Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Plafon cifra de afaceri pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Studiu de caz

Data actualizarii: 28 Octombrie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plafon cifra de afaceri pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Studiu de caz
plafonmicrointeprinderecod fiscal

Analizam cazul unei societati care detine mai multe imobile tip hale industriale, avand ca activitate inchirierea de spatii logistice.

Cifra de afaceri estimata este sub 500.000 euro, atat anul acesta, cat si in 2023 si prin urmare este impozitata ca microintreprindere. In cazul in care se decide sa vanda un imobil in 2023, venitul realizat va depasi 500.000 euro.

Acest venit realizat din vanzarea imobilului va fi luat in calcul la incadrarea in categoria microintreprinderilor sau doar va fi impozitat cu 1% si incadrarea va fi facuta in functie de cifra de afaceri? Iata care sunt prevederile OG 16/2022 si cum le interpreteaza specialistul nostru. 

Plafon cifra de afaceri pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor: raspunsul specialistului

Venitul din vanzarea imobilizarii este venit impozabil din punct de vedere al impozitului pe venitul microintreprinderilor.

 

Conform legislatiei din prezent coroborata cu prevederile OG 16/2022, ale carei prevederi privind pe impozitul pe veniturile microintreprinderii vor deveni valabile incepand cu 01.01.2023:

Din punctul de vedere al plafonului de 1 milion de euro, potrivit art. 47 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, acesta va deveni 500.000 euro:



(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: ( )
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro (500.000 euro de la 01.01.2023). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

Potrivit art.52 din Codul fiscal:

(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro (500.000 euro de la 01.01.2023), aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
(2) Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
(3) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Verificarea respectarii conditiilor privind determinarea sumei totale a veniturilor care se iau in calcul la stabilirea plafonului, va avea in vedere urmatoarele prevederi ale Codului fiscal:

    • art. 54 in care se specifica ca pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si art. 52 se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53;
    • pct. 1, alin. (1) din HG nr. 1/2016 in care se prevede ca pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal;
    • pct. 5 din normele metodologice emise in aplicarea art. 53 care specifica faptul ca baza impozabila este reprezentata de totalul veniturilor inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a Conturi de venituri definite astfel prin Omfp nr. 1802/2014, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal.
Art. 53 din Codul fiscal precizeaza urmatoarele:

(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii;
e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
e1) veniturile din ajustari pentru pierderi asteptate aferente activelor financiare constituite de persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferente de curs valutar;
i) veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul "709", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
k) veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora;
l) despagubirile primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;
m) veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.
n) dividendele primite de la o persoana juridica romana.

La pct. 8 alin. (5) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, se mentioneaza ca cifra de afaceri neta, inseamna sumele obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii dupa deducerea reducerilor comerciale si a taxei pe valoarea adaugata si a altor impozite direct legate de cifra de afaceri.

Din clasa 7 "Conturi de venituri" fac parte urmatoarele grupe: 70 "Cifra de afaceri neta", 71 "Venituri aferente costului productiei in curs de executie", 72 "Venituri din productia de imobilizari", 74 "Venituri din subventii de exploatare", 75 "Alte venituri din exploatare", 76 "Venituri financiare" si 78 "Venituri din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare".

Asadar, cifra de afaceri neta este alcatuita din veniturile evidentiate in grupa 70, iar in plafonul de 1 milion de euro (500.000 euro de la 01.01.2023) intra toate veniturile realizate de o microintreprindere din care se scad rulajele conturilor 721, 722, 711, 741, 781.

Concluzionand, daca in cursul anului 2023 veti vinde un imobil, venitul din vanzarea acestuia intra in calculul plafonului privind suma de 500.000 euro, iar daca veniturile din vanzarea imobilului si veniturile din activitatea curenta a societatii vor depasi plafonul, atunci veti deveni platitor de impozit pe profit.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia, expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X