Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Tranzactii cu criptomonede. Se impoziteaza si in situatia in care profitul este reinvestit?

Data aparitiei: 09 Mai 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tranzactii cu criptomonede. Se impoziteaza si in situatia in care profitul este reinvestit?
criptomonedemonede virtualeinvestitii

Expertii nostri ne prezinta in continuare cateva aspecte importante despre tranzactiile cu criptomonede. Una dintre principalele nedumeriri ale investitorilor este daca se impoziteaza si sumele reinvestite, adica cele care nu au fost inca restrase in contul bancar personal. 

Afla toate informatiile pe care trebuie sa le cunosti despre tranzactiile cu criptomonede, dar si despre investitiile in actiuni pe diferite platforme.

Citeste si: Tranzactii cu monede virtuale. Model de monografie contabila

Tranzactii cu criptomonede - impozitare: raspunsul specialistului

Tranzactiile crypto to crypto, respectiv tranzactiile ce nu sunt consemnate intr-un cont bancar, profitul respectiv este strict in evidenta si la latitudinea detinatorului de cont in platforma de tranzactionare.

Conform dlui. consultant fiscal Adrian Benta:

O criptomoneda nu este considerata o moneda in conceptul clasic, astfel minarea dupa ciptomoneda sau achizitia de criptomoneda, respectiv detinerea reprezinta o achizitie de active necorporale, iar venitul se va realiza la cesiunea acestor active necorporale, cand se incaseaza un pret intr-o valuta sau intr-o moneda oficiala. Pentru transformarea in lei, in scopul stabilirii impozitului, se va tine cont de cursul valabil al BNR de la momentul incasarii pretului intr-o moneda recunoscuta.

Din punctul de vedere al cheltuielilor, legiuitorul nu este generos in reglementari suplimentare, astfel ca intr-o zona minima de rationament profesional prin cheltuieli aferente castigului din criptomoneda vom intelege in prima instanta cheltuielile cu achizitia criptomonedei. Desigur, pentru ca fiscalitatea are si ea farmecul ei, este obligatia persoanei fizice interesate sa detina documentele justificative pentru a arata nivelul cheltuielilor aferente castigului din criptomoneda.

In mod implicit, lipsa documentelor justificative aduce o impozitare superioara pentru ca toate veniturile se transforma in castig.

Astfel, pentru identificarea corecta a sumelor investite si a sumelor retrase este necesara urmarirea tranzitului acestor sume intr-un cont bancar.


- depuneri din contul bancar in contul bursei de tranzactionare de monede virtuale (viramentul sumei de investit in contul bursei)
- retragere de sume din contul bursei de tranzactionare in contul curent.

Ar trebui ca platforma de tranzactionare sa ofere informatii referitor la sumele avansate, sumele retrase, castiguri, istoric de tranzactionare.

Asadar, in masura in care aveti retrageri din contul bursei de tranzactionare in contul curent in 2021 este necesar sa determinati corespondentul costului initial alocat sumei retrase. Aici ar trebui sa aveti informatii direct din platforma de tranzactionare (suma investita-suma retrasa in monede virtuale).

Reglementate legal sunt doar investitiile financiare, spre ex. investitiile financiare pe termen scurt reprezinta, de obicei, titluri de valoare (actiuni, obligatiuni sau alte titluri de plasament) pe care entitatea economica le achizitioneaza pentru o perioada scurta de timp, de regula sub un an.

Aceste titluri sunt procurate in scop speculativ, fie pentru a fi vandute in momentul cand valoarea lor creste, in vederea obtinerii de venituri financiare din diferentele de pret (cum este cazul actiunilor), fie pentru a realiza venituri financiare din dobanzi (in cazul obligatiunilor), fie pentru a fi anulate (in situatia obligatiunilor proprii rascumparate). Contabilitatea acestor investitii se organizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 50 Investitii pe termen scurt.

OMFP nr. 1802/2014 prevede la sectiunea 3.2 Evaluarea la inventar si prezentarea elementelor in bilant:

91. - (1) Titlurile pe termen scurt (actiuni si alte investitii financiare) admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare, iar cele netranzactionate la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

(2) Titlurile pe termen lung (actiuni si alte investitii financiare) se evalueaza la costul istoric, mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

Achizitia titlurilor se efectueaza prin intermediul unei societati de brokeraj.

Clientul pune la dispozitia acesteia o suma de bani convenita, pe care aceasta o va investi conform ordinelor clientului sau din initiativa sa.

Periodic, societatea de investitii remite investitorului un extras de cont in care sunt prezentate sumele investite, titlurile in care au fost efectuate investitiile, operatiile de vanzare si cumparare efectuate, castigul precum si comisionul societatii de investitii.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 

 

Sursa foto: Pixabay






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X