Prin OUG nr. 92/2020 prevede decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a sumei de 41,5% din salariul de baza brut al angajatilor. O dilema in acest caz o reprezinta modificarea salariului.
Spre exemplu, in situatia in care angajatorul decide cresterea salariilor de incadrare incepand cu 01.08.2020, la toti salariatii, cu un procent de 25%, cum se va proceda? La calculul sumelor pentru subventia de 41,5%, se va face raportarea la noul salariu de incadrare (cel majorat) sau la vechiul salariu, pentru care s-au solicitat sumele si in luna iulie?
Citeste si: Monografie contabila pentru indemnizatia de 41.5%
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Decontare ajutor de la stat de 41,5%: raspunsul specialistului
Potrivit art. I alin. (1) din OUG nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, “Incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai caror angajati au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, precum si angajatorii ai caror angajati au avut contractele individuale de munca suspendate in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, in perioada starii de urgenta sau alerta, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile ulterioare.”
Astfel, la stabilirea salariului de baza brut avut in vedere la aplicarea procentului de 41,5% se ia in considerare salariul de baza inscris in contractul individual de munca sau actul aditional si inregistrat in Revisal, pentru luna pentru care se solicita decontarea.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Nu exista nicio prevedere legala referitoare la interzicerea modificarii salariului de baza brut in cazul in care se solicita ajutorul de la stat de 41,5%.
Prin urmare, pentru ajutorul de stat aferent lunii august 2020 procentul de 41,5% se va aplica la salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat in vigoare in luna pentru care se face solicitarea, adica salariul de baza majorat cu 25%.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.