Analizam in randurile urmatoare cazul unei societati nou infiintate, care beneficiaza de facilitatile OUG nr. 114/2018. Tinand cont de situatia actuala provocata de virusul COVID 19, o parte din angajatii societatii vor intra in somaj tehnic.
Vom afla de la specialistul nostru in domeniu daca in acest caz vor mai fi aplicate facilitatile OUG nr. 114/2018 in caz de somaj tehnic.
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Somaj tehnic in constructii: raspunsul specialistului
Daca societatea isi desfasoara in continuare activitatea, chiar daca la un nivel mai restrans si sunt indeplinite toate conditiile de la art. 60 pct. 5 lit. c din Codul fiscal, atunci pot fi aplicate in continuare facilitatile specifice domeniului constructiilor.
In acest sens se vor avea in vedere prevederile art. 7 din Metodologia privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, aprobata prin Ordinul presedinteului CNSP 239/2019 potrivit carora cifra de afaceri se calculeaza, in luna de raportare, in conditiile in care societatile care desfasoara una sau mai multe activitati printre care se regasesc si codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, realizeaza efectiv activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
In ceea ce priveste conditia de la art. 60 pct. 5 lit. c din Codul fiscal, facilitatea se acorda daca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de salariatii din domeniul constructiilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Dupa cum se poate observa, conditia nu se refera la realizarea unor venituri brute lunare din salarii si asimilate salariilor de minimum 3.000 lei lunar, ci la calcularea/determinarea lor pe baza unui salariu brut de incadrare pentru 8 ore zilnice de minimum 3.000 lei lunar.
Astfel, daca indemnizatia de somaj tehnic se calculeaza pe baza unui salariu brut de incadrare de minimum 3.000 lei/luna, chiar daca in urma aplicarii procentului de 75% reiese un venit salarial sub 3.000 lei, salariatii trimisi in somaj tehnic beneficiaza in continuare de facilitati, mai ales ca in perioada de somaj tehnic salariatii respectivi nu lucreaza, iar limita minima de 3.000 lei se refera la 8 ore de munca/zi, bineinteles daca sunt indeplinite si celelalte conditii cumulative pentru aplicarea facilitatilor.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.