Prezentam in randurile de mai jos cazul unei firme care vinde un apartament catre o persoana fizica la un pret stabilit in euro. Este mai convenabil pentru societate astfel deoarece are de platit dividende asociatului unic care este nerezident.
Vom afla de la expertul nostru daca societatea poate sa incaseze suma direct in euro sau incaseaza in euro la cursul BNR din ziua platii.
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
Conform prevederilor de la art. 319 alin. (23) din Codul fiscal,sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei.In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda,aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290 alin. (2) din Codul fiscal.
Redam in continuare prevederile de la art. 290 alin. (2) din Codul fiscal:
"Art. 290 alin. (2) Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni,alta decat importul de bunuri,se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza,iar,in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA laincasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiuneain cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare.in situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede,altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede.in contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale,in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana."
Asadar, in mod normal in contractul incheiat cu clientul ar trebui sa se precizeze,moneda de facturare si cursul valutar utilizat.
Prin urmare, factura poate fi emisa in orice valuta, iar suma TVA va fi exprimata si in lei.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Cartea Verde a Contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In ceea ce priveste incasarile,conform prevederilor de la art. 3 alin. (1) din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar –republicat, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 3 alin. (1):" Platile, incasarile,transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta»,care se pot efectua si in valuta."
In anexa nr. 2 sunt prevazute categoriile de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta:
Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:
a)persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
b)persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala,contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
c)persoanele fizice, juridice si alte entitati,pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;
d)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e)persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;
f)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
g)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
h)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;
i) persoanele juridice, pentru platile efectuate catre furnizori si subfurnizori, aferente bunurilor si serviciilor care intra in componenta produselor exportate, respectiv contribuie la realizarea serviciilor exportate."
Asadar, incasarea se poate face in valuta numai daca operatiunea se poate incadra in una din categoriile de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta, prevazute in anexa 2 din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar –republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.