email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

31 decemembrie 2020 – termenul maxim de dotare a aparatelor comerciale cu casa de marcat

31 decemembrie 2020 – termenul maxim de dotare a aparatelor comerciale cu casa de marcat
case de marcataparate comercialeLegea nr. 136/2019

UPDATE in 10 ianuarie. Noul termen maxim de dotare a aparatelor comerciale cu casa de marcat este 31 decemembrie 2020. Guvernul a luat decizia de a prelungi aceasta data, care fusese initial 31 decembrie 2019, pentru ca s-a dovedit a fi imposibil de respectat intrucat aparatele de marcat care urmeaza sa fie integrate in automatele comerciale nu exista la aceasta data pe piata, iar pentru realizarea si implementarea lor este necesara parcurgerea urmatoarelor etape obligatorii si consumatoare de timp:

- aprobarea prin hotarare de Guvern a specificatiilor tehnice si functionale ale acestor aparate de marcat;

- construirea prototipurilor de catre producatori;

- testarea prototipurilor la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica;

- autorizarea de catre Ministerul Finantelor Publice a distribuitorilor acestor aparate de marcat;

- fabricarea aparatelor de marcat si instalarea lor in cca 90.000 de automate comerciale, pe intreg teritoriul tarii, de catre distribuitori si operatorii de service autorizati de Ministerul Finantelor Publice, potrivit fiscalitatea.ro.


La finalul anului 2019, Legea a fost contestata la Curtea Constitutionala, care va dezbate situatia in sedinta din 29 ianuarie 2020. Avand in vedere ca unele dintre masurile continute de acel document sunt urgente, Guvernul a luat decizia de a elabora un proiect de Ordonanta. Bineinteles, in noul document au fost incluse doar masurile care nu fusesera contestate.

 

Mai multe informatii despre noua OUG a Guvernului in articolul: Masurile din OUG 114/2018 vor fi corectate prin ordonanta.

 

Articolul initial

Aceasta prorogarea a fost inclusa de Guvern intr-un proiect de lege privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care are rolul de a modifica populara OUG nr. 114/2018.

A fost luata aceasta decizie pentru ca procesul de elaborare a reglementarilor tehnice privind configuratia si caracteristicile tehnice si functionale ale acestui tip de aparat de marcat electronic fiscal, a necesitat un timp mai indelungat pentru fundamentarea deciziilor referitoare la modul in care acestea urmeaza a fi reglementate, intrucat a presupus consultari, atat cu specialistii din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Informatica.

Asadar, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, au obligatia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale pana la termenul limita, ca urmare a modificarilor introduse in luna iulie 2019 prin Legea nr. 136/2019 pentru abrogarea alin. (1), (2) si (4) ale art. 40 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Pana la intrarea in vigoare a acestei legi, conform  art. 2 lit. p) din O.U.G. nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, erau exceptate de la obligatia de utilizare a caselor de marcat livrarile de bunuri sau serviciile efectuate prin automatele comerciale ce functioneaza pe baza de acceptatoare de bancnote sau monede si contin un sistem de contorizare electronic si/sau mecanic, ca parte integrata constructiva din automat, care sa permita inregistrarea, evidentierea si controlul sumelor incasate, cu exceptia livrarilor de produse energetice, astfel cum sunt definite in titlul VIII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.  

Aceasta exceptie a fost eliminata prin Legea nr. 136/2019 astfel ca, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, au obligatia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale prevazute la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999.


 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
case de marcataparate comercialeLegea nr. 136/2019


Data aparitiei: 28 Octombrie 2019
Ultima actualizare: 19 Decembrie 2019

Votati articolul "31 decemembrie 2020 – termenul maxim de dotare a aparatelor comerciale cu casa de marcat":
Rating:

Nota: 4.23 din 5 din 33 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X