Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Salariul de baza pentru decontarea a 41,5%. Calcularea retinerilor la salariatii care au fost in somaj tehnic

Data aparitiei: 05 August 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariul de baza pentru decontarea a 41,5%. Calcularea retinerilor la salariatii care au fost in somaj tehnic
OUG 92/2020OUG 48/2020impozit pe venitconstructiisomaj tehnic

Acest studiu de caz urmareste situatia unei societati comerciale care activeaza in domeniul constructiilor. Firma indeplineste conditiile necesare pentru a putea beneficia de prevederile Ordonantei 92/2020, privind decontarea din fondul de somaj a 41,5% din salariul de baza brut al angajatilor.

Forma de salarizare este de tip "regie", salariatii sunt incadrati in baza CIM la minim 3.000 lei - maxim 4.800 lei, la care se adauga sporuri permanente (spor vechime, fidelitate, mobilitate, confidentialitate, CFFP, conducere) si sporuri nepermanente (ore suplimentare, noapte).

Expertul nostru ne va lamuri in continuare asupra a doua situatii ce prezinta necunoscute legislative:

- La stabilirea salariului de baza brut asa cum este precizat in OUG 92/2020 se iau in calcul si sporurile sau numai salariul de baza (denumit in practica salariul de incadrare sau salariul tarifar)? 

- Cum se calculeaza retinerile la salariatii care au fost in somaj tehnic?
 

Salariul de baza pentru decontarea a 41,5%: raspunsul specialistului

Potrivit art. I alin. 1 din OUG 92/2020, incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai caror salariati au fost in somaj tehnic si au beneficiat de prevederile art. XI din OUG 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare ori au avut contractele de munca suspendate in temeiul art. 52 alin. 1 lit. c din Codul muncii pot beneficia pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut.

 

Avand in vedere prevederile art. 160 din Codul muncii, potrivit carora salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, reiese ca la stabilirea salariului de baza brut avut in vedere pentru aplicarea OUG 92/2020 (ca si pentru determinarea indemnizatiei de somaj tehnic, de altfel) se ia in considerare salariul de baza inscris in contractul individual de munca/act aditional si inregistrat ca atare si in Revisal, fara luarea in considerare a sporurilor (deci salariul de incadrare/tarifar).

In ceea ce priveste retinerile aferente indemnizatiei de somaj tehnic, conform art. II din OUG 48/2020, incepand cu luna aprilie 2020, pe perioada starii de urgenta nu se mai pot aplica facilitati fiscale pentru indemnizatiile de somaj tehnic acordate salariatilor din domeniul constructiilor si suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Astfel, potrivit prevederilor art. XI alin. 4 si 6 din OUG 30/2020, modificata prin OUG 32/2020 si ale pct. 12 alin. 1 subpct. (iii) din Normele metodologice date in aplicarea art. 76 alin. 1-2 din Codul fiscal, aceste indemnizatii sunt supuse impozitului pe venit de 10% calculat potrivit art. 78 alin. 2 lit. b din Codul fiscal si contributiilor sociale obligatorii de CAS 25% si CASS 10% aplicate asupra indemnizatiei brute.

Pentru indemnizatiile de somaj tehnic suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform XI alin. 8 din OUG 30/2020 si art. 220^5 din Codul fiscal. Daca este vorba de indemnizatii de somaj tehnic suportate de angajator ori care sunt acordate si dupa incheierea starii de urgenta, pentru aceste indemnizatii se pot aplica facilitatile specifice domeniului constructiilor, daca sunt indeplinite conditiile de la art. 60 pct. 5 lit. c din Codul fiscal.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X