Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Cand sunt casele de marcat obligatorii si cand nu?

Data aparitiei: 05 Octombrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cand sunt casele de marcat obligatorii si cand nu?
case de marcatcase de marcat electronice

Casele de marcat sunt aparate electronice folosite de catre operatorii economici care fac comert cu amanuntul sau presteaza servicii direct catre populatie, pentru a inregistra vanzarile. Utilizarea casei de marcat este obligatorie din momentul inceperii activitatii comerciale, iar de anul acesta, sunt obligatorii casele de marcat cu jurnal electronic, pentru majoritatea comerciantilor.

 

Potrivit Ordonantei de Urgenta 28/1999, comerciantii au obligatia sa emita bonuri fiscale cu ajutorul caselor de marcat electronice si sa le predea clientilor.

 

Conform art. 2 din Ordonanta de Urgenta 21/2014, folosirea casei de marcat nu este obligatorie in urmatoarele situatii: in vanzarea de ziare si reviste, vanzarea biletelor de spectacol sau de intrare la muzee, vanzarea obiectelor de cult, transportul public de calatori, serviciile de parcari auto, comertul ocazional cu produse agricole realizat de producatorii agricoli individuali, comertul de tip cash & carry, activitatile de asigurari, activitatile caselor de pensii etc. Exceptie fac activitatile de schimb valutar.

 

Nu este obligatorie utilizarea casei de marcat nici in cazul profesiilor liberale, daca forma de organizare a activitatii nu implica crearea unei societati comerciale. Astfel, o persoana fizica autorizata (PFA) are obligatia sa foloseasca casa de marcat pentru incasari.

 

Casele de marcat pot fi procurate numai de la distribuitori autorizati de catre Ministerul Finantelor Publice, care le pot oferi comerciantilor si alte echipamente (imprimante fiscale, aparat de etichetat) dar si consumabile, cum ar fi aceste role pentru case de marcat.

 

Noile case de marcat cu jurnal electronic (in locul jurnalului de hartie), care devin obligatorii de anul acesta pentru majoritatea comerciantilor, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala si a simplifica relatia cu ANAF, vor fi conectate la serverele ANAF. Institutia a anuntat ca numarul unic de identificare al caselor de marcat poate fi obtinut online in cel mult trei minute, dupa ce documentele necesare au fost depuse online, prin intermediul Spatiului Privat Virtual.

 

Casele de marcat cu jurnal electronic au devenit obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mari si mijlocii, si de la 1 august pentru micii comercianti.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Informatii oferite de expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X