organul fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu obligatiile datorate.

In cazul in care suma platita nu acopera obligatiile fiscale datorate, distribuirea, in cadrul fiecarui buget sau fond, pe tip de impozit, contributie sau alta suma reprezentand creanta fiscala se face mai intai pentru impozitele si contributiile cu retinere la sursa si apoi pentru celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile datorate.

Metodologia de distribuire a sumelor platite in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Nota: Obligatiile bugetare privind plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat , ale lunii decembrie 2007, care se achita in ianuarie 2008, intra sub incidenta noilor prevederi!!!!

2. PLATA ALTOR OBLIGATII FISCALE

Plata obligatiilor fiscale, altele decat cele prevazute in ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se efectueaza de catre debitori, distinct pe fiecare impozit, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat.

3.GHIDUL DE UTILIZARE PENTRU PLATA OBLIGATIILOR BUGETARE IN CONTUL UNIC

Pentru aplicarea prevederilor privind plata obligatiilor bugetare intr-un cont unic au fost emise :

- Ordinul Ministrului Economiei si Finantelor nr.1122/2007 publicat in M.O. nr.628/13.09.2007 prin care se modifica OMFP nr.80/2007 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", cod 14.13.01.01/a

1.obligatiile de plata datorate bugetului de stat pentru care se utilizeaza contul unic sunt prevazute la pozitiile 1-7, 27-43, 62, 64, 67, 69, 70, 77 si 78 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul general consolidat .

2.obligatiile de plata datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale care se platesc in contul unic sunt prevazute la pozitiile 44-61, 63, 73-76, 79 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul general consolidat .

3.creantele fiscale pentru care nu se utilizeaza contul unic sunt obligatiile prevazute la pozitiile 8-26, 65, 66, 68, 71, 72, 80 si 81 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul general consolidat

- Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1294/2007 publicat in M.O. nr.658/26.09.2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic

1. anexa 1 la ordin cuprinde Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat care se platesc in contul unic, obligatiile fiscale cuprinse in anexa 1 se platesc in contul 20.47.01.01 «Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire» deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile trezoreriei statului din cadrul organului fiscal la care acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

1. anexa 2 la ordin cuprinde Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale , obligatiile fiscale cuprinse in anexa 2 se platesc in contul 55.02 «Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale» deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile trezoreriei statului din cadrul organului fiscal la care acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

- Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

nr.1314/2007 publicat in M.O. nr.658/26.09.2007 pentru aprobarea metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia

1.sumele platite in contul unic datorate bugetului de stat se distribuie de catre organul fiscal competent pe tipuri de obligatii fiscale datorate, prioritate avand obligatiile fiscale cu retinere la sursa, si apoi celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile fiscale datorate.

2.sumele reprezentand obligatii fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale achitate de catre contribuabili in contul unic, se distribuie de catre organul fiscal competent, mai intai pe bugete, proportional cu sumele datorate fiecarui buget si apoi pe tipuri de obligatii fiscale, prioritate avand obligatiile fiscale cu retinere la sursa si apoi celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile fiscale datorate.

3.distribuirea se face conform sumelor stabilite in titlurile de creanta emise in conditiile legii.

4.dupa efectuarea distribuirii, organul fiscal competent va efectua stingerea obligatiilor fiscale ale contribuabililor conform prevederilor art.115 din OG nr.92/2003.

5.dupa efectuarea stingerii, organul fiscal competent va instiinta contribuabilul, pana la urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale, despre modul in care s-a efectuat stingerea.

Nota: TVA de plata rezultata din Decontul de TVA sau din Decontul special de TVA, dupa caz, NU SE INCADREZA LA ACEASTA CATEGORIE!

Daca doriti detalii suplimentare legate de plata in contul unic:

- vizitati site-ul ANAF http://anaf.mfinante.ro/ (dimineata la ora 6.00 am nu functiona) sau

- telefonati la Centrul de Asistenta a Contribuabilor - telefon 031.40.39.160 (Sper sa aveti bafta!).

PS: In materialul de maine vom continua calatoria prin modificarile care intra in vigoare la 01 ianuarie 2008 pe parte de taxe si impozite!

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxeimpozitecont unic

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2008


Votati articolul "Alte modificari la capitolul taxe si impozite de la 1 ianuarie 2008":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Tratamentul fiscal pentru sponsorizarea in natura. Ce prevede Codul fiscal

  • Suma TVA deductibila aferenta achizitiei de bunuri destinate efectuarii sponsorizarii in natura poate fi dedusa numai daca valoarea totala a bunurilor acordate drept sponsorizare in cadrul unui an calendaristic, exclusiv TVA, se incadreaza in limita de 3 la mie din cifra de afaceri calculata la valoarea totala a operatiunilor realizate din sfera de aplicare a TVA.  Astfel, incadrarea in plafon TVA se determina diferit fata de calcularea depasirii plafonului in ...» citeste mai departe aici

 • Societati de tip holding. Ce tip de impozit li se aplica din 2023?

  • Societatile holding sunt entitati comerciale-mama care detin actiunile de control sau interesele de membru in filialele sale. Incepand cu anul 2023, potrivit ultimelor modificari aduse Codului fiscal, vor aparea noutati la capitolul impozitare.  Specialistul nostru ne explica in randurile de mai jos si daca exista particularitati contabile-fiscale in domeniul societatilor de tip holding.  Societati de tip holding – impozit 2023: raspunsul ...» citeste mai departe aici

 • Ordinul 1711/2022 – au fost aprobate noile formulare pentru institutiile financiare raportoare

  • In Monitorul Oficial nr. 951 din 29 septembrie 2022 a aparut Ordinul 1711/2022 prin care au fost aprobate noile formulare pentru institutiile financiare raportoare:  F3000 DAC2/CRS si F3000 FATCA. Institutiile financiare raportoare depun formularele chiar daca acestea nu contin inregistrari, in cazul in care nu s-a identificat niciun cont raportabil in cursul anului de raportare.  Ordinul 1711/2022: continutul actului normativ ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X