O multime de PFA-uri si II-uri risca radierea daca nu se conformeaza legislatiei in vigoare pana la data de 17 ianuarie 2019. Acesta este termenul limita dupa care expira perioada de 2 ani pe care persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale (II) o au la dispozitie pentru a solicita oficiului registrului comertului din raza sediului profesional, inregistrarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, a anuntat Registrul Comertului intr-un comunicat de presa, potrivit portalpfa.ro.
Prin urmare, zeci de mii de PFA-uri, infiintate inainte de data de 17 ianuarie 2018, sunt amenintate cu radierea daca nu isi reduc la cel mult 5 numarul de clase de activitati prevazute de codul CAEN.
Conform legii respective, o “PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN”, in timp ce “intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN”.
DE RETINUT!
In termen de 60 de zile de la implinirea celor 2 ani, adica incepand cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comertului radiaza, din oficiu, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel impus de legislatia in vigoare.
Consultati mai jos lista pe judete a persoanelor care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate la urmatorul link:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Legea 182/2016: ce mai trebuie sa stie PFA-urile si II-urile?
Art. I
Art. 16. -
(1) PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
(2) In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru care a fost autorizata, PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni."
PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
O persoana titulara a PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata."
Art. 24. -
Intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
(2) Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu PFA sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni."
Art. II. -
(1) In termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut la art. 16 alin. (1), respectiv art. 24 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, solicita oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate.
5) Cu 30 de zile inainte de implinirea termenului prevazut la alin. (1), Oficiul National al Registrului Comertului publica pe pagina sa de internet listele cu persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate. Fiecare oficiu al registrului comertului afiseaza la sediul sau lista persoanelor fizice autorizate/intreprinderilor individuale din circumscriptia sa care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate, in conditiile prezentei legi.
(6) In termen de 60 de zile de la implinirea termenului prevazut la alin. (1), oficiul registrului comertului radiaza, din oficiu, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia prevazuta la alin. (1). Transferul drepturilor si obligatiilor din patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, potrivit legii, se realizeaza cu respectarea drepturilor creditorilor asupra fiecarei mase patrimoniale.