UPDATE in 11 februarie 2020. Proiectul care prevede ca soferii sa urmeze cursuri de conducere defensiva a fost adoptat tacit de Senat. Mai exact, este vorba despre initiativa legislativa privind completarea Ordonantei de Urgenta nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Soferii vizati, in primul rand, sunt cei care lucreaza pe masini dotate cu girofar, atat de interventie (de politie, pompieri, jandarmerie, ambulanta, armata), cat si cei care transporta marfuri sau substante periculoase, care participa la lucrari pe carosabil, deszapezire sau transporturi agabaritice. Prin natura activitatii lor, acesti angajati au responsabilitati suplimentare.
In cadrul cursurilor defensive, soferii vor beneficia de pregatire speciala pentru prevenirea accidentelor rutiere.
ATENTIE! Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie sa fie adoptat de deputati, promulgat de presedintele statului si publicat apoi in Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, firmele care le platesc salariatilor cursuri de conducere defensiva, o pregatire speciala auto conceputa pentru prevenirea accidentelor rutiere, isi vor putea deduce din impozit cheltuielile respective.
Conform statisticilor pentru anul 2018 privind siguranta rutiera, publicate de Comisia Europeana, Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste siguranta rutiera (statistica Politiei Romane la nivelul anului 2018, in accidente rutiere s-au inregistrat: 1.867 decese, 8.181 raniti grav, 24.124 raniti usor), potrivit expunerii de motive.
Propunere vizeaza stimularea dezvoltarii profesionale a detinatorilor de permis de conducere din cadrul companiilor private sau publice din Romania, sub forma deducerii impozitului pe profit/venit datorat a cheltuielilor cu formarea angajatilor in domeniul conducerii auto defensive.
Masura va fi implementata prin derogare de la Codul Fiscal, sub forma de stimulente fiscale acordate mediului de afaceri, cu respectarea legislatiei in materia ajutorului de stat, tuturor contribuabililor care fac dovada instruirii personalului propriu in domeniul conducerii auto defensive la furnizori de formare autorizati de autoritatile competente, cu respectarea reglementarilor fiscale aplicabile pe teritoriul Romaniei.
De asemenea, eficienta programului propus va putea fi evaluata periodic, de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate.
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Evidenta conducatorilor de vehicule care au urmat cursuri in domeniul conducerii defensive se tine de catre Politia Rutiera din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care evalueaza anual eficienta acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolventilor in accidente de circulatie. Procedura de tinere a evidentei si de evaluare a eficientei se stabilesc prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne, care se publica tn Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Prin exceptie de la prevederile Codului fiscal, conducatorii de vehicule prevazuti la art. 24' alin. (4) — (5) din OUG nr. 195/2002 beneficiaza de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva, in situatia in care aceste cheltuieli au fost suportate din surse proprii.
In situatia in care cheltuielile prevazute la alin.(1) sunt suportate de catre angajator, acesta beneficiaza, prin exceptie de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.
Cheltuielile efectuate pentru absolvirea unui curs de formare in vederea pregatiri speciale pentru conducere auto defensiva de catre conducatorii de vehicule cu varsta cuprinsa intre 18-26 ani care se afla in continuarea studiilor si nu realizeaza venit sunt deduse din impozitul pe venitul realizat de catre persoanele prevazute la art. 499 din Codul civil.
In termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministrul afacerilor interne emite ordinul prevazut la art. 24' alin. (6) din Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta lege.
Cursul de conducere defensiva ar putea deveni obligatoriu pentru conducatorii de vehicule speciale dotate cu semnale speciale de avertizare luminoase, precum cele ale politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii Nationale, unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Protectie si Paza, Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei.
De asemenea, aceasta pregatire speciala ar mai putea fi obligatorie si in cazul autovehiculelor cu mase si/sau dimensiuni de gabarit depasite ori care insotesc asemenea vehicule, cele care transporta anumite marfuri sau substante periculoase, cele destinate intretinerii, repararii ori verificarii unor lucrari efectuate in partea carosabila sau executarii unor lucrari de drumuri, curateniei strazilor, deszapezirii sau tractarii, transportului si depanarii autovehiculelor ramase in pana sau avariate, precum si tractoarele care tracteaza utilajele agricole si tehnologice cu dimensiuni de gabarit depasite.
Astfel firmele sunt incurajate sa inscrie soferii la cursuri de conducere defensiva. Daca va fi adoptat de Parlament, promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial, acest act normativ va aduce modificari Codului rutier.
Consultati documentele atasate mai jos: