email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De la 1 iunie, TVA redus la 5% pentru produsele traditionale, montane si ecologice

De la 1 iunie, TVA redus la 5% pentru produsele traditionale, montane si ecologice
tva redusmonitorul oficialcod fiscal

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa aplice cota redusa de TVA pentru inca o categorie de produse, potrivit unui proiect de OUG publicat recent pe site-ul institutiei.

Mai multe informatii despre noul OUG puteti sa cititi AICI.

Noua masura a Guvernului are rolul de a incuraja oamenii sa consume mai multe alimente sanatoase. Firmele si PFA-urile care comercializeaza produsele traditionale, montane si ecologice trebuie sa ia in considerare ca, incepand cu data de 1 iunie 2019, cota de TVA de 9% va scadea la 5%.

„Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

              1. La articolul 291 alineatul (2) litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, cu exceptia celor prevazute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;”

2. La articolul 291 alineatul (3), dupa litera j), se introduce o noua litera, litera k), cu urmatorul cuprins:
„k) livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Livrarea acestor alimente va fi insotita de copia documentului de recunoastere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final.
”, conform proiectului de OUG.
 

In prezent, se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

Se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Livrarea acestor alimente va fi insotita de copia documentului de recunoastere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final.

Astfel se incurajeaza consumul alimentelor de inalta valoare calitativa si reducerea consumului de produse cu continut nutritional scazut este reducerea cotei de TVA pentru astfel de produse de la 9% la 5%, astfel incat sa fie facilitat accesul populatiei la produse sanatoase, de inalta valoare calitativa. Reducerea cotei de TVA aplicabile pe intreg lantul de distributie a acestor produse poate contribui la reducerea pretului suportat de consumatorul final, avand in vedere ca pretul acestor produse este mai ridicat de regula decat cel al produselor similare, costurile de fabricatie fiind mai mari ca urmare atat a utilizarii de materii prime de calitate superioara, cat si a metodelor de fabricatie.

Ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare datei publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva redusmonitorul oficialcod fiscal


Data aparitiei: 10 Mai 2019
Ultima actualizare: 29 Mai 2019

Votati articolul "De la 1 iunie, TVA redus la 5% pentru produsele traditionale, montane si ecologice":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X