Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Concediu medical ori fara plata in constructii. Mai beneficiaza societatea de scutirea de taxe?

Data aparitiei: 04 Februarie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediu medical ori fara plata in constructii. Mai beneficiaza societatea de scutirea de taxe?
constructiOUG 114/2018impozit pe venit

Ultimele modificari aduse in domeniul costructiilor, prin OUG114/2018, par sa ridice multe semne de intrebare firmelor. Exista multe situatii care au nevoie de o clarificare clara in lege. Astazi taiem de pe lista una dintre dilemele contribuabililor. Vom afla de la specialistul nostru cum se procedeaza in situatia in care un salariat al unei societati comerciale, care se incadreaza sa aplice reglementarile OUG114/2018,  este in concediu medical sau in concediu fara plata si nu realizeaza 3000 lei salariu. In acest caz, mai beneficiaza societatea de scutirea de taxe?
 

Concediu medical ori fara plata in constructii: raspunsul specialistului

 Conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, introdus prin art. 66 pct. 1 din OUG 114/2018, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit:

”5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:

 (i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
 (ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
    2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
    2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
    2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
    2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;


    2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
    2363 - Fabricarea betonului;
    2364 - Fabricarea mortarului;
    2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
    2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
    2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
    1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
    2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
    2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
    0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
    0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
    711 - Activitati de arhitectura,inginerie si servicii de consultanta tehnica;

b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;

c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;
d) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice,al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezintadeclaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Prin urmare, pentru scutirea de la plata impozitului venit si acordarea celorlalte facilitati, pe langa conditia de a avea unul dintre codurile CAEN mai sus prevazute, trebuie sa fie indeplinite inca doua conditii si anume:

- angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a)(codurile CAEN mai sus prevazute) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;

- veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;

Or, daca venitul brut se situeaza sub 3000 lei, facilitatile nu se acorda intrucat nu se prevede in ordonanta ca venitul brut de minim 3000 lei se diminueaza corespunzator perioadei in care contractul individual de munca a fost suspendat. Prin urmare, daca venitul brut se situeaza sub 3000 lei, facilitatile nu se acorda. Mentionam ca scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii iar aceste instructiuni nu au fost publicate.

Prin urmare, publicarea acestor instructiuni poate sa aduca noutati cu privire la conditiile necesare pentru acordarea facilitatilor.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii. 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X