Casele de marcat sunt aparate electronice folosite de catre operatorii economici care fac comert cu amanuntul sau presteaza servicii direct catre populatie, pentru a inregistra vanzarile. Utilizarea casei de marcat este obligatorie din momentul inceperii activitatii comerciale, iar de anul acesta, sunt obligatorii casele de marcat cu jurnal electronic, pentru majoritatea comerciantilor.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 28/1999, comerciantii au obligatia sa emita bonuri fiscale cu ajutorul caselor de marcat electronice si sa le predea clientilor.
Conform art. 2 din Ordonanta de Urgenta 21/2014, folosirea casei de marcat nu este obligatorie in urmatoarele situatii: in vanzarea de ziare si reviste, vanzarea biletelor de spectacol sau de intrare la muzee, vanzarea obiectelor de cult, transportul public de calatori, serviciile de parcari auto, comertul ocazional cu produse agricole realizat de producatorii agricoli individuali, comertul de tip cash & carry, activitatile de asigurari, activitatile caselor de pensii etc. Exceptie fac activitatile de schimb valutar.
Nu este obligatorie utilizarea casei de marcat nici in cazul profesiilor liberale, daca forma de organizare a activitatii nu implica crearea unei societati comerciale. Astfel, o persoana fizica autorizata (PFA) are obligatia sa foloseasca casa de marcat pentru incasari.
Casele de marcat pot fi procurate numai de la distribuitori autorizati de catre Ministerul Finantelor Publice, care le pot oferi comerciantilor si alte echipamente (imprimante fiscale, aparat de etichetat) dar si consumabile, cum ar fi aceste role pentru case de marcat.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Noile case de marcat cu jurnal electronic (in locul jurnalului de hartie), care devin obligatorii de anul acesta pentru majoritatea comerciantilor, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala si a simplifica relatia cu ANAF, vor fi conectate la serverele ANAF. Institutia a anuntat ca numarul unic de identificare al caselor de marcat poate fi obtinut online in cel mult trei minute, dupa ce documentele necesare au fost depuse online, prin intermediul Spatiului Privat Virtual.
Casele de marcat cu jurnal electronic au devenit obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mari si mijlocii, si de la 1 august pentru micii comercianti.
Sursa foto: Shutterstock.com