Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun. Toate pachetele trebuie sa aiba un identificator unic

Ultima actualizare: 16 Mai 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun. Toate pachetele trebuie sa aiba un identificator unic
tutunanafregulament

UPDATE in 16 mai 2019. Pentru a nu pune in pericol continuitatea productiei si distributia produselor din tutun in U.E. va informam ca temporar, pana cand sistemul de trasabilitate la nivel national va fi complet operational, dar nu mai tarziu de data de 31.12.2019, Romania adopta decizia Decizia (UE) 2019/691 a Comisiei din 2 mai 2019 de autorizare a utilizarii de catre operatorii economici a serviciilor unui alt emitent de ID, in conformitate cu art. 4 alin.(5) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2018/574 („/in cazul absentei temporare a emitentului de ID competent, Comisia poate sa autorizeze operatorii economici sa utilizeze serviciile altui emitent de ID care a fost desemnat in conformitate cu articolul /3”).
 

Astfel, operatorii economici asa cum sunt definiti la art. 2 din Reg. UE 574/2018 se vor adresa unui alt emitent de ID pentru obtinerea codurilor de identificare (operator economic, unitate si utilaj) si generarea identificatorilor unici.
 

Lista publicata de Comisia Europeana cu emitentii de ID desemnati se regaseste accesand urmatorul link: https://ec.europa.eu/health/tobacco/tracking_tracing_system_en
 

Aceasta optiune presupune urmatoarele etape:

- producatorii, importatorii si marii distribuitori se pot adresa oricarui alt emitent de ID din Uniunea Europeana pentru a obtine coduri de identificare (ca operatori economici, pentru unitati si pentru utilaje), coduri ce vor fi pastrate si dupa ce emitentul de ID din Romania va fi operational;

- distribuitorii mici si unitatile de vanzare cu amanuntul vor primi coduri generice, pe care Comisia Europeana le va transmite statelor membre; CNIN-Imprimeria Nationala va continua sa inregistreze operatorii economici (mici distribuitori si operatori care comercializeaza cu amanuntul produse din tutun) si unitatile acestora, alocarea si utilizarea codurilor unice de identificare urmand a se efectua incepand cu momentul operationalizarii complete a sistemului de trasabilitate la nivel national;

- in momentul in care sistemul este pe deplin functional, CNIN-Imprimeria Nationala va primi prin transfer electronic de la ceilalti emitenti de ID codurile de identificare emise pentru operatorii economici, pentru unitati si pentru utilaje si va incepe sa emita identificatorii unici.

 

*********

Articolul initial
 

ANAF a publicat proiectul de ordin pentru punerea in aplicare a unor standarde tehnice referitoare la sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun.
 

Prezentul ordin instituie masuri de aplicare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2018/574 al Comisiei privind standardele tehnice pentru instituirea si operarea unui sistem de trasabilitate pentru produsele din tutun, denumit in continuare Regulament.

In data de 15 ianuarie 2019 a fost publicata Hotararea de Guvern nr.1020/2018, initiata de Ministerul Finantelor Publice in colaboare cu Ministerul Sanatatii pentru desemnarea Companiei Nationale “Imprimeria Nationala” S.A. ca entitate emitenta a codurilor unice de identificare, emitent de ID in cadrul sistemului de trasabilitate pentru produsele din tutun.

Sistemul de trasabilitate prevazut in Regulament se va aplica tuturor produselor din tutun fabricate in UE, precum si celor fabricate in afara UE, in masura in care sunt introduse pe aceasta piata.

Pentru a aborda problema comertului ilicit cu produse din tutun, Directiva 2014/40/UE prevede ca toate pachetele unitare de produse din tutun introduse pe piata trebuie sa fie marcate cu un identificator unic pentru ca circulatia acestora sa fie inregistrata. Acest fapt permite ca astfel de produse sa fie urmarite si trasate pe intreg teritoriul UE.

In aplicarea prevederilor art.4 alin(1) din Regulament, produsele din tutun care vor fi introduse pe piata din Romania vor detine identificatori unici care sunt generati si emisi de Compania Nationala „Imprimeria Nationala” S.A., emitentul de ID, desemnat de Romania.

Emitentul de ID

(1) Emitentul de ID se identifica printr-un cod unic de identificare, compus din caractere alfanumerice care respecta standardul prevazut de Regulament si are obligatia de a publica pe pagina de web proprie informatiile privind identitatea si codul de identificare, in termen de 30 de zile de la obtinerea acestuia. Informatiile privind emitentul de ID sunt preluate pe site-ul web al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(2) In cazul in care emitentul de ID utilizeaza criptare sau compresie pentru generarea identificatorilor unici (IU) la nivel unitar, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Comisia Europeana cu privire la algoritmii utilizati pentru astfel de criptare si de compresie.

(3) In cazul in care producatorii si importatorii solicita, emitentul de ID ofera si livreaza fizic identificatorul unic la nivel unitar, cu respectarea prevederilor art.9 alin.(4) din Regulament.

(4) Emitentul de ID infiinteaza, administreaza si actualizeaza un registru care contine toate informatiile primite de catre acesta in conformitate cu art.14 alin.(2) si codurile de identificare corespunzatoare.

(5) Emitentul de ID pune la dispozitia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala o interfata care sa permita accesul la aplicatia informatica ce gestioneaza informatiile pe care le detine, in conformitate cu prevederile art.15 alin.(3), art.17 alin.(3), art.19 alin.(3), art.16 alin.(5), art.18 alin.(4) si art.32 alin.(6) din Regulament.


Dezactivarea codului

(1) In aplicarea dispozitiilor art.15 alin.(4), art.17 alin.(4) si art.19 alin.(4) din Regulament, Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate solicita emitentului de ID sa dezactiveze codul de identificare al unui producator, importator sau altui operator economic, al unei unitati sau al unui utilaj, dupa caz.

(2) Agentia Nationala de Administrare Fiscala emite in acest sens o Decizie de dezactivare, act administrativ care indica motivele dezactivarii si pe care il transmite emitentului de ID prin intermediul interfetei pusa la dispozitie si operatorului economic implicat, prin posta electronica, decizie care poate fi contestata pe cale administrativa, in conformitate cu prevederile Legii nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare si depusa la organul emitent.

(3) In conformitate cu prevederile art.15 alin.(4), art.17 alin.(4) si art.19 alin.(4) din Regulament, emitentul de ID, dupa ce dezactiveaza codul de identificare, instiinteaza pe cale electronica Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

(4) Producatorii, importatorii sau alti operatori economici detinatori de ID pot solicita dezactivarea identificatorilor unici, in conformitate cu prevederile art.5 alin.(3) din Regulament sau in situatia de incetare/suspendare a activitatii.


Consultati documentele atasate mai jos:

Ordinul

ANEXA 1 - Declaratia de independenta juridica si financiara pentru furnizorii de servicii de depozite de date

ANEXA 2 - Declaratie de independenta juridica si financiara pentru furnizorii de dispozitive de protectie impotriva modificarilor ilicite

ANEXA 3 - Declaratie de expertiza tehnica si operationala

Referatul de aprobare






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X