email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata. Clarificari oferite de ANAF

Acordarea bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata. Clarificari oferite de ANAF
bonificatiecas si casscod fiscal

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut pe pagina de Facebook a institutiei o sesiune online de asistenta privind tema - "Acordarea bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala".

Echipa contabilul.ro a adunat o colectie de intrebari (venite din partea contribuabililor aflati in dilema) si raspunsurile oferite de specialistii ANAF.


Acordarea bonificatiei pentru plata cu anticipatie


1. Intrebare: Cum se acorda bonificatia?
 

Raspuns ANAF

Procedura de acordare a bonificatiei este prevazuta de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2906/2018 pe care il puteti consulta la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../legislatie/OPANAF_2906_2018.pdf


1. Intrebare: Conform procedurii aprobate prin Ordinul 2906 din 22/11/2018 sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuală pentru care se acordă bonificație sunt: a) impozitul pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017; etc. Bonificația de 10% se aplica la impozitul pe venit datorat (poziția 10 din Decizia de impunere) sau la diferența de impozit rezultată din regularizare (poziția 14.a din decizie)? Conform procedurii eu am înțeles că procentul de 10% se aplică la impozitul datorat, nu doar la diferență rezultată din regularizare. 

Raspuns ANAF

Bonificația se acordă la diferența de impozit rezultată din regularizare (poziția 14 din decizie).
 


2. Intrebare: Bonificatia de 10% pentru plata impozitelor(pentru anul 2017) pana la data de 15.12.2018 se calculeaza la Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat (pozitia II.10 din Decizia de impunere) sau la Diferente de impozit rezultate din regularizarea anuala (pozitia II.14 din Decizia de impunere)?

Raspuns ANAF

Bonificatia se calculeaza la Diferente de impozit rezultate din regularizarea anuala (pozitia II.14 din Decizia de impunere).

 

3. Intrebare: Pentru cei care nu au primit inca decizia de regularizare pe anul 2017, dar vor sa achite sumele ca sa beneficieze de bonificaia de 10 %, cum se procedeaza?

Raspuns ANAF

In situatia dvs, va rugam sa luati legatura cu unitatea fiscala de care apartineti. Aceasta este singura in masura a va comunica daca decizia de impunere anuala pentru anul 2017 a fost emisa si comunicata.


4. Intrebare: Daca se achita sumele integral, o sa se calculeze bonificatia de catre anaf si va aparea achitata in plus, putand sa beneficiem de ea ulterior?

Raspuns ANAF

Bonificatia se acorda cu conditia ca diferenta dintre sumele de plata stabilite prin decizia de impunere anuala si valoarea bonificatiei sa fie achitata integral. In vederea acordarii bonificatiei organul fiscal intocmeste un referat prin care se acorda aceasta facilitate, si ulterior va va instiinta cu privire la acordarea acesteia.

 

5. Intrebare: Pentru 2017: am platit in 20 noiembrie pentru a beneficia de bonificatie. La finante mi-au spus ca ei pot calcula doar manual bonificatia de 10%. Am platit suma cu 10% reducere cu chitanta la anaf. Ulterior atat pe ghiseul.ro cat si la sediul anaf imi apare o datorie egala cu suma bonificata. I-am intrebat ce e cu aceasta suma, si au ridicat din umeri. Daca acum se stie ca de fapt e acesta bonificatie, oare peste 3 ani cand ma voi trezi cu o regularizare isi vor aduce aminte ca eu am platit inainte de 15 decembrie cu 10% reducere si ca datoria de fapt e bonificatia acordata?

Raspuns ANAF

Organul fiscal va efectua o analiza a documentelor și întocmeşte un referat prin care aprobă această facilitate pentru persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

Dupa scaderea din evidenta fiscala a valorii bonificatiei, organul fiscal central competent instiinteaza persoana fizica cu privire la acordarea bonificatiei pana la data de 31 august 2019.


6. Intrebare: Bonificatia se acorda si pentru impozitul aferent veniturilor din strainatate din 2017 platit pana pe 15 dec?

Raspuns ANAF

In situatia in care decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainanate in anul 2017 a fost emisa si comunicata ulterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 89/2018 se acorda bonificatia.


7. Intrebare: Pentru cei care au platit integral (impozit/cas), cum vor putea sa beneficieze de acea bonificatie? Se va putea deduce anul viitor? Ce optiuni avem sa ne recuperam banii conform legii?

Raspuns ANAF

La cererea contribuabilului se poate restitui orice suma platita sau incasata fara a fi datorata in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala.


8. Intrebare: Doresc sa platesc contributiile sociale individuale (CAS si CASS) pentru 2018; care este contul unic IBAN pentru persoanele fizice care obtin venituri numai din drepturi de autor, pentru Sectorul 4.

Raspuns ANAF

Codul IBAN se regaseste la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../iban2014/iban_TREZ000_TREZ704.pdf  denumirea acestuia fiind “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bonificatiecas si casscod fiscal


Data aparitiei: 06 Decembrie 2018

Votati articolul "Acordarea bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata. Clarificari oferite de ANAF":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X